Дуетът Стефан Илчев-Емилия няма как да не е хит
Дуетът Стефан Илчев-Емилия няма как да не е хит / снимка: Йордан Петков
Дуетът Стефан Илчев-Емилия няма как да не е хит
22723
Дуетът Стефан Илчев-Емилия няма как да не е хит
  • Дуетът Стефан Илчев-Емилия няма как да не е хит

В началото на октомври в музикалния ефир се завъртя видеото към първата дуетна песен на младата звезда на българската поп сцена Стефан Илчев и чаровната поп-фолк дива Емилия. Хитовото парче носи заглавието "Няма как" и е с типично поп звучене. Новосформираният дует предизвика голям интерес в медийното пространство, а "Няма как" се превърне в едно от най-коментираните и харесвани парчета.

Как се ражда идеята за съвместната песен, ще разберете от интервюто, което Емилия и Стефан Илчев дадоха за Следобедния блок на Дарик:

"Няма как" се нарича съвсем новото парче на Стефан Илчев и Емилия. Стефан ни е на гости в студиото.

Стефан Илчев: Няма как да не дойда след тази прекрасна покана.

Емилия, обаче, нямаше как да дойде, но пък е на телефонната ни линия. Здравей, Емилия, как си? Не успя да дойдеш, но ще имаме друг повод да се видим.

Емилия: Бях възпрепятствана и много неудобно ми стана като не успях да дойда, но все пак се чуваме по телефона.

Как се стигна да направите двамата със Стефан тази песен? Той ли ти се обади?

Емилия: Истината е, че Стефан ми е голям фен. От него знам, че от доста време ме харесва като човек, харесва моите песни и много е искал да се запознае с мен. Чрез наш общ приятел е намерил връзката и така се запознахме в София, в пиано бара, в който той работи. След което поговорихме общи неща. Оттам нататък той говореше направо. Каза ми, че иска да направим дует. За мен това беше чест. Той е много добър изпълнител. Аз много го харесвам и визуално как изглежда.

Хубавец е, вярно.

Емилия: За един изпълнител това е шестицата - да изглежда добре, да пее добре, и още повече за мен беше истинско предизвикателство да направя дуетна песен с някой, който не е от нашия бранш. Стефан не е от нашия бранш, но въпреки това песента беше предизвикателство за двамата. Мисля, че се получи една страхотна песен. Поп парче - това, което искахме и двамата. Надявам се песента да бъде харесвана. Много се постарахме и за клипа. Момчетата, които направиха клипа - Йордан Петков и Тенчо Янчев, изобщо групата, с която направихме клипа. Снимахме с перфектна камера. Надявам се нашите почитатели да оценят труда ни, зрителите и изобщо всички слушатели.

Много ти благодаря за това включване, чакам те на живо в Следобедния блок.

Емилия: Много благодаря, надявам се да се видим скоро.

Похвалите, първо - много хубаво пееш, много добре изглеждаш, харесва какво правиш. Това парче ви се е получило много хубаво.

Стефан Илчев: Благодаря.

Това дали е началото на красиво приятелство или единично партньорство?

Стефан Илчев: И двамата не сме от хората, които са лицемерни и които с един продукт ще сложат точка на всичко, което е било помежду ни. Аз мисля, че това е началото на едно приятелство, независимо от това кой в какъв стил пее, къде се развива, какво прави със себе си като цяло. За мен беше предизвикателство да направим тази песен, за което мога да благодаря на композитора Велислав Драганински, който написа специално за нас тази песен. Всеки е пял като себе си. Никой не е преувеличавал в цялата тази работа, в което сме правили. Клипът, както Емилия спомена, е сниман с много голям екип. Два дни почти непрекъснато бяхме на снимки. Справихме се, мисля, прилично добре. Наистина се надявам зрителите да оценят това, което ние сме дали от себе си, защото в крайна сметка ние го правим за тях.

„Няма как" е рокаджийско парче?

Стефан Илчев: Има нещо такова, да.

Има жица в него.

Стефан Илчев: Да, това е благодарение на Цветан Недялков, който изсвири китарите специално за песента.

Който, между другото, си е рокаджия този човек.

Стефан Илчев: Отвсякъде, и аз така знам. Искам много да благодаря на текстописката Йорданка Иванова, която написа и „Get Up" за мен, която участва на миналогодишната „Евровизия".

Защо ти трябва да споменаваш „Евровизия", дай за нещо друго да си приказваме. Много им отива на изпълнителките от фолк жанра да пеят рок.

Стефан Илчев: На тези, които могат да пеят.

На тези, които могат - да. И на Емилия и седи. Лека-полека, аз навремето имах една идея, която ми се струваше страшна шега, тя всъщност се осъществява: да се създаде рок-фолк.

Стефан Илчев: Много интересно звучи.

И лека-полека към метал-фолк да се отива.

Стефан Илчев: Не знам за тази идея. Добра е като идея, но не знам как ще звучи...

Ето така звучи първата стъпка като вашето парче.

Стефан Илчев: Аз мисля, че хората не трябва да се ограничават с едно нещо, винаги трябва да експериментират. Виж какво се получава в крайна сметка, една песен, независимо кой е изпълнителят, важното е нещата да бъдат взаимни. Аз мисля, че се получи една много хубава песен.

Тя си има и клип. Въпросът е върти ли се, защото българските телевизии нещо не въртят кой знае колко клипове, камо ли на български изпълнители?

Стефан Илчев: Болна тема. На всеки му е много лесно да каже, че в България няма музика. Не, в България има музика, прави се музика, правят се клипове, но просто няма кой да ги върти. Това е големият проблем на българската музика, според мен. Има телевизии, които се бият в гърдите, че са българска музикална телевизия. Aми няма какво да се лъжем, телевизиите, които въртят българска музика, са две. Няма да им казвам имената, те хората ги гледат и затова я слушат тази музика.

Лично ти как си, освен че работиш?

Стефан Илчев: Освен че работя, няма как да съм освен много добре. Няма как, това е положението. Зодията не ми го позволява (Стефан е зодия овен, бел. авт.) и характерът ми също. Винаги напред, винаги с усмивка, с доброто. Аз мисля, че това е начинът, да бъдеш себе си и да продължаваш, и да не изневеряваш на това, което си, за да може да постигаш мечтите си.

Хубаво казано, но като си го можеш, защо да не се занимаваш с това?

Стефан Илчев: Мога да тръгна малко професионално да се занимавам, шегувам се, разбира се. Продължавам в същия дух, занимавам се, работя върху свои нови проекти, така че скоро може и албум да има.

Да не те дръпнат от „Пайнер"?

Стефан Илчев: Не мисля, че в момента е точният въпрос. Няма, нямам интерес наистина към това в момента да имам договор. Аз сам съм си продуцент...

Защото лейбълът е голям, както се казва?

Стефан Илчев: Лейбълът е дума, която е за английския пазар, това е фирма в България и всички така му казват - фирма „Пайнер". Аз съм си продуцент на всичко, което излиза от Стефан Илчев. Не обичам някой да ми налага мнението си. Искам да избирам аз с кого да работя, това е моят избор - независим.

Да те върна на „Евровизия". Какво смяташ за избора - на Миро да се напишат 5 песни?

Стефан Илчев: Това е гръцкият вариант, гръцкият регламент, който се налага в България...

Украинският също така?

Стефан Илчев: Доста страни, доколкото знам, са предприели този регламент. В момента Миро си е име в България, направи доста хитове напоследък. Мисля, че България е крайно време да разбере, че „Евровизия" е конкурс за песен, а не за изпълнител и когато избираш, трябва да избираш песента, независимо кой я пее.

Какво излезе, трябваше да е обратното. Да се напишат пет песни, да си харесаме една и след това да решим кой да я изпее?

Стефан Илчев: Според мен това е по-добрият вариант, честно казано.

Има време и това да изпитаме.

Стефан Илчев: Според мен регламентът тепърва ще се променя, специално в България, но мисля, че е по-добрият вариант така.

Стефане, много ти благодаря. Добре дошъл си в студиото на Дарик при всяка нова песен, нова идея, даже да не е всичко завършено. Пожелавам ти да си действаш по твоите си неща, да си все така независим, готин и усмихнат.

Стефан Илчев: Много благодаря за поканата. Обичам всички в Дарик, което не е тайна за никого.