Ген. Босилков: Заместник е подвел Атанасов за Куйович
Ген. Босилков: Заместник е подвел Атанасов за Куйович / netinfo
Генерал Славчо Босилков, директор на Национална служба „Полиция” и главен секретар на МВР в края на 90-те години в специално интервю за Дарик радио:

Съгласно тогавашния закон на МВР, кой има право да даде разрешение за временно пребиваване на Куйович в България през 1997 г. Питаме вас, защото тогава вие сте бил шеф на Национална служба „Полиция”.

Аз не мога да знам до кой период какви промени са правени в закона, но си спомням, че Националната служба за сигурност беше упълномощена да налага съответните административни мерки за влизане или недопускане в Република България. И в тази насока, доколкото имам информация, г-н Атанасов си спомня, че на него му е било поднесено да разпише за това лице. Аз това го чух по телевизията. Нямам спомен, такова нещо през мен изобщо не е минавало. Но пропускът е, че той не е съгласувал това с останалите национални служби, при които може да има информация, поради която Куйович да не бъде допускан в границите на Република България.

Вие как си обяснявате този пропуск?

Аз си го обяснявам така, както го обясни предишният главен секретар на МВР Илия Илиев – с подвеждане. За мен това е непрофесионализъм. Да бъде подведен висшият професионалист в системата на МВР – това е непрофесионално. Но това е понеже при различните правителства се назначават хора, които нямат необходимите професионални качества и се разчита на тяхната политическа лоялност.

А от кой е бил подведен?

Това не мога да кажа. Зависи кой му е докладвал, кой е правил проверката за това лице и кой му е докладвал материалите. При всички положения те са минали през някой от заместниците в Националната служба за сигурност. Както не става ясно и от кой е бил подведен главният секретар г-н Илия Илиев. Поне на мен не ми е ясно.

Нямате подозрения кой от заместниците тогава на г-н Атанасов би могло…

Не, не. Аз като директор на националната полиция нямах право да се бъркам в работата на Националната служба за сигурност.

Казахте, че по казусът има двете страни на монетата. Единият – чисто професионалния, за който говорихме досега, и другият – чисто политически.

В политически аспект смятам, че връщането назад цели да отклони вниманието на обществеността, защото сегашният скандал показва, че действително каналите, по които се внася и изнася дрога в България, продължават да бъдат контролирани от най-високо място. Даже може да си направите експеримент, ако посетите сборище на наркомани, там може да разберете с 90 процента точност каква е йерархията и кои стоят на върха на пирамидата на търговията с наркотици в България. Така че, всичко се знае, липсва политическа воля да се пребори държавата с това зло. И не само с каналите за наркотици, изобщо с каналите за оръжие, проститутки и т.н. Чуват се спекулации, че тези канали са възникнали по времето на управлението на ОДС, което изобщо не отговаря на истината. Още повече в контекста на сегашните разкрития на Христо Христов, който ползвайки архивите на Министерството на вътрешните работи, на Министерски съвет и на други ведомства отпреди ‘89 г., документално по недвусмислен начин доказват, че това са канали, организирани по нареждане на тогавашната номенклатура и реализирани, контролирани и осигурявани от бившите служители на Държавна сигурност. Така че тези канали в никакъв случай не са създадени след ’89 г. и не са плод на демокрацията. И както първият български президент цитира на едно място, че организираната престъпност е възникнала след ’89 година – това е една много погрешна теза, защото обслужва определени политически и престъпни интереси.

А тази канали с днешна дата са реанимирани или как?

Те са реанимирани и са приватизирани, най-грубо казано, и пак стоят бивши служители на Държавна сигурност и бивши представители на номенклатурата, голяма част от които намират своето място, и ако може да се „прехрана”, в системата на сега управляващата коалиция.