Как да преодолеем възникнали трудности, когато сме взели кредит
Как да преодолеем възникнали трудности, когато сме взели кредит / netinfo
Ако кредитната институция прецени, че клиент, искащ заем, е от рисковите, отпускането на парите става по-трудно, а цените вървят нагоре. Това се отнася за хора, чиято кредитна задлъжнялост или икономическо състояние не позволява да обслужват заемите си. Председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян. разказа пред Дарик за кредитите.

Този проблем не означава, че условията за кредитите не биха могли да бъдат предоговорени в банката или по някакъв начин кредитът да бъде реструктуриран или в най-лошия случай да се реализира обезпечението, което е по кредита и да се реши проблемът на съответния клиент и на банката. Ако някой си е взел по-голямо жилище, отколкото би могъл да обслужва, дори и да не може да обслужва кредита за това жилище, той или би могъл да се преструктурира или да се увеличи продължителността му, ако е възможно. Или пък би могло това жилище в съгласие с банката да се продаде, което не означава, че човекът ще остане на улицата, а просто ще си вземе по-евтино жилище, което да може да попадне в нормалните рамки на един обслужваем кредит.

Банките предлагат решение на проблема, ако възникне непреодолима пречка пред този, който е взел кредита?

Да, тук бих разделил длъжниците на добросъвестни и недобросъвестни. Това, че някой има затруднение, не го прави автоматично недобросъвестен длъжник до момента, до който има добрата воля по някакъв начин да реши проблема и да удовлетвори банката и собствените си нужди по малко по-различен начин, отколкото при първоначалната уговорка. Разбира се, нито банките, нито клиентите са много ентусиазирани от подобна ситуация, но такива неща се случват и ако се подходи коректно от клиента и професионално от банката, винаги може да се намери разумно решение.

Кредитният регистър съществува в момента към БНБ, но в него влизат само заемите, които са дадени от банките. В него не влизат абсолютно всички дължими към различните институции.

Ние не бихме могли да искаме от регистъра на БНБ да реши всички въпроси. Той е много важен, много навреме се направи и върши добра работа. Сигурно би могло да се разшири част от обхвата на това, което кредитният регистър на БНБ прави, но все пак не бива да се забравя, че БНБ е регулатор на банковата система и трудно би се нагърбила, а и законово също не е много ясно, да събира данни от други институции, които имат работа с кредити. Тук визирам лизингови дружества за потребителско кредитиране, мобилни оператори, дружества за електроразпределение и всякакви фирми, които предлагат стоки и услуги на кредит. Поведението на тези фирми, както и на банките, които в много случаи се препокриват, е много важно да бъде вкарано в нещо, което най-грубо бих нарекъл „кредитна история”, която дава възможност институцията, възнамеряваща да отпусне кредит… да ви предложат мобилен телефон с двегодишен договор, в който, например, първите два или три месеца не плащате нищо. Това много ще зависи от кредитната ви „история”.

Тази кредитна история пак трябва да бъде включена във вид кредитен регистър, който Асоциацията на търговските банки предлагаше де се създаде преди една година?

Вече съществуват и частни инициативи "Експирианс корекс", в която нашита банки участват. Като че ли и хората на "Eксприанс" в момента не са достатъчно активни, за да се наложат на пазара. Би трябвало да положат повече усилия, тъй като идеята сама по себе си е приемлива за всички на пазара. Там има проблеми от типа на защита на личната информация и т.н. Но тези проблеми са преодолими и доказателство за това е, че в много по-развити страни тези системи съществуват и работят.

Тази система може да бъде формирана до крайния й вид, ако всички фирми, които имат интерес да се включат в нея, го заявят.

Да, и ако се събере достатъчно голяма база данни. Разбира се колкото по-напред вървим във времето, толкова по-важна и по-надеждна ще бъде тази база данни. Другото нещо е, че това ще даде ефект на дисциплиниране на пазара, тъй като хората се замислят много преди да бъдат добросъвестни спрямо кредитните си задължения.

В момента има ли хит сред кредитните продукти, които се предлагат на пазара?

Дано да няма хит. Мисля, че кредитът е един от типичните продукти, които човек трабва да взима съзнателно и когато има нужда да избира този продукт, който му е най-подходящ и е поднесен в най-удобна форма. Кредитите не са продукти, които днес ги има, а утре ще свършат.