Името на акция „Дупетата идва от месарския жаргон
Името на акция „Дупетата идва от месарския жаргон / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Името на акция „Дупетата" идва от месарския жаргон
32067
Името на акция „Дупетата" идва от месарския жаргон
  • Името на акция „Дупетата" идва от месарския жаргон

Съвместна операция срещу незаконно производство на колбаси със суровини, предназначени за унищожаване, под кодовото име "Дупетата", започнаха ГДБОП, Държавният ветеринарно-санитарен контрол и Министерството на земеделието и храните. Това съобщи пред Дарик земеделският министър Мирослав Найденов. Проверени са складове и месопреработвателни предприятия. Събраните по случая материали ще бъдат предадени на прокуратурата. Ето какво каза министър Найденов:

Съвместно между органите на ГДБОП и ДВСК, получихме сигнал преди известно време, че се прави опит изрезки или отпадъци от колбаси, разфасовани в Западна Европа, които трябва да бъдат унищожени в екарисаж, да бъдат внасяни в България, съответно преработвани, преетикетирани и предлагани на пазара. При акцията, която стартира, бяха установени наистина огромни количества от такива продукти на няколко места в страната. Каква е схемата? Когато се правят разфасовките от качествени колбаси в Европа, остават краищата обикновено, които вместо да бъдат унищожавани, тук се прави опит от тях да бъдат правени нови колбаси или да бъдат пускани като по-малки разфасовки. Всички количества са с неустановен произход, от различни партиди, с минал срок на годност, от различни държави, ако щете, на ЕС. Става въпрос за една много добре измислена схема, която, за съжаление, подлага на риск здравето на потребителите. За административни наказания ще бъдем максимално строги, ще бъдат наложени най-високите парични наказания, някои от тях е възможно да се разделят с лицензите си за търговия или ако стигнем до преработватели, да бъдат затворени тези преработвателни предприятия. Това се случва на фона на налагането на стандарта „Стара планина" и затова приветстваме тази акция, защото тя допълнително затвърждава доверието на потребителите към контролните органи. Потребителите заслужават все по-качествена продукция на тяхната трапеза.

Имате ли информация дали тези фирми, в които са намерени такива изрезки, дали тези изрезки са  влагани в месни продукти и дали има такива продукти в магазинната мрежа?

Акцията тече. По всяка вероятност това се е случвало, но ако има, съответните органи ще стигнат буквално за часове до тези продукти и те ще бъдат иззети от магазинната мрежа. Ако се е случвало преди време, съответно ще се стигне до тези, които са ги преработвали и предлагали, така че продължават действията на съответните институции и аз мога да ги коментирам едва след като приключат. По всяка вероятност материалите ще бъдат предадени на прокуратурата, тъй като след последните промени в Наказателния кодекс предлагането на храни на пазара, които могат да доведат до трайно увреждане на здравето на хората, също подлежи на наказателна отговорност, така че е възможно срещу някои от тези да бъде повдигнато и обвинение.

Не мога да не ви попитам и за името. Защо е избрано това име?

Защото на месарски жаргон тези изрезки се наричат „дупета". Искаме това да е сигнал и към тях и ако някой от тях си е позволил като суровина да ползва подобни „дупета", да знае, че това е нередно и трябва да се престане с тази недобра практика.