Идеята медиците в Либия да са евродепутати е благородна
Идеята медиците в Либия да са евродепутати е благородна / netinfo

Идеята за издигането на кандидатите на българските медицински сестри в Либия за европейски депутати е благородна и аз лично бих я подкрепила. Това заяви в интервю за "Денят" на "Дарик" евродепутатът от групата на либералите и демократите в Европейския парламент, а също и бивш държавен секретар по европейските въпроси на Белгия Анеми Нейтс. С нея разговаря Светослав Иванов.

Как гледате на идеята за подкрепа на евентуалните кандидатури на българските медицински сестри в Либия за европейски депутати?

Това е една изключително благородна идея и би било чудесно, ако това предложение може да допринесе за тяхното освобождаване и българските медицински сестри биха били приветствани като колеги в парламента. Но ако трябва да съм искрена, надявам се, че дипломатическите усилия за тяхното освобождаване ще дадат резултат по-скоро от изборите за европейски депутати.

Ако вие бяхте лидер на политическа партия в България, бихте ли подкрепили подобна инициатива?

Предполагам, че да. Може би... да, да, да. Но преди това искам да се запозная внимателно и да се убедя, че това ще помогне.

Бихте ли се радвали да седите редом до българските медицински сестри на депутатските банки в Европейския парламент?

Защо не, но аз се надявам, че българският народ знае, че всички европейски депутати, в това число моята парламентарна група и аз самата, сме сред най-големите защитници на българските сестри и техния палестински колега и правим каквото можем за тяхното освобождаване и ще продължим да правим това. Ние продължаваме да сме много загрижени за страданията на сестрите.