Група Остава - да оцелееш 20 години
Група Остава - да оцелееш 20 години / снимки: Добрин Кашавелов
Група "Остава" - да оцелееш 20 години
56101
Група "Остава" - да оцелееш 20 години
  • Група "Остава" - да оцелееш 20 години

Родната група "Остава" ще отбележи тази вечер своя 20-ти рожден ден с концерт в столичното заведение Pork Pie в Борисовата градина. Събитието започва в 19:30 часа, а в него ще се включат още Поли Генова, Мишо Шишков, Петко Славов, Иво Чалъков от Gravity Co и Гурко от Анимационерите. Заедно с тях момчетата от бандата ще представят някои от големите си хитове, но ще изпълнят и съвсем нови песни.

Началото на "Остава" е през 1992 година в Габрово. Групата, която тогава всъщност се нарича "Добре дошли в Остава", е създадена от Георги Георгиев, Боян Петков и Драгомир Димитров. 20 години по-късно Георги и Боян още са в състава й. Част от него са и Даниел Петров, Алекс Марбург и Свилен Ноев.

Как се оцелява в родната музикална действителност 20 години, как се промени "Остава" по време на тях и време ли е за нов албум? За всичко това вокалистът на групата Свилен разказва в специално интервю за Дарик.

Как се оцелява 20 години в музиката?

С приятелство и с любов към музиката.

Когато си мислиш за първите ти години в "Остава" с какво чувство го правиш? Има ли носталгия, тъжно ли ти е, приятно ли ти е?

Не. Аз не гледам на живота по този начин. Гледам само напред. Аз от 1996 година съм в "Остава", тоест от 16 години горе-долу. Бяха много странни години, музиката беше в зверски подем, младите хора бяха много ентусиазирани, а ние бяхме много изостанала държава спрямо всички други. Това много влияеше и на изкуството. Доста революционни песни правихме по онова време.

Как се промени "Остава" през годините?

През годините много неща се променяха. За щастие в този момент, 2012 година, четирима души са заедно от 13-14 години, а двама още от самото начало, което е някаква революция в човешките отношения в България. Българите сме хора, които непрекъснато критикуват, мразят и това много често води до разруха. Фактът, че има група, която е на 20 години е наистина нещо, което много рядко се случва.

Група "Остава"  да оцелееш 20 години
netinfo

Ти си фронтменът на "Остава", вокалистът й, човекът, за когото обикновено се смята, че е сърцето на една група. Всъщност в една подобна банда има ли хора, които са по-важни и по-малко важни?

Не мога да кажа. Групата ни е мощна заради това, че сме заедно и се допълваме по някакъв начин. Това, че аз и Жоро например правим основите на песните и текстовете, не ни прави някакви шефове или по-важни от другите. Всеки дава колкото може, за да стане накрая песента максимално добра.

А как си обясняваш факта, за който спомена - че не сте си развалили отношенията толкова години?

Всъщност много сме си ги разваляли, но в момента те са много добри. Ние сме хора и сме като едно голямо семейство. Всяка една група има сривове. И при нас е имало огромни сривове, на ръба на раздялата. Тогава просто сме спирали за няколко месеца. Егото играе много лоша шега на артистите. Според мен то е важно единствено, когато твориш, и когато си пред публика. Иначе съсипва отношенията.

Какво ще се случи тази вечер в Pork Pie? Какво ще представлява концертът?

Това, което се надявам да представлява е един страхотен рок концерт. Да има едни страхотно развълнувани музиканти и още по-развълнувана публика.

След концерта ще дойде ли време за нов албум?

В момента записваме нов сингъл, който се надявам да излезе някъде през октомври. Имаме много песни за нов албум. Надявам се да използваме този подем, който имаме сега покрай концерта, той е много емоционален за нас, и да запишем албума по-бързо.