Храненето със сурово месо прави кучетата по-агресивни
Храненето със сурово месо прави кучетата по-агресивни / снимка: БГНЕС, архив
Храненето със сурово месо прави кучетата по-агресивни
93754
Храненето със сурово месо прави кучетата по-агресивни
  • Храненето със сурово месо прави кучетата по-агресивни

Едва три месеца след печалния инцидент с проф. Ботьо Тачков, който почина, нахапан от бездомни кучета, отново се случи подобен инцидент. 88-годишният Христо Панков е бил нападнат от глутница кучета в парк „Гео Милев" в София и приет в „Пирогов" с опасност за живота. Възрастният Панков изчезнал във вторник и дъщеря му подала сигнал в полицията. Той е страдал от старческа деменция и се загубил, докато се разхождал. Бил открит призори в сряда с нахапвания от кучета по ръцете и краката в парка „Гео Милев" близо до зала „Фестивална". Предстои му операция и в момента е на антибиотично лечение, съобщават от Пирогов. Каква ще е съдбата на кучетата и какво предприемат екипите на общинското предприятие Екоравновесие, ето какво каза пред Дарик шефът му Манол Нейков пред Дарик:

Колко са заловените кучета в района?

До момента в района на парк „Гео Милев" са заловени две кучета. Други три имаше възможност да ги заловим, но излязоха едни дами активистки, защитнички на кучетата и не ни позволиха да ги заловим, района на зала „Фестивална" бяха те. Просто кучетата избягаха, те ги разгониха и избягаха, нищо повече. Нишите екипи нямат функции на контролни органи или други такива, за да вземат някакви други административни мерки. Когато граждани им пречат, те, естествено, не могат да работят. Утре задължително отново ще има екип, който ще продължи работата в парка „Гео Милев" в другия му край, където днес получихме сигнал за други кучета в разрушени постройки.

Какво ще се случи с тези две кучета, които са заловени? Вече ясно ли е дали са агресивни и ще бъдат евтаназирани или предстои процедура+

Тези две кучета най-вероятно и с огромен процент вероятност ви казвам няма да бъдат евтаназирани, защото в парка все още на нас не ни е ясно, има различни сигнали къде точно се е случил инцидентът с нахапания човек и не можем да определим кои кучета са участвали в инцидента. Но въпреки това ще ги проверим за агресивност. Ако се окажат неагресивни, ще ги дадем за осиновяване, но няма да ги върнем в парка. В парка има много кастрирани и чипирани кучета, тези са кастрирани, но не са чипирани, просто са кастрирани преди да започне чипирането на кучета в София.

Можем ли да успокоим жителите на района, че след като бъдат заловени и установени кои са кучетата, които са нахапали човека и че са агресивни, те ще бъдат евтаназирани, защото ето вие казвате тези двете не са участници и те ще бъдат оставени за осиновяване.

Не можем да кажем, че ще бъдат евнтаназирани с такава категоричност на хората. Най-вероятно поне за тези две не, ще видим за следващите, които ще заловим, но с категоричност мога да кажа, че няма да бъдат връщани в района, както е по изпълнението на закона за защита на животните. Ще бъдат оставени или в приюта в Сеславци или ако се явят истински осиновители, не такива, които да ги пуснат отново на улицата, ще бъдат дадени за осиновяване.

Напоследък отново се разпространява практиката с даването на сурови кокали на тези животни. Вие запознат ли сте с такива случаи?

От жалбите, които получавам в писмен вид, между 60 и 100 на ден, има такива, в които се казва, че граждани продължават да хранят кучета със сурови кокали, а също и край пицарии, заведения за обществено хранене, където се изхвърлят кухненските отпадъци, и там почти винаги има по две или три кучета в близост, които се навъртат в района. По някой път персоналът от тези заведения ги храни. В София това е масова практика за хранене на кучета. Действително сурови кокали и кости, които се изхърлят от транжорни и ядат кучетата, действително със сурово месо стават по-агресивни и тогава вероятността да нападнат човек е по-голяма.

Тоест продължава работата на екипите ви в района на парк „Гео Миле"в. Върви и по другите места, за които получавате сигнали.

Върви и по другите места. В парка на военна академия днес екипът ни улови три кучета, но те ни бяха по план от онзи ден по сигнали на граждани. В „Южния парк" днес бяха екипите за некастрирани кучета и в полусъборена църква там заловиха куче и продължиха по различни сигнали на граждани. Още от утре с по два екипа минимум ще минем по всички паркове на София - Борисовата градина, Северният парк, Западния парк и така.

А практиката да не се връщат кучетата обратно за всички паркове ли ще важи?

В другите паркове основно ще издирваме кучета, които не са кастрирани с цел да спрем популацията и евентуална агресивни кучета и тези, които показват по-голяма склонност към агресия. Тези, които показват склонност към агресия, няма да бъдат връщани и ще остават в приюта в Сеславци.