/ Снимка: Emiliyan Frenchev
Някои от вас вече може и да са слушали вдъхновяващите инструментални изпълнения от децата на „Джуниър бенд“. Те изнасят концерти почти всяка седмица не само във Велико Търново и страната, но и в чужбина, като са се представяли пред 90-хилядна публика. Стимулът за децата е тяхната любов към музиката, а за ръководителя им стимул е моралната награда - емоцията и благодарността на децата и публиката.
 
 

Не се сдържах и поствам още едно видео на Junior Band от откриването на учебната година в СУ Емилиян Станев - Велико Търново. Това видео го изгледах поне 50 пъти последните три дни. Просто трябва да го споделя с вас. УНИКАЛНИ!!!

Публикувахте от Emiliyan Frenchev в Сряда, 18 септември 2019 г.

Разбрахме за тях, благодарение на видео от началото на учебната година, споделяно във Facebook. Влюбването беше веднага и от първо слушане. Въпросът какво, и по-скоро кой стои зад тези прекрасни деца, ни отведе до Велико Търново при Йордан Цветанов. Той преподава кларинет и саксофон в СУ „Емилиян Станев“. Ръководител е на Духовия оркестър към училището - „Джуниър бенд“. За себе си казва, че се стреми да мотивира „колкото може повече деца да се занимават с музика”.
              
Началото е поставено през далечната 1992 г., разказа ни Йордан Цветанов. Ето какво още сподели той пред DarikNews:
 
Оркестърът е създаден през 1992 г. от моя преподавател Иван Иванов, от когото наследих състава през 2011. От 2017 г. оркестърът вече съществува под името „Джуниър бенд“. Промяната се наложи съвсем естествено и е свързана с участието ни в един конкурс, когато разбрахме, че вече сме надраснали в жанрово отношение музиката, която се изпълнява на подобни форуми. И въпреки множеството заслужени награди, с които сме били удостоени, аз и децата се отказахме от участия в конкурси, чиито основни изпълнения са маршове. Нещата, които се свирят от подобни на нашия оркестър, смятам, че са демотивиращи, „отживели“ за съвременните деца. Самите млади хора имат друг тип чувствителност, вълнуват се от друг тип музика и не носят нищо от това „патриотично“ минало.
 
Така след репертоарната промяна променихме и името на оркестъра, а участията ни имат много повече зрители и слушатели и съставът на бенда расте с всеки изминал ден. Това е и нашата задача – да свирим съвременни поп и джаз изпълнения, обработени за Брас Бенд, изпълнени от деца за деца. Популярността на „Джуниър бенд“ съвсем закономерно расте и само през изминалото лято участвахме в две турнета извън страната – във фестивал за детско творчество в Италия и фестивал за духови оркестри „Фанфари Казань“ в Татарстан, Русия. В Италия изнесохме над 15 концерта, а публиката ни беше очарована от сценичната визия на децата, от настроението, с което свирят. Стотици хора бяха завладени от музикалната енергия на „Джуниър бенд“. В Русия също преживяхме незабравими моменти – оркестърът ни изпълни част от репертоара си пред 90-хилядна публика. В България участията ни са почти всяка седмица – както във Велико Търново, така и в други градове на страната. За нас нежелано участие няма, стига да не е през делничните дни и в учебно време.
 

 

Публикувахте от Елена Желязкова в Събота, 21 септември 2019 г.
 
Как подбирате музиката и участниците в бандата?
              
Вече споменах за участията ни в конкурси за духови оркестри в България, провеждани с цел да мотивират децата да се занимават с музика. Дълги години участвахме в един такъв конкурс, но наградата от уж компетентното жури породи у нас нежелание да се съобразяваме с подобни мероприятия и да имаме изяви на подобни форуми. Разочарованието ни тогава се превърна в двигател и ни хрумна идеята да променим стила и жанра на нашите изпълнения. Маршовете и предишните произведенията останаха в старите ни папки, а нещата, които ги замениха, и до ден днешен са в класациите на музикалната индустрия по света. Това, което свирим, е по-динамично и с по-танцувален характер. Тази промяна доведе до голям интерес към нашия оркестър. В началото търсехме младите оркестранти по класните стаи и с помощта на преподавателите им. След нарасналата популярност на „Джуниър бенд“ нещата коренно се промениха. Децата сами изявяват желание да се включат в оркестъра.
 
Кога се занимавате с тях – в клас или извънкласно работите допълнително и ако е така – къде свирите?
              
В училището ни има профил „Музика“ и от първи до дванадесети клас на учениците ни се предоставя възможност да изучават различни музикални инструменти в индивидуални часове. Точно в тези часове наред с общомузикалната и инструменталната подготовка се заучават и произведенията за оркестър. Често деца, които не са в музикалните паралелки, идват на часове и без да са им в учебната програма. Имаме абсолютно нова репетиционна зала.
 
Децата са много атрактивни и сладки! Личи, че зад тях стои талантлив, отдаден и модерен човек. Те ли Ви вдъхновяват, музиката или нещо друго?
              
Разбира се, че като човек, който се занимава с музика, я усещам като генератор на енергия и вдъхновение, но най-същественият стимул за мен са децата. Всеки път, когато се изправя пред тях и видя желанието, с което свирят, се чувствам вдъхновен. Пътят, който изминават от прохождането в музиката до израстването им като музиканти, ми дава сили и смисъл. Някои от децата след завършване на училище се записват в университети с музикална специалност. Няма по-голямо вдъхновение от това, да знаеш, че всичко, с което се занимаваш и в което вярваш, е станало път и посока за някого.

Джуниър бенд
СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново

А как мотивирате самите деца? Знаем, че е модерно интересът им да е насочен към новите технологии. 
 
Изпълняваме харесвана от тях музика. Те сами избират какво да свирят, а за мен остава само да ги провокирам и това да им стане обща идея и цел. Новите технологии не могат да заменят човешкия фактор и музикалната им идентичност, особено когато са събрани в един оркестър. Толкова музикални и вдъхновени хлапета прави „Джуниър бенд“. Съвременни технологии използваме само за нотиране и обработка на музикалните ни идеи. Емоцията, енергията и интерпретацията са водещи в нашето музициране.
 
Ако позволите да попитам, дали печелите от начинанието си, защото често се случва у нас най-добрите проекти да са по-скоро добра воля и отделено лично време, отколкото каквото и да е друго.
 
Това, което печеля лично за себе си, не може да се пипне, не е материално. Емоцията и благодарността на децата и публиката са нещата, които ми носят „печалба“. Не мога да скрия, че училището ни подкрепя и подпомага много наши начинания, но те стават все повече и повече. В момента обмисляме варианти за допълнително финансиране на нужния ни инструментариум, както и да популяризираме визията си, като я направим разпознаваема за всички почитатели на музиката. Работим по различни проекти, за да си осигурим необходимите ни средства, но приветстваме и спонсори, които биха подкрепили талантливите оркестранти от „Джуниър бенд“, защото всичко, което правим, има своята благородна цел.
 

Добър вечер Царево!

Публикувахте от Стоян Чайков в Понеделник, 2 септември 2019 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук