Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев / БГНЕС, архив
Собственикът на Лудогорец - Кирил Домусчиев, даде интервю за GONG.BG, в което коментира решението на БФС да забрани на вратари с паспорти извън ЕС да играят в родното първенство. Домусчиев се присъедини към мнението на голяма част от футболните специалисти, като заяви, че некомпетентни хора искат окончателно да убият футбола в България. 

Преди няколко дни от футболната централа обявиха, че се е стигнало до тази меко казано странна санкция по предложение на Българската треньорска школа по футбол. 

Малко след това се разрази скандал. Членът на академията Михаил Мадански заяви, че наставниците нямат нищо общо с това решение. Така на практика излиза, че една шепа хора взимат съдбоносни решения за българския футбол, които съвсем логично бяха обявени от футболната общественост като “пълно безумие“.

Председателят на Българската треньорска школа по футбол и технически директор на Българския футболен съюз - проф. Лъчезар Димитров, обяви и още една шокираща новина. Подготвяло се ограничителните мерки да бъдат приети и за полеви играчи от държави извън Европейския съюз.
Именно поради тази причина от спортния сайт потърсиха Домусчиев.

- Г-н Домусчиев, преди няколко дни по предложение на председателя на българската треньорска школа по футбол Лъчезар Димитров, БФС прие решение вратари с паспорти извън ЕС да не могат да играят в България. Странната санкция не се прие никак добре. Вие как гледате на тази забрана?

- Пълна глупост. Явно някои хора си мислят, че с рестриктивни мерки може да се промени нещо в българския футбол, без да се замислят, че проблемът е в качеството на работа в детско-юношеските школи и в осигуряването на достатъчен брой деца, които да попълват тези школи. В България няма чак толкова много вратари. Лудогорец разполага с няколко качествени състезатели под рамката на вратата, които доста отбори имат желание да привлекат. Успяхме да ги изградим без насилствени методи. Къде са останалите вратари, г-н Димитров? 

- БФС обяви, че забраната е съгласувана с треньорите от школата по футбол, но членът на Академията Михаил Мадански заяви, че това е лъжа, тъй като специалистите не са участвали. Редно ли е да се взимат подобни решения от една шепа хора, които с нищо не са доказали, че могат да бъдат полезни на футбола. Без да са обсъдени със специалистите, ръководителите на отборите и собствениците, които издържат клубовете?

- Това е едно тоталитарно решение, което се е взело в Бояна. За съжаление аз нямах възможност да присъствам на този Изпълком. Въобще и не бях уведомен, че ще има такова решение. Взето е от хора, които не дават пари за футбол и нищо не разбират. Решението е взето без да се питат клубовете. Никой не ни е питал. Това е чисто административна мярка, която ще навреди и на малкото отбори, които имат амбиция да играят в Шампионска лига или Лига Европа. Ако се въведат рестрикции няма да могат да го правят, тъй като качеството на отборите ще падне допълнително. Не мога да повярвам, че се взимат такива решения и то по такъв начин. Това няма да доведе до нищо добро за българския футбол, тъй като измисляме поредната простотия.  

- Лъчезар Димитров заяви, че се обмисля подобни ограничителни мерки да бъдат приети и за полеви играчи от държави извън ЕС. Подобна практика не съществува никъде в Европа.

- Със сигурност не съществува. Ако господин Димитров е гледал последния ни мач в групите на Лига Европа срещу Ференцварош, тъй като това е най-пресният пример, щеше да види, че противникът ни беше с петима играчи, които са от държави извън Европейския съюз. И то, при положение че Унгария се слави със своя национализъм. Играха с футболисти от Кения, Беларус, Босна и Бразилия. Няма смисъл да им изреждам имената. Така че в България пак почваме да откриваме топлата вода и да се правят някакви измишльотини, които ще са на гърба на българските клубове.

- Ако се стигне до подобно решение как ще се отрази на водещите отбори в България?

- Ще се отрази по следния начин. Класен играч от ЕС не могат да си го позволят българските клубове. Трансферната му цена и възнагражденията са му много високи. Все още, не само българските клубове, а и всички клубове, които са с по-ограничени възможности, успяват да пазаруват играчи от Африка, от Латинска Америка и да правят някаква селекция. Същото важи и за Лудогорец и при всички положения, това важи и за другите големи клубове. По този начин ще бъдат ограничени възможностите на отборите да имат класни чужденци в своята селекция.

Техните селекции ще бъдат основно насочени не към българи, както очакват с това решение да се реализира нещо, а ще бъдат насочени към играчи от европейския съюз, тъй като там няма как да има забрана. Просто поредната голяма простотия. Няма как нашите школи да дават таланти, без да има достатъчна масовост във футбола. И ръководителите, и хората, които взимат такива решения и хората, които дават такива предложения, първо трябва да насочат своите усилия да се влезе в училищата.

Футболът трябва отново да стане масов спорт, както беше преди 30 години. Тогава всяко едно дете играеше пред блока и оттам излизаха талантите, които отиваха в школите на клубовете. В момента на кастингите се явяват все по-малко деца и виждате какво става - и интересът по стадионите намалява. Просто футболът не е това, което беше. Не случайно всички клубове в Европа имат в школите си деца от други държави, включително от Африка, от Бразилия, от Аржентина и т.н.

Когато младежкият отбор на Лудогорец играе в Младежката Шампионска Лига, в мачовете с всички тези западни отбори, нашите деца са играли срещу африканци, срещу представители на доста нации, извън европейския съюз в тези клубове. Просто футболът вече не е това, което беше. Става дума за професионални футболни клубове, които трябва да могат и да се издържат с работата си в школите и в селекцията. И при всички тези правила и ограничения на тези отбори ще им бъде все по-трудно. Смятам, че българският футбол ще продължи да затъва, след като такива "умни решения“ се взимат, без да се допитват до клубовете и техните необходимости.

- Как ще коментирате обсъждането на възможността отборите от Първа лига да имат задължително на терена поне един футболист до 23 години?

- Пак казвам, че това са такива рестриктивни мерки, които се взимат от хора, които нищо не са дали за българския футбол. Говоря като финанси. И няма и да дадат. Просто сядат едни хора, взимат някакви решения и въобще не ги вълнува, защото тях не ги боли. Те не влагат средства от джоба си, както ние вадим с брат ми. Просто те са на една хранилка много хора и чакат да се покажат колко са значими. Това е пак поредна глупост. Ние издържаме цял отбор в Б група, където нашите деца, когато навършат 17-18-19 години, и по-специално по-талантливите такива, имат възможност вече да се докоснат до професионалния футбол.

Оттам нататък тези, които покажат необходимите качества, имат възможност /както знаете не малко наши деца вече играят в А група/ да отидат в професионалния футбол - според техните качества и според интереса от клубовете. Когато едно дете е талантливо няма как български клуб, професионален, да не го вземе. Защото при всички положения това е една добра възможност и за клуба, и за момчето. Ето погледнете Доминик Янков и Керчев играят в Ботев Враца, Слави Ковачев играе в Етър, имаме две момчета, които играят в ЦСКА 1948. Няма да ги изреждам всичките, но това е пътят, това е бъдещето. 
Когато имаш качество, ще има търсене на тези играчи. Когато са подготвени, ще започнат да играят като титуляри. А не с административни мерки. Това е простотия от комунизна. Просто не мога да повярвам, че има хора, които взимат подобни решения. Без да се допитат до тези, които си дават парите, времето и сърцето в развитието на даден клуб.

- Чужденците ли са големия проблем на българския футбол, или определени хора се опитват да прикрият собствената си несъстоятелност, като замазват очите на хората? Вместо да взимаме добрите практики в Европа да се изграждат стадиони и бази, и да се наемат качествени специалисти, се обмислят насилствени методи, които е доказано, че не водят до нищо добро.

- Навсякъде в Европа има местни момчета, има и чужденци, които играят в даден клуб. Това е вече въпрос на преценка на самия клуб как иска да се развива, какво иска да развива и какви са неговите възможности. Пределната цел на всеки един клуб е да се представя достойно и, при възможност, да печели местния шампионат, да играе в евротурните. Така че, не може с мерки от хора, които нямат нищо общо с клуба, да се определя политиката на даден клуб. Къде са тези треньори и професор Димитров ли е, кой е, които са измислил тези "умни неща"?

Защо те не са в клубовете, защо не дадат методология на отборите, които имат нужда? Защо не работят с подрастващите? Аз тези хора не съм ги видял нито един път и не съм чул да са стъпвали в Разград. Взимат си от някаква камбанария решение и ги налагат като задължения на абсолютно всички клубове. Защо те не са в школите, защо не помагат на треньорите, защо не предлагат обучения, методология и т.н.? Именно те са главните виновници, че ние нямаме талантливи деца, изхождайки от тази логика.

Защото, в крайна сметка, те са тези, които трябва да спуснат тези неща - да спуснат методологията, да работят с треньорите, включително и от школите, да ги обучават. Значи те не са си свършили работата. И в един момент проблемът най-вероятно е пак Домусчиев. И това, че няма юноши в мъжкия отбор на Лудогорец. Целите на Лудогорец са високи. Както са високи и на много големи клубове в Европа. И никой не се съобразява с мнението на техни администрации. Техните администрации не пречат, за разлика от това, което се получава в момента в България.

- В крайна сметка ще излезе, че в България няма да можем да привличаме добри чужденци извън ЕС, а в същото време всяка държава може да го прави и да взима наши момчета. Няма ли по този начин да падне нивото на футбола ни? 

- Естествено, че ще падне. Нашите талантливи момчета отиват в Европа. А ние като няма да имаме възможност да взимаме качествени играчи, как да е високо нивото на българския футбол? Ще стане едно ниво "В" група и аз не знам кой изобщо ще го гледа. При всички положение, ако нещата продължават така, парите за телевиозионни права ще паднат следващите години за клубовете, защото няма да има никакъв интерес. Няма да има и приходи от УЕФА. Така че, ще си остане само проф. Димитров и "умните" глави около него, които са измислили тези простотии, да си управляват и да си мислят, че правят нещо.

- Ако заради тези решения футболът ни слезе още по-надолу, ще е почти невъзможно наш отбор да влезе в групите било на Лига Европа или Шампионска Лига. Клубовете ни ще отпадат на още по-ранен етап. Кой ще компенсира тогава милионите, които влизат от участието в Европа?

- Със сигурност няма да е футболният съюз и няма да е проф. Димитров и хората, които измислят тези "умни" решения.

- Това означава, че собствениците ще изпитват по-голямо затруднение в издръжката на клубовете...

- Абсолютно... Аз съм убеден, че по този път ще става все по-голяма аматьорщината в българския футбол. Хората, на които би следвало да се разчита да помагат да се създават треньори, и тези треньори да създават  таланти, не си вършат работата. Просто си измиват ръцете с тези неща.
Gong.bg