Г. Данаилов: Обявяването на Андрей е равно на опит за интелектуално убийство
Г. Данаилов: Обявяването на Андрей е равно на опит за интелектуално убийство / netinfo
Писателите Георги Данаилов, заедно с Вера Мутафчиева, бяха обявени в доклад на Комисията по досиетата, като агенти на бившата Държавна сигурност. Според данните в него Мутафчиева е била вербувана под агентурното име Атанас още през 1969 година. Георги Данаилов пък е бил регистриран като Андрей. Данаилов призна, че за него обявяването на името му като агент на ДС е равносилно на опит за интелектуално убийство. Георги Данаилов смята още, че намесването на Вера Мутафчиева в цялата тази история пък е истинска свинщина!

През моя живот, който не е много къс, са правени опити да бъде привлечен като сътрудник на Държавна сигурност. Даже, доколкото схващах, това беше в областта на контраразузнаването. Усмихвам се на това място. Винаги съм търсел и съм намирал начини да избегна тази участ. Още при първия опит да бъда завербуван съобщих това на близките си и на повечето от приятелите. Аз изрично отказах на едни млади хора да стана информатор. Имам свидетели, които могат да потвърдят това.

В доклада на Комисията по досиетата пише, че докато са ви разследвали, са открити разходни документи. За какви разходни документи става дума, знаете ли?

Добре че ме подсетихте. Тези хора ме каниха на обяд. Аз, разбира се, понеже знаех, че не трябва да се обядва на открито място, ги поканих да дойдат в Руския клуб. Те естествено са приложили сметките, които са плащали. Вярвам, че не вярвате, че съм получил хонорар от тях. Искам да кажа нещо, че никога не съм правил нито писмен, нито устен донос. Нека го докажат. Не съм злепоставял нито един – жив или мъртъв човек. Не се сърдя дори на тези, които са използвали името ми, за да оправдаят дейността си. Защото в края на краищата, те се отнасяха изключително дружелюбно с мен, но са били принудени да пазят службата си. Днес единият е член на обществото на Ротари клуб, а другият, ако е между живите, дай Боже, е собственик на хотел на Черноморието. Аз ви моля да ги поздравите от мое име. Обявяването на името ми е равносилно на опит за интелектуално убийство. Това е твърде жалко, защото вярвах, че чрез литературата си съм допринесъл повече за България, отколкото със заслугите си в борбата си срещу американското разузнаване.