Годината през погледа на премиера Бойко Борисов
Годината през погледа на премиера Бойко Борисов / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Годината през погледа на премиера Бойко Борисов
24522
Годината през погледа на премиера Бойко Борисов
  • Годината през погледа на премиера Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов, три пъти избиран за "Политик на годината", гост в "Годината" на Дарик.

Кризата победи победите ви в изборите. Те остават на второ място, въпреки че са три според нашите слушатели. На първо място е икономическата криза. Побеждава ли в действителност?

Тя победи цял свят. Много могъщи икономики се сринаха, много могъщи финансови институции, да не кажа най-големите в света, буквално фалираха, борси се сринаха. Така че абсолютно правилно е - както винаги, вашите слушатели имат добър критерий.

Преди малко с предишния премиер обсъждахме какво се прави за кризата, той какво е направил, вие какво правите. Неговата теза е, че България трябва да излезе, както западни икономики, на по-голям дефицит, за да раздаде повече пари за социално подпомагане и повече пари за инвестиция, а вас какво ви спира да го направите?

Ами, вижте, аз не бих изпаднал в популизма на тези хора. Те именно заради този популизъм ни лъжеха, че няма криза и ще ни подмине кризата, че България била готова за кризата, за да могат да си изхарчат парите от бюджета и всъщност кризата реално завари България неподготвена, без никакви буфери и вие видяхте - ние още юли месец бяхме с над половин милиард дефицит. Разликата между, да речем, Франция или Германия е, че там дори когато пуснат по-голям дефицит, никой няма кой да им се кара, защото те са утвърдени държави и утвърдени икономики. Докато аз бих сравнявал съседна Гърция, където имат един невероятен премиер, изключителен политик, г-н Папандреу, и в същото време виждате, че той се задъхва и не могат да овладеят кризата, не могат да я овладеят. Отидоха на 15-16 процента дефицит. 2 млрд. евро, доколкото разбрах, са теглили кредити, правят съкращения и Атина продължава да е в пламъци.

И вие сте готов да поемете...

Затова аз не обичам да ми се дават съвети от хора, които са довели държавата до това състояние. Освен това за разлика от... дори имената не ми се иска да им споменавам, ние искаме да оставим за следващите поколения освен подредена държава и държава с бъдеще, а именно това е влизането в еврозоната, това е изключително важно, защото въвеждането на евро в България, първо, ще ни приравни с всички европейски държави. Втори път гарантира финансовата стабилност. Трето, и лихвите по кредитите ще паднат. Вижте разликата в лихвените проценти, които дават банките за левови депозити и за евродепозити. И не на последно място това ще гарантира борда и близо 8 млрд. евро от фискалния резерв ще отидат реално при хората, в инфраструктура, във всичко, което можем да направим за тях. Затова освен това нашата финансова дисциплина именно дава възможност на всички големи кредитни институции да вдигат рейтинга на България и да я правят по-добра за чуждестранни инвестиции, докато, ето пак давам пример с Гърция, срина се рейтингът на държавата вчера и оня ден.

Въпросът е обаче какво ще става с рейтинга на вашето управление при неминуемото недоволство...

Рейтингът...

...което ще идва... Две линии, едната от тия, дето са получили някакви премии и сега трябва да ги връщат или няма да получат някаква коледна добавка, на тия пенсионери, които се оказва, че за тях също няма да може да намерите пари. Това е неминуемо...

То е много просто.

...да отблъсквате хора с такива...

Да.

...трудни решения.

За мен рейтингът на правителството и моят никога не ме е интересувал и не ме интересува. Това е правилната политика, това е толерираната от Европа политика, това е гарант за бъдещето на България, тази политика. Всичко друго е мимолетно, временно и не дава никакъв резултат, така че ние ще продължим с тази политика каквото и да ни струва.

Двамата ви вицепремиери са първи и втори в класацията на слушателите на Дарик за политик на годината. Вие също така ли бихте ги подредил?

Категорично.

Цветан Цветанов първи, втори - Симеон Дянков?

Трети би трябвало да бъде г-жа Фандъкова, защото тя също спечели два избора реални, а всъщност според мен, когато се говори за политик на годината номер 1, 2, 3, 5, трябва да имаш резултати в политиката, така че е абсолютно правилно. Цветанов и като политик, и като министър на вътрешните работи се справи прекрасно, абсолютно заслужено първо място. Дянков се справи с бюджета, вдигна се кредитният рейтинг на България, значи, абсолютно заслужено...

А има ли конкуренти в екипа ви?

...второ място.

Г-н Борисов, знаете ли, всички премиери, с които съм говорил, са има тоя проблем, когато имат силни фигури край себе си, още от времето на Костов, че те неминуемо започват да се конкурират, даже се намразват помежду си?

Ами аз мисля, че и като треньор на националния отбор по карате, и като лидер на ГЕРБ, а и като премиер сега съумявам да събера екипи, които винаги да стават първи. Не можеш да ставаш пръв, не можеш да побеждаваш, ако под себе си нямаш личности силни, можещи, които всеки на поста си максимално да отвоюва своята позиция, така че... и не случайно на награждаването дойде и Дянков да поздрави Цветанов, и Фандъкова дойде да го поздрави, и аз лично дойдох да го поздравя, защото когато...

Яне Янев също го поздрави, който... той беше също в групата. Честно е, нали, да го кажем, че и той...

Да, за което му благодаря.

...му протегна ръка.

Аз се надявам да започнат всички да се опитват освен политици да бъдат и малко държавници, поне малко.

Хайде да подредим основни въпроси, които стоят пред България през 2009 г. и следващата 2010 г. да видим вашата визия по тях. Може би най-честно все пак е да започнем със световния дебат на последните две седмици в Копенхаген. Вие снощи късно се прибрахте оттам. Всъщност стигна ли се или не се стигна до решение?

Ами може би аз да се опитам с няколко думи да обясня на вашите слушатели, извинявам се, на тези, които познават проблемите, но тези, които забързани в ежедневието си, да речем, не са обърнали достатъчно внимание, но са чули, че...

Какъв е проблемът с глобалното затопляне?

...Обама, Медведев, всички, Меркел, Саркози, всички лидери от цял свят, президенти, премиери се бяха събрали в Копенхаген, за да се реши един основен проблем. Първо, има ли глобално затопляне, има ли реално такива проблеми с климата? Второ, ако ги има, по какъв начин те да бъдат предотвратени. Тук възниква и съответно големият конфликт, когато става въпрос за даване на пари. Европейският съюз, където сме и ние, сме лидери в света в борбата за чист климат, за чиста природа, независимо че към момента едва 13% от вредните емисии се произвеждат от страните на Европейския съюз. В същото време обаче особено развиващите се държави, и президентът на Бразилия дръпна една много, така, прочувствена реч в тази посока, каза - ок, когато вие сте горили въглища, когато сте развивали вашите икономики и сте замърсявали природната среда, не сте се съобразявали с всичко това. Сега, когато вие сте много напред индустриално, можете да си го позволите, богати сте, искате от нас да спрем на практика нашето развитие или, съобразявайки го с всички тези екологични норми, да го забавим, което е голям проблем, затова е редно вие да платите повече. В общи линии това са темите. Европейският съюз предложи в лицето на Фредерик Рейнфелд, шведският председателстващ и премиер Европейския съюз да отидем дори на 30% граница, 7 млрд. евро...

Намаляване на емисиите.

...намаляване на емисиите, да.

Спрямо 1990 г.?

Точно така. Бързият ни план - 7 млрд. евро веднага да бъдат отделени. Всичката тази готовност обаче много, така, негласна съпротива среща от другите големи държави.

България няма да участва...

България участва...

...с повече от тия 40 000 евро?

Значи, България, вижте, България участва солидарно. Не забравяйте, че голяма част от парите се дават от самия евросъюз, където ние имаме...

Вноска.

...огромни вноски всяка година, мисля, че около 600 млн. са вноските ни, така че ние участваме солидарно. Освен това аз и казах на своите европейски колеги - сега  даваме малко пари просто за да покажем своята солидарност, защото ето в понеделник Европейската комисия ни пусна 136 млн. лв. плюс 24 мисля, че бяха от нас финансирани от държавата за водния цикъл на Враца. Завчера пуснаха 70 млн. в земеделието. В момента еврофондовете почват да захранват нашите сметки и влизането ни в еврозоната и освобождаването на парите от фиска също е много голям резерв. Тогава, разбира се, ние ще дадем следващите години повече пари, и то с най-голямо удоволствие, защото те ще са за бъдещето на нашите деца.

Ще получи ли България право да прехвърля неизползваните квоти от вредните газове, които стрували много пари?

От Киото.

Един милиард долара...

Ами, за съжаление...

...и след 2012 г.?

...това е по Протокола на Киото и е могло предишното правителство да ги продаде. Ние сега усилено се мъчим да ги продадем.

Но няма да разрешат да ги прехвърляме, така ли? Нали...

Не, за прехвърляне... Не.

...искахме да го поставяме като условие в преговорите?

Не. Тук...

Не са...

...такива условия, когато касае екология, никой не слуша. Но имаме малко време и в момента г-жа Караджова, която беше с мен в Копенхаген, проведе доста разговори с испанци, с японци, хървати, които искат да купят, и ще се постараем бързо да направим тая процедура.

България се оказва и в друг проблем - от една страна, трябва да развиваме енергетика с вятър, с вода, със слънце. От друга страна, се оказва, че като почваме да ги строим тоя вид централи, те са... трябва да са на такива места, които попадат в "Натура" или увреждат природата. Какъв избор стратегически ще направим? Ще правим ли такива централи дори с риск да навреждаме малко на природата или?

Значи, има един основен принцип, който трябва да спазваме, и това е на първо място е природата и екологията, след това се търсят подходящите места.

То нали и двете са за екология? Нали, едното е, за да не произвеждаме по...

Да, но България има, мисля, достатъчно голяма територия да се намерят подходящите места.

Цветан Цветанов стана Политик на годината и заради подкрепата, която получи в последните дни след акцията на полицията срещу бандата на Наглите, които отвличат. Има ли според вас обаче по-глобален политически проблем с престъпността както се опитахте да загатнете, че не става дума просто за грабежи заради кризата, за престъпления заради конкретно облагодетелстване, ами сценарий срещу вас?

Значи, вижте, то мога да го обясня по следния начин. В държавата действат различни престъпни групировки, структури, сдружения от по 3, 4, 5 човека. Едните крадат коли, другите апартаменти обират, трети, които са с по 15-16 висящи дела в момента. Това са си просто хора, които се занимават само с престъпления. Затова ние предлагаме и толкова много промени в НК, НПК и аз мисля, че те ще успеят, а и Законът за конфискация на имуществото също е много важен, защото с това, което те са придобили, ето, сега ще видите тези, Наглите така наречени, колко много имущество имат. Те са го придобили с парите от откуп. Съответно чрез този закон то трябва да бъде отнето. Тези хора...

Там има спор обаче дали начинът, по който тръгвате, без да бъде констатирано престъплението и след това отнемано имуществото, няма да се отвори твърде широко вратата обаче пък за своеволия срещу хора, които тепърва да доказват, че не са престъпници.

Значи, вижте, ние мисля, че се нагледахме и наслушахме и настрадахме на абсолютно толериращи престъпността закони. Толкова демократични, толкова процедури, толкова процеси, толкова, толкова, че на практика в един момент, виждате, всеки престъпник влиза с медицинско свидетелство в ареста. Изведнъж става много болен. Нашето милосърдие е изключително и той отива да се лекува. Ами защо, като тръгнеш да правиш престъпление не помислиш, че си болен? Ами този, който човек не е извършил престъпление, никой няма да ходи да му взима имуществото. Никой няма да дойде вкъщи да те пита, защо имаш... "дай ще ти вземем къщата". Ето, тази цялата група трябва незабавно да има инструмент, защото примерно, процесът може да се точи година, две, три, пет, както понякога. Те трябва да бъдат ударени веднага и с имуществената санкция.

Аз се опитах...

Това нищо... Виждате ли, не бива... сега, какви опасения има? Ами ето вижте, в парламента има една трибунка, където се изказват по сто пъти на ден. Ами, ако ей толкова нещо направи правителството в тази посока, нали всички ще излязат, ще говорят, ще приказват, ще обясняват и за всички ще стане ясно, че има примерно... взели сме къщата на Вълчев... Как ще стане? Така, че всички тези приказки, видите ли, може да стане опасно. Ние сме в ЕС. Виждате, че всяка наша стъпка, когато е дори, да не кажем неправилна, но не съгласувана с ЕС, веднага се събират в Брюксел, взимат се решения, слагат се пенали и наблюдават всеки един процес.

Всъщност аз не разбрах, мафия ли стои срещу вас, според вас или организирани групички, които...

Организирани групи...

...някои от тях са много организирани.

Организирани групи, които в една ситуация... виждате, че два-три обира, видяхте само преди няколко дни БСП каза "да викнем, да изслушваме вътрешния министър за проблем с престъпността". Ние сега искаме да ни изслушват, ама, те не искат. Нали, те не искат.

Ама вие казахте...

Нали, те не искат. Да, значи едни новини, когато се представят 2-3 грабежа, 2-3 обира на банки и ето, ще видите утре тази нощ МВР действа и продължава да действа сега...

Разказва ни вътрешният министър.

...по една група, която, ще видят хората - тунели, флексове, режат, тунели отдолу под трезорите. Но, ето, утре и по тях ще има информация и реализация. Тези хора са много добре интегрирани в обществото, гледат телевизия, слушат новини и като видят малко, че правителството, което и да е то, се огъва, те мигновено започват да правят акции.

Аз сега се поясних, защото аз ви разбрах, като казахте за Ромпой, че едва ли не някой им казал. Той командва тези 3-4 банди криминални и някой им казал "идете сега, за да направите срещу Бойко Борисов лошо впечатление на президента на ЕС".

Те същото са го правили и на предишното правителство, и на по-предишното.

Но не някой ги организира, казвате, а по-скоро са в полза. Или някой ги организира, ето това е много интересно?

Аз никога не бих казал нещо, за което нямам достатъчно факти. Това значи да наклеветиш някого. Затова нека да се ограничим в този отговор.

Другата голяма тема, която вие изведохте като голяма, е пътищата.

Но искам само да кажа, че когато аз бях в опозиция и ставаха тези грабежи и престъпления, може да го потвърди и Румен Петков, може да го потвърди и Миков, аз винаги съм излизал и съм казвал, МВР трябва де се подкрепя, а не трябва да се атакува в този момент. Докато БСП направиха обратното. Точно в този момент "искаме изслушване на вътрешния министър". Е, хайде, де, сега ни изслушвайте. Сега можем да ни изслушвате колкото искате.

Пътищата. Сега вече, като навлязохте през тези месеци в управлението, толкова голям оптимист ли сте като преди за "Тракия", "Марица", "Люлин"?

Ние сме длъжни да ги правим и се работи и по всичките. Май месец започваме строителството на "Тракия".

Ще ги построите.

Даже...

Не се ли притеснявате, че ще ви изкарат пак в процедури, обжалвания? При толкова кандидати... то лошото на многото кандидати пък и освен хубавото, че има много...

Над 50 фирми са за "Тракия", но затова...

Като заобжалват едни на други...

...министър Плевнелиев ме помоли да говоря с Искров и да ползваме трезора на БНБ, там да ги държим, и да се отворят публично за максимална прозрачност.

Не, то Свети Петър да ги отваря, пак няма да ги лиши тези, които примерно, даже да не са прави, да ви вкарат в едни безкрайни процедури на обжалване...

Надявам се, че фирмите са сериозни и разбират, че начинът, по който ще проведем конкурса... не би трябвало да се пречи на държавата. Защото, вижте, всяко едно такова забавяне означава по 1000 души убити на пътя и няколко хиляди инвалиди.

Друга тема, свързана с почистването. Вчера Росен Плевнелиев обяснява, че девет района в страната изобщо нямат договори за зимно почистване и са в критично състояние. А сигурно сте усетили, вие пък бяхте в Копенхаген, ама, като падна снега и българите започнаха да роптаят, че не се чисти, не е добре.

Разликата беше огромна. В Копенхаген при наличието на всички лидери на света бяха изчистени само велоалеите. Сняг, лед и само велоалеите почистени. И велосипедисти. Париж, Лондон -  блокирани. Белгия - 500 км задръствания. София е все едно в Африка в момента. Всички улици, по които минах, са до асфалт. В сравнение с Европа София беше прекрасно почистена. Снощи, преди да излетя, в Копенхаген - велоалеите.

Тоест ние сме им за пример, не те на нас?

Разбира се. Не може при такъв снеговалеж на първата секунда града да бъде почистен. Един милион изсипа София снощи, за да го приведе града в такъв вид. Онези общества знаете ли как разсъждават - дали да го дадем този милион или да изчакаме...

Да се стопи, за да не го дават.

И този милион нямаше... Всъщност снощи хвърлихме една детска градина в канала. Само и само за да не допуснем да се изреждат там по трибунката, че на секундата не е изчистен градът.

Тоест не гледате толкова драматично на тези липсващи договори?

Не, аз гледам драматично, че трябва да платя... колко бяха, 132 милиона за по-миналата година. Аз много драматично гледам. Няма нови договори, защото ние не сме платили вересиите на тройната коалиция, които са ни предоставили фактури, ама не са си ги платили. Затова гледаме драматично. Защото, ако всичко ни е занулено, сега ние ще си планираме, а ние трябва да плащаме и старото, и новото.

Вие как виждате изхода обаче от още по-драматичната страна на тази ситуация с тази задлъжнялост, която кара фирмите помежду си да задлъжняват и най-накрая цялата икономика да се блокира? Какъв изход виждате?

Какъв изход ли? Изходът е правителството на ГЕРБ, защото, ако ние не бяха поели този риск в името на държавата да направя правителство на малцинството, в момента освен финансово-икономическа криза щеше да има политическа, нямаше да има правителство и България щеше да лети надолу. Въпреки всичко ние си поехме кръста и в момента си го носим. Надявам се до края на февруари да се справим с изчистването на сметките по строителни компании, по...

Края на...? Февруари?

Февруари, да. Надявам се да се справим.

Друга много чувствителна...

Именно за да не се завърти тази междуфирмена задлъжнялост. Но именно това, аз очаквах поне от политическата класа да кажат "ей, трябва да сме благодарни на ГЕРБ, че поеха отговорност", така както всички говореха между другото преди изборите. Преди изборите, спомняте ли си, от президента до предишните управляващи казваха "по най-бързия начин трябва да има правителство, защото иначе е ужасно". Ами на мен не ми стигаха пет души. Можеше спокойно да кажа "господа, във времето на криза ми трябва максимално подкрепа, а не правителство на малцинство...

Нови избори.

...не искам да направя правителство". Следващият след мен са БСП, с четиридесет и там колко депутати. Какво правителство щяха да направят. Аз съм си кмет. Чакам новите избори. И сега само се надсмивам на Станишев и Доган, и царя за това как са лъгали народа - че има пари, че има антикризисни мерки, че са направили каквото и да било. И ГЕРБ щеше да има на изборите, новите, които щяха да бъдат, 90 процента. Да, за това искам всеки политически враг или противник, като дойде тук, да признае това нещо. Да го признае трябва. В противен случай, не е политик.

Здравеопазването. Знаете ли, като че ли няма ясен още отговор какво точно се готвите да направите?

Напротив, много е ясен.

Има различни мнения. Спорове се водят. Но без да влизате в детайли, кажете вашата идея, как ще подредите здравеопазването на България?

То, ако е лесно и са имали идеи, за 20 години да са направили реформи.

Да, де, ама, сега на вас се падна.

Реформи няма.

Трябва да кажете.

Значи, всички, които се опитват да критикуват, да си замълчат малко и да оставят да ги направим. Ако са могли, да са ги направили. Те не са.

Вие, какво ще правите, всъщност?

Според мен разковничето се върти в критериите за болниците. Точните критерии кога... и всяка болница да ги спазва.

И тук започват многото но - за малките, отдалечените райони, които все още нямат инфраструктури, защото България се бори с голямата си още инфраструктура, с основни магистрали.

Вижте, има, има много места, на които са правени болници, защото примерно се е очаквало, че в тези райони ще се бие Варшавският договор с Турция, нали? Примерно, ако отидеш в Търговище, в центъра има една незавършена болница, тя е колкото Военно-медицинския институт сигурно. Цялото наше здравеопазване тогава е било строено и правено по този начин. Ние сега искаме да го направим по-гъвкаво, с бърза помощ, доболнична помощ.

Ще поемете и риска да затваряте даже болници, които собствените ви депутати сигурно местните хора, като им лобират, ще им е трудно да казват как ще затворят.

Ама, вижте, да, така е. Но аз предпочитам да остана в историята с това, че съм направил реформи, не съм бил популист и съм оставил на следващия премиер правилната посока и започнатите неща, отколкото да продължавам да се гърча, да търся отляво и отдясно, накрая да дам пак толкова пари и да продължат безобразията по болниците - да се краде, да не се лекува, да няма добра организация, да изтичат парите през лекарства и пътеки и какво ли не било още. По-добре... А когато човек е болен, да търси с връзки да отиде дали във Военно-медицинския, дали в Медицинска академия, в добрите болници, да речем. По-добре да останат толкова болници, в които, като влезеш, с добра апаратура, лекари, медицински сестри, санитари, мотивирани, а съответно човекът да бъде доведен до тях по начините, които предлагаме.

Друг стратегически социален въпрос без ясен отговор в България е за пенсионната възраст. Вие какво мислите да се прави? Очевидно е, че има много пенсионери. Тези пенсионери са недоволни от малкото пари, които получават. Те ще стават все повече. Ще вдигнете ли, ще имате ли смелостта да вземете решение, че пенсионната възраст в България ще се вдигне?

Моето мнение е, че трябва да се вдигне. И ще кажа защо. Когото тръгнем да пенсионираме, до един, идва и казва млад съм, мога повече, не ме пенсионирайте. Когото да тръгнем да пенсионираме - мога още да дам. Оттам започвам - мога още да дам. Е, при това положение по-добре да се вдигне пенсионната възраст, отколкото да се пенсионира, да взима и пенсия и да отива за заплата. По-честно е. На мен, когато тръгна да пенсионирам някого, ето, сега, ако щете, и във външно министерство... има толкова посланици, които са на пенсионна възраст. Обаче тръгнеш ли да го пенсионираш, вика "напротив, аз сега мога повече, аз съм по-здрав от всякога, аз сега съм точно да работя".

Обещахте на Путин отговор в енергетиката, за големите проекти. Всъщност какво отговорихме? Нали тая година щяхме да отговорим.

Отговорихме така, че те ни разбраха, и затова благодариха за точното и коректно отношение.

"Южен поток" ще го правим по-скоро, "Белене" ще видим, а за Бургас - Александруполис ще чакаме да видим дали ще видим.
 
Не, напротив, за Бургас - Александруполис... и аз се учудвам как е ръководена държавата. Аз за завода за битови отпадъци в София продъних света три години, че чакаме ОВОС, нали така. И при вас точно ей тук, в това студио, обяснявах за какво значи на хората оценка въздействие на околната среда, че като се подадат документите, се чака толкова години да се върне оценката. Че без нея не можеш да отиваш да кандидатстваш за пари, не можеш да вземеш строително разрешение, не можеш да правиш нищо. Аз питам, като подписаха за Бургас - Александруполис, защо не... къде им е ОВОС-ът. Къде им е? Те нямат оценка въздействие на околната среда. За какъв проект говорят? Още повече че тоя проект половината минава през "Натура", където и международната оценка ще е ясна. И затова аз им казах: господа, по Бургас - Александруполис международна екологична оценка. Ако тя е да, тогава отивам при населението в Бургас и казвам "господа, ето, имате подписан договор от предишно правителство, на правителствено ниво, не можем да мърдаме от него и ето какво казват експертите. Няма проблем".

Кога ще бъде референдумът за новините на турски език?

Тук се надявам, че в парламента ще вземат мъдрото решение. Надявам се, че и националната телевизия може спокойно, както и националното радио, да намери в програмната си схема възможност тези новини да се излъчват в регионите, където има такова население, по регионалните станции.

Тоест може да не се стигне до референдум ли, така ли да ви разбирам?

Така че нека да оставим и в парламента и съответно...

Първанов каза, че било капан за премиера това.

Значи в случая президентът е прав.

Сега пише за... А, прав?

Абсолютно прав.

Капан?

И ще кажа защо. Защото има подписани конвенции. Има, и вие видяхте, веднага в Европейския парламент се вдигна този въпрос...

Либералите протестираха остро, Ги Верхофстад.

Либералите протестираха и от там колко групи само нашата, Европейската народна партия всъщност, не подкрепи това гласуване. Но в случая не й стигат и гласове, и то не го подкрепи точно заради нас, да не излезе, че бламират партия, член на Европейския парламент. Президентът е прав и че не е сега моментът. Там в... този сектор на новините е абсолютно негледаем. Но в същото време това са неща, които дразнят пък голяма част от народа. Освен това прав е и за това, че един референдум, да приемем, че е успешен, в Европа няма да бъде толериран добре заради това, че нормално е болшинството да гласува повече, отколкото в случая за българските...

...(не се разбира - бел. ред.)... . въобще да не правят така, но мнозинството да реши дали имат права малцинството.

Да, и няма да е достатъчно справедливо.

Ама вие го казахте това за референдума, г-н Борисов.

В случая, понеже, доколкото разбрах, и г-н Сидеров ще е гост, нашите партньори, тези, които в края на краищата ни подкрепиха и за бюджета, "Синята коалиция", и "Атака", това е изведено в тяхната програма. Те са давали подобни обещания и нямаше как аз да не подкрепя неговата инициатива. Дали това ще се случи, ще се реши...

А сега явно сте премислили.

Не, аз и на него съм му казвал, и пак ще го кажа. В случая, дори днес да ме помоли пак да отидем да го кажем, аз пак ще отида. Защото ни е много важно да имаме, при положение че сме малцинство, да имаме подкрепа в парламента. Много по-важни и стратегически задачи стоят при нас. Оттук нататък вече се надявам на разума на всички останали да направим така, че да не се създаде каквато и да било междуетническа... междуетнически конфликт, нека го наречем, или напрежение, или какво и да било.

Подкрепяте ли мораториума върху сделки с имоти на царя?

Да.

Той е по-многопластов въпрос, защото вие все пак бяхте главен секретар на МВР в неговото правителство, бяхте близък с него и сега някак си на вас се пада, с вашето мнозинство да вземете такова решение, което много други не взеха преди това, въпреки че го критикуваха.

За което съм... Ами, знаете ли, аз истински съжалявам, че тези царски имоти години наред се превръщат в тема. И може би царят допусна грешка, че остана в коалицията, защото публично всички мислеха и очакваха, че това е заради имотите. Но в случая ние подкрепяме този мораториум, защото най-правилното е това да бъде решено от съда.

Да не забравя да ви питам нещо актуално. Тази сграда на спортната зала, с която вие се ангажирахте, там започва да се оформя някакъв проблем. Другите подкрепящи ви, "Синята коалиция" казват, че има нещо нередно. Какво става с нея?

Ами нередното е, както колегите от "Синята коалиция", така и аз... просто сега, като слушам, не мога да повярвам, че по такъв безобразен начин е управлявана държавата. Станишев и Лечева отиват да правят първа копка на зала, а няма избрана фирма за строителен надзор. Няма документация за това.

Тоест сега ще я спрете, за да оправите документацията, така ли?

Ние в момента... в понеделник ДНСК ще спре строежа, защото сме отделили в момента конкурс за строителен надзор, и когато бъде избрана фирма за строителния надзор, тогава отново ще се пусне строежът.

Добре, понеже...

Сега ще ви кажа, все едно да ви поканят в някое друго студио и като отидете там, да разберете, че няма микрофон, предаватели, че няма студио всъщност.

В друго студио аз няма да ходя. Но вие интересно къде ще ходите? Станишев беше сигурен, че вие ще бъдете кандидатът на ГЕРБ за президент. Аз го питах него той дали ще се кандидатира като Първанов. Той каза, че за вас и за Сидеров знае, че ще се кандидатирате. А вие какви планове имате за политическо бъдеще?

Ами, вижте, досега всичко, което Станишев е казал, се е  оказало дълбоко невярно.

А вие искате ли да станете президент?

Така че...

Вие сам сте казали, че сте си постигнали мечтите, това съм го чувал и чел. Но докъде гледате, къде стига хоризонтът ви в политиката?

Отново ще кажа, тези една-две седмици, когато всяка вечер работихме по тая банда Наглите и грабежаджиите, магистралните грабежаджии, у нас ги събирах всяка вечер. Толкова ми беше хубаво и толкова ми беше приятно, до по 3-4 часа през нощта правихме анализите. Е, как пък един път не се уморих. Така че...

А другата работа ви уморява, това ли искате да кажете, като премиер?

Другата работа ме уморява, защото трябва непрекъснато да превключвам. Първо, МВР си го обичах и тая работа ми е в кръвта и за радост колегите се справят прекрасно сега. Като ходя при тях, толкова ми е приятно, че не мога да го опиша. Другото, превключвам по цял ден от енергийни проекти, социално слаби, пенсионери, екология, външни работи, магистрали, зали и...

Е, да ви разбирам ли, че е по-вероятно да се върнете в МВР, отколкото да станете президент?

За съжаление нямам път към МВР обратно.

Коя е целта на България през 2010 според министър-председателя й?

Целта на България...

Какво ще работим всички българи?

...да се отлепим от дъното. Финансово-икономическата криза поне донякъде да я овладеем. Еврозоната - атака. Фондовете да продължат да влизат. Земеделие, екология, приоритетите, които имаме, строежът на магистрала "Тракия". Проектите и проектирането на останалите участъци, където можем в следващите години да отпочваме да строим. Това е.

Министър-председателят Бойко Борисов, специален гост на "Годината" на "Дарик" радио.

Ако мога, само да пожелая на хората за Коледа, за Нова година весели празници, да са живи и здрави и да внимават по пътищата, когато карат. Просто безобразно се кара.