Докладът на ЕК е положителен в известна степен според Петков
Докладът на ЕК е положителен в известна степен според Петков / netinfo

За една година членство в ЕС България не показва убедителни резултати в ключови области като борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност. Това се посочва в междинния доклад на Европейската комисия. Какъв е българският отговор – министърът на вътрешните работи Румен Петков пряко по телефона в предаването „Денят” на Дарик радио:

Какво отговаряте на тази констатация?

Може би трябваше да видим всички констатации, включително и тези, които отчитат съществен напредък. В крайна сметка вие сте избрали това да прочетете. Бих казал две неща...

Това избраха световните агенции впрочем.

Най-вероятно е така. И Дарик радио като част от световното медийно пространство се държи естествено, но ми се струва за важно да отбележа две неща в случая. Първо, че действително постигнахме резултати, които се отчитат. Аз мисля, че докладът в известна степен е положителен за постигнатото, още повече че по четири от т.нар. бенч марки действително е отчетен съществен, сериозен напредък.

Те ни критикуват точно, че не се отчитаме.

Това са две бенч марки, които са твърде чувствителни за нашето общество на първо място, бих казал, и за нашите партньори. И по тях, си мисля, трудно може да се обърне впечатлението за една или за две години независимо от това, че, пак казвам, за пръв път в историята на България цяла организирана престъпна група влиза в затвора, включително с отнемане на финансови средства и имущество. Че особено през последния месец има няколко много успешни реализации съвместно с прокуратурата на корупция, и то на най-високо ниво. Знаем случая и от по-миналата седмица, и случая с прокурорите преди време...

Г-н Петков, явно сте забравяли да информирате Брюксел за тези успехи, защото основна констатация е, че България не е предоставила своевременно достатъчно надеждна информация за движението на делата точно в тези две най-важни области - корупцията по върховете на властта.

Вижте, не бих казал забравили. Ние сме предоставили всички доклади в предварително договорените срокове. По-скоро считам, че не сме избрали най-подходящата комуникация.

Тоест? Я го преведете просто. Как им пращаме ние тези доклади?

По каналния ред, както сме го правили винаги.

Това по имейл ли ги пускаме, по...

Но в доклада...

Защо не ги четат?

...междинния, както уместно отбелязахте, за съжаление не е отразен последният наш доклад, който обхваща ноември и декември.

Кой е виновен, че не са го отразили?

Аз не бих търсил вина в случая. Знаем по-важното. . .

Е, как, те ни кепазят пред целия свят, както сам вие отбелязахте, световните агенции извеждат, че България не се е справила, и няма виновен, че не са прочели за успешните неща, които сме свършили?

Вижте, виновният, ако въобще можем да говорим в случая за вина, по мое мнение не е в България. Защото, пак казвам, ние съвършено надлежно и по предварително договорения ред сме предоставили всички доклади така, както трябва да бъде. Включително част от упреците, че не са коментирани нивата на уволнени, отстранени, дадени на прокурор, хора, срещу които е повдигнато обвинение чрез длъжностите им, също за мен е малко странно, защото съвършено точно сме посочили длъжностите - старши инспектор, главен инспектор, ръководител на бюро и т.н., във всички направления, в които са постигнати успешни, ефективни и резултатни антикорупционни стъпки и действия. Но пак казвам, аз не мисля, че трябва да се вглеждаме толкова в това. Разбира се, в пряк разговор с комисията и с отговорното звено за подготовката на доклада тези неща трябва да бъдат изяснени, вие сте абсолютно прав.

Добре, какво е вашето обяснение, г-н министър, те, заяждат ли се тези хора с нас? Защото ето вие казвате, че нещата са добре, че имате обективни показатели, с които да го докажете. Защо им е да го правят?

Вижте, добре в тази сфера и относително... добре в тази сфера е относително понятие. При положение че за 17 години имаме една организирана престъпна група идентифицирана, разкрита по надлежния ред, всички признали се за виновни... Сега за 17 години една група, разбирате, че това не въодушевява и самите български граждани.

Впрочем за първи път в подобен доклад фигурира констатация, че безмитните магазини и бензиностанции по границите с Турция и Сърбия се толерират от държавата, че оборотът им нараства и са източник на корупция и организирана престъпност на местно ниво. Споделяте ли тази оценка?

Дали чак източник на организирана престъпност... според мен е, така, малко фриволно казано. Но аз моето мнение съм го заявил преди повече от седмица, включително и в коментари и доста по-рано, че е редно въобще безмитната търговия да загуби този си статус, изключая летищата. Тоест и безмитните бензиностанции, и безмитните търговски обекти да преминат на редовен, на нормален режим на работа. Аз в сряда съм поканил при мен всички големи вериги бензиностанции, включително и собствениците на бензиностанции на безмитен режим, заедно с г-н Орешарски и с г-жа Гергана Грънчарова ще водим този разговор със съзнанието, че търсим доброто за българските граждани и за българската държава решение.

Кой трябва да вземе това решение?

Но моето лично мнение е, че там статутът трябва да бъде променен, и то еднозначно, без каквито и да са компромиси.

Не си спомням правната уредба - в закон или правителството е достатъчно да вземе решение с промяна в някоя наредба и да няма вече безмитни магазини?

Не е достатъчно само правителството да вземе решение. Тук става дума и за Закона за безмитната търговия.

Вие ще внесете предложение да бъдат премахнати, с изключение на летищата, безмитните магазини?

Поне с такава категорична нагласа съм и считам, че няма да бъда сам в това си намерение. Мисля, че сме съмишленици голяма част от кабинета. Не съм разговарял с всички и затова не абсолютизирам.

Накрая, очаквате ли предпазни клаузи пред България в началото на лятото?

Не.

С окончателния доклад?

По никой начин не очаквам предпазни клаузи. Вижте, 2006 г. МВР беше замеряно с твърдението, че България няма да влезе в ЕС заради МВР, че България ще влезе в ЕС при унизителни условия, заради МВР. Искам да благодаря на всички мои служители за изключителната почтеност и себеотрицание, защото всеки един от тях е с личен принос за най-голямото признание, което страната ни получи в цялата си история – пълноправното членство в ЕС.