Галеви: Използват службите за партийни цели
Галеви: Използват службите за партийни цели / снимка: Sofia Photo Agency

Мащабна акция проведоха на 15 октомври органите на реда в автокъщи и офиси в Дупница, Перник и София. Бяха претърсени и офиси на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви. В акцията участваха прокуратурата, Националната следствена служба, МВР, ДАНС, Агенция “Митници” и НАП.

След акция в имението на Галевите МВР разпространи информация, че Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност. След като са били призовани да се явят в Дирекцията на полицията в Кюстендил и са потвърдили, че ще се явят, двамата са напуснали домовете си и изчезнали.

На 16 октомври братя Галеви пристигнаха в Националната следствена служба, за да изяснят проблемите около тяхното издирване.

Срещу нас няма повдигнати обвинения, съобщи Пламен Галев на излизане от НСлС. След като беше разпитан от следователи, той заяви, че е представил статистика за своите фирми, от която става ясно, че бизнесът на братята е напълно легитимен.

Бизнесменът отрече срещу него да има образувано досъдебно производство за пране на пари и допълни, че е научил за акциите на МВР от медиите, тъй като през целия ден бил на бизнес срещи с Ангел Христов. По думите на Пламен Галев разпитът в НСлС е бил свързан с бизнеса им, който се оказал напълно легитимен. Той допълни, че по този начин е възможно МВР да отклонява вниманието от други вътрешни теми и проблеми.

Ангел Христов отрече да е бил викан официално на разпит от НСлС и беше категоричен, че не е имал предварителна информация за акция срещу фирмите на братя Галеви. „Не знаем какво търсят, защото пише, че не са намерени неща, които да ни уличават в някакъв вид престъпление. Искаме да ни разпитват, те не искат. Претърсван е един офис, който е на счетоводна къща, която обслужва нашите интереси, не са намерени неща, които да ни уличават в престъпление”, обясни Христов.

ЕТО КАКВО КАЗАХА В СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА ДАРИК БРАТЯ ГАЛЕВИ:

Пламен Галев – без обвинения?

Пламен Галев: Не съм осъждан, не ми е повдигнато дело за пране на пари, обвинение за пране на пари, бях разпитан като свидетел и си личеше, че просто всичко се прави проформа, защото ако някой искаше тайна информация можеше да я вземе, защото всичко това сме го казвали много пъти пред различни институции, които са ни проверявали.

Ангел Христов – без обвинения?

Ангел Христов: Да, и много учуден, учуден от цялата тая акция тук. Няма взаимодействие между държавните структури.

Пламен Галев: Някой постави институциите. Те и участниците не са виновни, виновни са организаторите.

Политическа или полицейска беше тази показна акция?

Пламен Галев: Повече върви към политическа отколкото към полицейска, защото всеки път, когато стане скандал или когато има убийство, или когато има някаква извънредна ситуация в държавата, ето сега пак скандалите, се търсят демонстрации. Винаги тези акции са неадекватни – вижте каква демонстрация на сила – барети влизат по автокъщи, влизат по офиси. Пристигаш в този офис и казваш „Дайте ми делата на всичките тези фирми”, макар че те вече са гледани сто пъти вече, взимаш ги и си проверяваш каквото ти трябва. Отиваш в автокъщи и запечатваш автокъщи и приключват данъчните, културно хората започват... При нас беше, за да се демонстрира, отново да започне скандалът, отново да влязат всичките тези имена – Алексей Петров, Румен Петков, ние.

Ангел Христов: Има и друго, че не им харесва да управляват.

Пламен Галев: Другите пък го ползват, например хората като Дангов, един вид те искат да изкарат пред обществото какви са тези хора, които в момента са консултанти и ето вижте – хора, които са викани, разпитани.

Ангел Христов: На тях не им изнася този модел, защото не им се работи.

Кой тогава има интерес да се завъртят в публичното пространство имената на Румен Петков, братя Галеви, Алексей Петров?

Пламен Галев: Тези, които съсипаха МВР, сега ще съсипят и ДАНС, защото Татяна Дончева и компанията й се опитваха по някакъв начин да отстранят Драшков, защото това е ясно на всички, защото каквото и да говорят, че тя едва ли не е отишла там, че едва ли не, не знам какво, но същевременно като се тръгне към една такава война не можеш да разбереш, жертви се дават и от двете страни.

Кръгът около Татяна Дончева, така ли?

Пламен Галев: Да, всички знаят, че Михаил Миков слуша Татяна Дончева. Има коментари, че тя е присъствала дори и на оперативки на министерството, когато беше отвлечен Ангел Бончев.

Ангел Христов: Тя мисли, че като е била прокурор, разбира и от оперативна работа.

Значи пак стигаме до това, че в момента се случват вътрешнопартийни битки?

Пламен Галев: Вижте всичко това в момента го ползва опозицията по един начин, вътрешните лобита в БСП по различен начин. Всеки дърпа на където му е удобно или блъска накъдето му е удобно и ще се получи същата работа като с МВР, защото сух от скандала никой не може да излезе чист – започват да се лепят етикети и в един момент ще излезе, че Алексей Петров е лош, Петко Сертов е лош. Започват вече да се търсят компромати и ще видите какво ще стане по-натам.

Сега да видим как ще излязат от скандала едни и същи герои, които преди няколко месеца бяха в подобен скандал? Вие как излизате от този скандал?

Пламен Галев: Видяхте как излязохме от този скандал.

Невинни?

Пламен Галев: Отидохме, дадохме си показания.

Ангел Христов: Не само невинни, ние влязохме в скандал още веднъж, те нарочно спекулираха, че сме се скрили. Ние не се крием, отидохме да видим какво искат от нас, ние не се крием, не сме от тези хора, които се крият, а те да ни търсят.

Пламен Галев: Държавата я уважаваме, отнасяме се изключително сериозно към държавните институции, но не и когато държавните институции се отнасят към нас като към някакви такива, т.е. не институциите, а хората, представляващи институциите, си правят техни игри. Е няма как да стане.

Добре, братя Галеви излизат от скандала чисти и невинни, а на Алексей Петров как му се отразява този скандал? В момента много му е разклатена ситуацията, ДПС иска да бъде отстранен?

Не мога да ви кажа, не искаме да даваме коментар, защото ако кажем нещо, ще му навредим и на него. Ще кажат „тия го защитават”, а ако кажем нещо срещу него пък, ще се започват такива… Ние нямаме нищо лошо към него, но просто не искаме да коментираме, защото това със сигурност ще му навреди, каквото и да кажем.

Ангел Христов: Веднага ще излезе, че сме адвокати на Алексей Петров, по-добре да не коментираме.

Човек с такова минало има ли място в ДАНС?

Пламен Галев: Алексей е на нашето положение, същото, създадено е едно име, същевременно няма нищо за него и започват, сега опозицията – ген. Атанасов го е назначил под прикритие, е какво става?

Да не се окаже, че и вие сте под прикритие?

Пламен Галев: Не сме.

Има ли място Алексей Петров в ДАНС?

Пламен Галев: Това не мога да ви кажа, ние не сме хората, които могат да коментират мястото на даден човек някъде.

Как ще се отрази този скандал на Румен Петков?

Ангел Христов: Не виждам него какво го касае този скандал?

Пламен Галев: Виждаш той какво казва…

Ангел Христов: Той е много спокоен човек, няма изобщо нещо, което да го притеснява.

Пламен Галев: Има си проведена акция.

Издъни ли се МВР, ДАНС?

Пламен Галев: Това беше една ПР акция, не добре сглобена, мога да кажа и ви го казах защо и къде забелязваме грешките, защото ако имаше нещо, не това е начинът. Ефект ще има, когато имаше агентурно проникване вътре, слушаш телефони, добиваш материали и вече идваш и само събираш доказателствата. За мен е необяснимо, че идват и се правят обиски и не се взима нищо. Това, според вас, събиране на доказателства ли е или е само просто да се видят два микробуса барети, прокурор, който влиза в офиса и си отива.

Татяна Дончева и нейният кръжец управляват ли МВР или съсипват МВР, или те съсипват цялата система?

Пламен Галев: Те го управляват и в същевременно го съсипват и това всички го знаят. Знам, че утре тя ще каже „как може, това не е така и как тия двамата могат…”, еми могат, ние сме граждани, пълноправни, както и тя. Това, че е депутат, не я прави с нищо повече от нас или от който и да е друг, така че казваме си мнението, че тя с действието си съсипа МВР, сега с действията си ще съсипе и ДАНС. ДАНС трябваше да бъде оставена да се структурира добре, защото това е една агенция, създадена от няколко служби и това са много служби, които тепърва трябва да създават агентурен апарат, трябва и малко време да укрепне. Същевременно те я натовариха със задачи „бързо, ДАНС започна, удря”, чакайте, къде удря, чакайте. При тая преса естествено е, че ДАНС може да допусне грешка като тук в Дупница, където беше.

Имате право на един въпрос към г-жа Дончева.

Пламен Галев: Няма какво да задаваме въпроси на тази жена, на нея й викат поразяваща уста, каквото и да кажеш тя започва..., така че няма какво да коментираме. Забележете, че повечето хора по София, които са набедени за някакви ги няма. И ги няма, защото знаят, че се очаква, то се говори от един месец, как ДАНС щяла да прави нещо.

Добре какъв интерес може да има Татяна Дончева от всичко това, за което говорим, какви цели гони Татяна Дончева?

Ангел Христов: Връщаме се към това, което говорихме в началото – вътрешнопартийни интриги се правят с национални служби и това е трагедията. Не можеш да ползваш МВР, ДАНС, за да си уредиш бакиите вътре в партията, защото това се връща върху твоята глава.

Пламен Галев: Те са няколко човека – Цвятко Цветков, Татяна Дончева. Цвятко Цветков е от същия кръг на Татяна Дончева и си говорят каквото им е удобно. Това са хората, които са подтикнали и са повлияли да се вземе такова решение.

Грешка ли беше тази акция?

Пламен Галев: Според нас беше.

Ангел Христов: На сто процента е грешка.

Пламен Галев: Искам да ви кажа едно – резултатът ще покаже. При нас се видя, че няма нищо в офиса, който проверяваха. Вдигаш 200 човека барети, вдигаш данъчни - 60 човека. Представяте ли си всичките тия сили, хвърлени да работят с командировъчни, с разходи и да намерят четири кила марихуана и да речем, че на пет коли не е платено митото – от 2000 лв. е платено 1500 лв.

Ангел Христов: Което значи пак, че тази операция е целенасочена.

Останаха ли професионалисти в МВР и работи ли въобще системата?

Пламен Галев: Кой да работи? Нали виждате, нещо да има разкрито? Как да останат професионалисти, като не знаете дали в утрешния ден няма да дойде някой като Татяна Дончева и да каже „ти си виновен, вън”.

Главният прокурор, шефът на ДАНС или главният секретар на МВР?

Пламен Галев: Не, мисля, че това са хората, които координират и те като са поставени на такъв натиск какво да направят, хайде да си говорим реално.

А от къде по-нагоре, накъде повече от главния секретар?

Пламен Галев: Не по-нагоре, значи определени кръгове се стремят, принуждават институциите да правят нещо, защото утре ще бъдат упрекнати, че не правят нищо.

Определени кръгове от…?

Пламен Галев: Политическата класа.

Ангел Христов: Всеки един от тримата, които изброихте е назначен от някой, ето кое е по-нагоре – тия, които са ги назначили, които са им гласували доверие да защитават техните интереси, това са и хората, които определят начина на поведение.

Пламен Галев: С цялото ми уважение, но мисля, че институциите както им е удобно. Забележете, че повечето хора по София, които са набедени за някакви, ги няма и ги няма, защото знаят, че се очаква, то се говори от един месец как ДАНС щяла да прави нещо.

Кои ги няма?

Пламен Галев: Много хора ги няма, няма да цитирам имена сега, но повечето хора вече очакват това нещо.

Оперативно интересни?

Пламен Галев: Разбира се, и най-накрая не могат да се съберат доказателства и почват едни циркове „съдът виновен, не знам кой виновен, друг виновен”. Кой ви е виновен? Когато има доказателства съдът съди, повечето хора няма за какво да се крият, ама им е омръзнало да им чупят вратите при такива акции и да ги водят като мечки по София, по районни и след това ги пускат – води се една беседа и се пуска. Това не е ефективна борба, ако наистина искат да се борят.

Добре, хайде отговорете накратко колко фирми имате и колко пари имате?

Пламен Галев: Е, сега колко пари имаме. Първото нещо, което не искаме да казваме колко са фирмите, а не тук ваши колеги „не можа Галев да каже колко са”, мога да кажа, аз ги казах в Националното следствие. В момента вие виждате какво става, като кажеш имаме толкова фирми, такива са ни фирмите, почват „кажи имената”. Утре тая фирма където и да се появи да работи започват, хората просто се притесняват от това нещо и затова не искам да кажа и няма да кажа фирмите?

Горе-долу колко са – 10-12?

Пламен Галев: Всеки, който иска, отива и проверява, това е публична информация, можеш да бръкнеш в интернет, можеш да извадиш и да видиш – наше участие, управители. Какъв е проблемът на журналистите, защо трябва аз да казвам на някой, това си е все пак някаква тайна в крайна сметка. И макар че е публична информация, всеки си пази бизнеса. Като бяха скандалите с пътните ни фирми, ние продадохме дяловете, защото излишно тия фирми ще им пречат да участват навсякъде, затова ние излязохме от тоя бизнес и тия фирми никога не могат да спечелят и един обект.