Хванаха шофьор с глоби за близо 4000 лв. и десетки водачи без книжки в София
Хванаха шофьор с глоби за близо 4000 лв. и десетки водачи без книжки в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Установиха 36-годишен мъж с рекордните 3920 лева дължими глоби към „Пътна полиция”. При спецакция на КАТ за по-малко от седмица са иззети 25 шофьорски книжки, проверени са 800 автомобила. За спецакцията на КАТ и мерките, които ще вземе „Пътна полиция” в края на отпускарския сезон, ето какво каза пред Дарик началникът на КАТ-СДВР комисар Богдан Милчев:

36-годишен мъж е установен с фалшива книжка и дължими глоби за близо 4000 лв. КАТ проведе спецакция в рамките на четири дни. Какво се случи в този период - каква бе целта и какво установихте?

Целта на тази акция е да можем да дисциплинираме още повече водачите в София да спазват Закона за движение по пътищата. Съвсем наскоро бяха направени доста сериозни промени в него с голямо завишаване на санкциите. Ние трябва да стигнем докрай в този процес. Това означава, че след като установим нарушението, да можем, чл.171 от закона ни дава възможност на всеки водач, който управлява МПС и дължи глоби, да му бъде отнемано временно свидетелството за управление до плащане на глобите. Това не е наказание - трябва да знаят шофьорите - това е временна принудителна административна мярка, която отпада в момента, в който се платят глобите. Миналата седмица установихме 25 такива водачи, като две трети от тях още до втория час бяха дошли на гишетата, платиха глобите и им бяха върнати книжките. Целта на всичко това е шофьорите да станат по-дисциплинирани и по-мотивирани да спазват Закона за движение по пътищата. Интересно като статистика е, че тази година се забелязва около 20% спад на нарушенията спрямо миналата година. Т.е. шофьорите в София започват да стават все по-дисциплинирани, което е видно на пътя, видно е и от статистиката с произшествията и жертвите, които има. Смятам, че пътят е правилен, но не трябва да спираме дотук. Трябва да продължим и затова акцията, която проведохме миналата седмица, ще продължи и тази седмица и занапред ще се случва. Само днес имаме отнети няколко книжки.

Мъжът с рекордната сума на дължимите глоби как ги е натрупал, какво обясни, плати ли глобите?

Не, още не ги е платил. Ще бъде образувано досъдебно производство, тъй като той използва неистински документ. Обясненията си ги дава пред други органи, които са компетентни и ще го разследват. Има и други такива водачи в София, не са много, които дължат повече от 2000-3000 до 5000 лв. В Закона за движение по пътищата пише точно и ясно, че можем да им вземем книжката единствено и само ако управляват моторно превозно средство, т.е. той я използва. Това може да се случи само на пътя, не можем да отидем в тях и да му вземем книжката за това, че дължи глоби.

Какви са най-честите нарушения, за които са му наложени глоби?

Има глоба за преминаване на червен светофар, за превишена скорост, за пътнотранспортни произшествия. Нарушенията са около 30-ина. Трябва да ви кажа, че водач, който през годината извършва повече от четири-пет-шест нарушения по Закона за движение по пътищата неминуемо става участник и виновен при пътнотранспортни произшествия.

Според статистиката от четири дни 400 водачи са карали без включени фарове. Не знаят ли за законовите промени. На какво се дължи неспазването на правилата?

Знаят ги. Предполагам, че по-скоро това са водачи, които забравят да го направят. Може и някой да не знае, но според мен това са хора забравили. Интересна е и друга статистика, която установихме през изминалата седмица: установихме 38 шофьори, които управляват автомобил без свидетелство. Или нямат шофьорска книжка и никога не са имали, или е взета по различни причини - за алкохол или заради точки. Това е също тревожна тенденция.

Какви мерки бихте взели?

И в момента предприемаме мерки доста активно. Първият път се налага глоба от 300 лв., а при повторно нарушение се образува досъдебно производство и се повдигат и обвинения по Наказателния кодекс.

Сега след отпускарския сезон се очаква натоварено движение в София. Предвиждате ли някакви по-специални мерки?

Подготвяме се, анализираме местата, на които биха могли да възникнат по-сериозни задръствания. Това са обикновено местата, на които ремонтите ще продължат след 1 септември. Това са входно-изходните пътища на София, площад „Македония”, тунелът на „Люлин”, телевизионната кула, на Семинарията. На всички тези места ще има полицейско присъствие и служителите ще предприемат мерки, за да облекчаваме трафика, както правихме и миналата година. Правим т.нар. зелени вълни, с които ще изключваме светофарите и полицаите ще дават посока на направление на придвижване на по-натоварената част в движението. Ще разполагаме с 20 мотористи, патрули, които ще се включат активно в движението и ще следят за нарушения на закона и хулигански прояви на пътя.