Игуменът на Троянския манастир: Вратите на храма са отворени за всички
Игуменът на Троянския манастир: Вратите на храма са отворени за всички / снимкa: Sofia Photo Agency

Миналата седмица в интервю за Дарик хора с увреждания твърдяха, че игуменът на Троянския манастир епископ Теодосий преди време ги изгонил от храма на обителта с думите: „Колелетата вън! Грешници, изкупувате чужди грехове!". Няколко правозащитни организации се заканиха да внесат жалби срещу игумена в Комисията за защита от дискриминация и прокуратурата. Ето какво разказа за случилото в интервю за Дарик епископ Теодосий.

Кажете, дядо Теодосий, защо "колелетата вън от храма"?

Не съм казал, че вън от храма, но бях в кабинета си, дойдоха самите свещопродавачки и казват „дядо Теодосий, ела да видиш какво чудо е в църквата, колелата в централната част се въртят”. Какви колелета бе? „Ще дойдеш да ги видиш”. Отидох и ги видях, и казах „Моля, напуснете църквата с колелетата навън”.

Това са хора с инвалидни колички?

Не всички може. Това е Паметник на културата, никой няма да позволи, ние сме длъжни да ги спазваме, не и да влизат непрекъснато дихалета, който иска да се поклони – има, те не са част от иконата – ще се поклонят. Но с колелета вътре в централната част на храма не, защото непрекъснато почистват и самите свещопродавачки са изморени. Това, което те са го казали, че хода със сопи, аз имам една пръчка, която е 60 см и на нея се подпирам, където ходя по коридорите, по стъпалата. Никаква сопа, те може би нямат представа какво значи сопа? Какво значи сопа нека да ми обяснят?

Наричали ли сте ги грешници, чужди грехове изплащате?

Казал съм, че Господ казва: „Ще сложа белег върху лицата им и по това ще ги познате за доброто на хората”. Казах им, може би вие изпълнявате на някого грешките, греховете. Това е за назидание. Това го пише в свещеното писание, аз не го измислям от себе си.

А храмът не е ли за всички и най-вече за страдащите?

В храма могат да дойда всички, но не може през всяко време да вдигат шум вътре. Както виждате, тази вечер всички чиннопоклонно стоят вътре, вратите са отворени, всеки влиза, излиза, на никого не забранявам. Сутрин от 6 часа до 19 часа църквата е отворена.

А те с какво ви провокираха, много шумяха ли?

Казах ви, че самите свещопродавачки дойдоха и се възмутиха.

Много шум са вдигали?

Какво са правили, те по-добре си знаят. Все пак аз съм на възраст и да ми задават такива въпроси не е полезно и няма смисъл да ме провокират и да ми казват, че съм бил с „козя брада” и разни такива провокации. Сега не е редно да казвам, но действително ако ме съдят, нека да заповядат – каквото желаят, аз ще се отбранявам докрай. Ще отбранявам българската православна църква в лицето на Троянската света обител.

Смятат да сезират Комисията за защита от дискриминация, там да подадат жалба, глобата е до 2000 лв.

И 5000 лв. ще платя. Нека да знае целият свят какво правят.

Преди това идвали ли са хора с увреждания тук?

Тук идват най-различни, никой не ги е спирал. Спокойно са влизали вътре. Гледали са, разглежда ли са, никой на никого не е правил забележка. Това е първият случай, в който държанието им беше много лошо.

Вие разкайвате ли се, че „сте мерил с техния аршин” – те агресивно и вие агресивно?

Няма смисъл какво да казвам дали съм агресивен, дали не съм агресивен, защото работата на манастирския брат е много. Те непрекъснато са заети и всеки си има послушание и всеки е длъжен да се подчинява на игумена.

Казвате, че има клевети в това, което говорят, вие смятате ли да ги съдите?

Няма какво да ми задавате въпроса – има ли клевети – вие сама видяхте и чухте по интернет какво говорят и приказват. Това, което говорят не е истина.

Смятате ли и вие да ги съдите, ако те тръгнат да ви съдят?

Когато му дойде времето с какъвто аршин ме мерят с такъв и аз ще меря.