Главният мюфтия: Да не се политизира атентатът – страшно е религията да служи на политиката
Главният мюфтия: Да не се политизира атентатът – страшно е религията да служи на политиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Главният мюфтия: Да не се политизира атентатът – страшно е религията да служи на политиката
55403
Главният мюфтия: Да не се политизира атентатът – страшно е религията да служи на политиката
  • Главният мюфтия: Да не се политизира атентатът – страшно е религията да служи на политиката

По време на традиционната петъчна молитва в софийската джамия мюсюлманите ще отправят молитви за жертвите на атентата на летището в Бургас, за бързо оздравяване на ранените и за това случилото се никога да не се повтаря. От Главното мюфтийство в България категорично осъдиха терора, като заявиха, че никоя религия не може да одобри подобен „варварски акт". Пред Дарик главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи заяви, че нито един български мюсюлманин не би извършил подобен акт и призова никой да не използва ситуацията за политически цели.

Макар и все още да няма яснота кога ще бъде погребението на загиналия в атентата българин - Мустафа Кьосов от село Юруково, главният мюфтия обяви в интервю за Дарик, че ще бъде там, за да подкрепи морално близките му и да се моли за него.

За първи път ни покосява такъв терористичен акт със жертви, много ранени, за жалост една от жертвите е и българин - Мустафа Кьосов. Като главен мюфтия със сигурност сте притеснен?

Преди всичко ми позволете да изкажа съболезнования на близките на загиналите и да пожелая скорошно оздравяване на ранените. Това е акт, от който всички сме потресени. Досега четяхме в пресата и в средствата за масова информация, че такива неща стават по света. За голямо съжаление станаха и при нас. За наше още по-голямо съжаление това стана в навечерието на свещения месец Рамазан. Между тези жертви има и един мюсюлманин.

Ние не разделяме хората, когато става въпрос за човешки живот, защото човешкият живот е неприкосновен, но това идва да ни покаже, че тероризмът няма религия, няма етнос и не подбира тези хора, които ще убие. За нас пострадалите хора са невинни.

Това е начин на отмъщение или изява на малодушие. Когато един човек иска да защитава някаква кауза, той излиза като човек с достойнство и казва това, което иска да каже в обществото. Но този начин ние категорично го осъждаме. И се разграничаваме от това, че има възможност мюсюлмани от България да са участвали в него, защото целият български народ ще се противопостави на такова едно разбиране и няма да участва в подобен акт.

Сам казахте, че терорът не дели хората на етноси. Категорично отричате каквато и да е възможност представител на българските мюсюлмани да участва или да подкрепя подобен акт. Опасявате ли се обаче някой да не спекулира с тази тема, когато се поуспокоят страстите?

Трябва да направим всички възможно разумът да надделее. Мюсюлманите имаха прекрасната възможност в България, да не кажа и мотива, да отмъщават през 1989 г. Те не го направиха. Мисля, че днес, ако евентуално някой се опита да спекулира с това нещо и да го припише на мюсюлманите в България, самите българи-немюсюлмани ще се противопоставят на това. Защото ние сме свидетели на солидарността на българския народ, когато станаха събитията през джамията /бел. ред. джамията „Баня Башъ" в София/ мината година. Тогава видяхме как българи, които не са мюсюлмани, донесоха цветя през джамията и ги поставиха, за което аз още веднъж искам да благодаря. Искам да изкажа гордостта си, че съм гражданин на тази държава и че съм част от обществото, в което хората не се разделят по религиозен и етнически признак, а са заедно. Проблемите са проблеми на всички. Така че дълбоко се надявам това нещо да не се случи, да не стане. Още повече политиците да не се опитват оттам да извадят някакви дивиденти.

Религиите май нямат проблем, докато не се намесят политиците?

Така е! И става много страшно, много неприятно, когато религията започва да служи на политиката. Всеки трябва да работи на своята плоскост, всеки трябва да работи в своя двор - политиците да си вършат тяхната работа и религиозните водачи да си вършат тяхната работа. Когато има смесване, когато религията започне да се използва за политически цели, става много нещо много неприятно и много лошо. И аз мисля, че всички трябва да се противопоставим на това нещо! Някои може би ще кажат: „Какво зависи от нас?!?", аз казвам много зависи от нас! Когато всеки един човек си свърши неговата работа, означава, че е допринесъл добро за обществото. И когато се направи някакво добро, то никога не остава без награда и отзвук. Убедени сме, че когато си свършим добре работата, тя няма да остане без последствия.

В началото на Рамазана, по ирония на съдбата може би - в атентата загинаха едновременно израелски граждани и български мюсюлманин. Не е ясно кога ще бъде погребан той, но ще има ли специални молитви от страна на вероизповеданието за жертвите?

Ние сме в контакт с имама на това село, откъдето е загиналия /бел. ред. село Юруково/, както и с кметицата. Ще направим всичко възможно да участваме в погребението. Ще се опитаме да бъдем близо до близките му. В такъв един момент освен молитва друго няма какво да направим. Най-малкото, което можем да направим, е да дадем една морална подкрепа на тези хора. Защото те са загубили най-близкия си човек, който е отишъл да работи и да изкарва прехраната си честно. Такъв един човек, да се посегне на неговия живот, аз това наистина не го разбирам.

В петъчната молитва ще отправим молитва към Аллах от една страна да опрости тези, които са загинали, да даде скоростно оздравяване на ранените. И аз призовавам всички да се помолим - никога, ама никога, това да не се повтаря!