Хосе Карерас: Искам хората да кажат, че пях със сърцето си!
Хосе Карерас: Искам хората да кажат, че пях със сърцето си! / Жокер Медиа и Moko Solution

Великият испански тенор Хосе Карерас ще каже последно сбогом на родната публика с концерт на 3 декември в София, който ще остане в историята. Българските почитатели на единия от знаменитите "Трима тенори" ще бъдат сред малкото щастливци в света, които ще могат да го видят на живо за последен път, преди изпълнителят да се оттегли от музикалната сцена. Жестът е по желание на самия Маестро, който има специална връзка със страната ни и никога не е криел, че има много истински приятели у нас, съобщиха организаторите от Жокер Медиа и Moko Solution.

Веднага след края на прощалното турне, част от което ще стане и София, Карерас, който догодина ще навърши 70 години, ще прекрати активната си дейност на сцената, но ще продължи да работи във Фондацията, създадена от самия него за борба с левкемията.

В програмата, с която великият тенор лично ще се сбогува с верните си почитатели, са включени най-популярните изпълнения от неговия репертоар, които през годините го наложиха като един от най-легендарните гласове на оперната сцена и не само.

Диригент ще бъде Давид Хименес, познат на българската публика от предишния концерт на Карерас през 2011 г. и от последвалите изяви с оркестъра на Софийската филхармония. Името на сопраното, което ще вземе участие, все още се пази в тайна, но организаторите разкриват, че тя също е звезда от световна величина, за която ще бъде чест да излезе на една сцена с един от легендарните "Трима тенори".

Прощалният концерт на Маестро Хосе Карерас в София ще се състои на 3 декември в Зала 1 на НДК. Билетите за концерта са на цени от 80 до 200 лв и вече могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim в цялата страна и online ТУК, а от 11 май и на касите на НДК. Организатори на събитието са Жокер медиа и Moko Solution.

Кога за първи път осъзнахте, че искате да пеете?

Бях на шест години, когато със семейството ми отидохме на опера на Марио Ланца. От този момент се влюбих в музиката и по-точно в оперното пеене. Започнах да пея ‘‘La Dona e Mobile'' по 16 часа на ден в банята, след като чух чувствения глас на Ланца за първи път. С подкрепата на моите родители започнах уроци по пеене на седем години. Благодарение на Марио Ланца сега съм оперен певец.

Като какъв певец се бихте определили?

Когато пея се превръщам в романтичен герой за няколко часа, пълен с чувство, което искам да предам на публиката. Най-важното нещо за мен е да предам емоция на публиката. Надявам се да съм от певците, за които хората не просто казват ‘‘Той има добра техника‘‘, бих искал определението да бъде ‘‘Хосе пее със сърцето си‘‘.

Как поддържате гласа си, за да е толкова чувствен през тези 45 години на голямата сцена?

Много внимавам и пазя гласа си, съобразявам се с храната и климата, но си струва. Трябва да се грижиш за гласа като за жена - много грижа и внимание.

Как решихте да направите благотворителна фондация за подпомагане на болните от левкемия?

Аз самият бях болен от левкемия. За мен беше много трудно да преживея болестта. Прекарах една година в болница на тежко лечение. Справих се с това препятствие благодарение на огромната подкрепа от хора от всички краища на света. Това е и причината да избера точно тази кауза.

Защо продължавате да пеете? Какво ми мотивира?

Все още съм активен, а и гласът не се е променил... Смятам обаче, че е крайно време да се оттегля от сцената и концертът в София ще бъде един от последните ми изобщо. Продължавам да пея, защото обичам музиката и публиката. Колкото по-близо съм до края на кариерата си, толкова повече се убеждавам колко важно е това за мен.

Кое е нещото, което Ви радва най-много?

Има много неща, които ме правят щастлив, но може би най-важните са децата ми и музиката.

Имате ли нежна половинка в момента?

Зад гърба си имам два брака и две прекрасни деца. Не мога и да мечтая за повече. Не обичам да коментирам личния си живот, но може би ще се появи специална жена... Не се страхувам да кажа, че съм много романтичен мъж и винаги търся любовта.

Какви са най-големите Ви грешки според Вас?

Можем да стоим тук до утре и да говорим по темата.. Прибързах с изпълнението на няколко арии - не бях готов. Най-голямата ми грешка в личен план е, че отделях много време на кариерата и по време на болестта си осъзнах, че не съм отдавал нужното внимание на семейството.

В какви отношения бяхте с Лучано Павароти?

Той беше мой много добър приятел, който ме подкрепяше през цялата ми кариера и борбата с болестта ми. Аз направих същото за него, когато Лучано беше болен. За съжаление почина ден след моето последно посещение. Той беше изключителен певец и ще остане в историята на операта. Павароти ми преподаде много музикални и житейски уроци, от които аз помня всяка дума и ги пазя в сърцето си.

Коя е любимата Ви композиция?

Сергей Рахманинов - Концерт за пиано номер 2.

А любимата книга?

Габриел Гарсия Маркес - Любов по време на холера

Коя е любимата Ви храна?

Каталунски хляб.

Спечелили сте 90 000 $ от казино във Виена. Това вярно ли е? Обичате ли хазарта?

Да, вярно е, но беше отдавна. Обичам да поемам рискове, но имам лимити.

Какво да очакват почитателите Ви в България от предстоящия концерт в София?

Аз самият очаквам с нетърпение концерта в София, имам много хубави спомени от предишни мои участия. Това ще бъде последният ми концерт в България, надявам се да бъде невероятен и да предам на публиката едно чувствено изживяване, което да си спомнят дълго време.