Дикме: Не съм обиден на Доган - той също е тръгнал от улицата
Дикме: Не съм обиден на Доган - той също е тръгнал от улицата / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю с Мехмед Дикме, който не успя да спечели кметските избори в Ардино. Във вота в неделя той участва като кандидат на „Новото време” срещу издигнатия от ДПС и първи по резултат Ресми Мурад. Разговор с бившия земеделски министър за вота в Ардино, за случващото се в структурите на ДПС и тенденцията за „двойни кандидатури” в движението.

Господин Дикме, каква е причината да не спечелите кметското място в Ардино – изборният туризъм или тежестта на партия ДПС в общината?

Искам да поздравя всички ардинчани, за това че в неделя дадоха своя глас за това да бъде извършена една промяна в начина на управление на община Ардино. Бях два мандата кмет на Ардино и двата пъти съм бил избиран с по-малко гласове отколкото получих сега. Забележете, че всичките гласове, които съм получил, са от население, което живее на територията на община Ардино. Там, където имаше автобуси и пристигащи хора от Турция, нямаше подкрепа за мен. Така че аз не се смятам за победен на тези избори. Напротив – мисля, че моралният победител, истинският победител сме ние с моя екип и гражданите на Ардино.

Внесено ли е вече искането за касиране на изборите? Основанията ви какви са – разминаването в гласовете или случая с бюлетината и отпечатания върху нея знак?

Ние все още нямаме решението на Общинската избирателна комисия за резултата. Едва когато го получим, можем да коментираме нашата позиция. На този етап се обсъждат различни варианти като позиция на моя екип, като единият от вариантите е обжалване на решението на ОИК. Достатъчно мотиви има за касирането на изборите. Между другото основният проблем за Ардино не е изборният туризъм. Интересно е, че в Ардино гласуваха повече хора от когато и да е било. Почти 10 000 – с около 3 000 повече отколкото реално можеха да упражнят право на глас в Ардино. Още нещо, което е интересно – в старите избирателни списъци имаше 12 000 души в новите има 22 000 души, плюс 600-700 има дописани с химикал, ако не се лъжа. Това са ми казали от моя щаб. На този етап екип от юристи работят по евентуалните мотиви за искане на касиране на изборите в Ардино.

Може ли да се говори за тенденция Дикме, защото вие се превърнахте в такъв случай - на мажоритарна алтернатива на ДПС. Явлението „двойни кандидатури” застрашава ли ДПС – какво трябва да се случи, за да не продължи това като тенденция?

Вътре в ДПС трябва да започне една дискусия при всички случаи. Не е моя работа да коментирам кога ще започне, но независимо дали някой иска или не, тази дискусия вече тече между самите членове на ДПС. Основният въпрос, на който трябва да се отговаря, е дали трябва да се издигат и посочват хора, които са одобрявани от обществото или такива, които са харесвани от тесен кръг, който може да ги контролира на определените места, които заемат. Вярно е, че има един огромен резерв от гласове в Турция и ако ДПС поиска да спечели която и да е община с колкото си иска гласове с толкова може да я спечели. Вижте в Ардино, потенциалът на възможностите е поне 10-12 000 души да бъдат докарани от чужбина, които фигурират в списъците. Нали си давате сметка, че в общината не живеят толкова избиратели, колкото извън общината. Въпросът е в това самата политическа партия да осъзнае необходимостта от дискусия по отношение на критериите за издигане на кандидатите си и да разчупи самата капсула, в която се затваря, за да се вслуша в мнението на хората. Мисля, че това е основният въпрос в момента. Живеещите в Ардино дадоха своя глас за промяна, друг е въпросът, че с гласовете отвън този техен вот беше променен. Ако съдът не касира изборите, следващите четири години общината ще бъде управлявана от ръководство, което е избрано не от гражданите, които живеят постоянно тук, а от такива които идват един път годишно или на три-четири години идват.

Смятате ли, че ако в ДПС не се случи дебат по темата и не се вземат мерки, на следващи избори това разминаване ще се забележи все по-осезаемо?

Ако този дебат не се получи, възможно е това, което се наблюдава не само в Ардино, но и в много други общини, да стане вече много сериозно явление във всичките общини. Възможно е да се получи нещо много по-негативно – да има конфликт между електората на ДПС, който постоянно живее в нашите региони и онзи, който идва само от време на време на избори да подкрепя един или друг кандидат.

Това до момента не е допускано.

И не би трябвало да се допуска, но ако няма дискусия и дебат е твърде възможно това да се случи.

Какво е политическото бъдеще на Мехмед Дикме, защото вие сте пример за човек, който мажоритарно опита да се изправи срещу партията, в която е членувал?

Не, аз не съм се изправял срещу партията, а срещу трима-четирима души, които са узурпирали властта в Ардино от името на партията. Те вредят на ДПС и партията ще го разбере рано или късно. Колкото до моето политическо бъдеще – аз не се върнах в Ардино, за да започна нова политическа кариера. Единственото, заради което се върнах и се съгласих да бъде издигната кандидатурата ми, това е ангажиментът към гражданите, моралната подкрепа, която получавах от тях през последните 14-15 години.

Имате ли изобщо път назад, допускате ли обратен път към ДПС, след онова, което и лидерът на партията изрече по ваш адрес? (бел.ред. „Да вземеш един човек от улицата, безработен, да го изучиш, да го направиш кмет, после депутат и министър, и да се осмели да се подиграе с ДПС, което го направи фактор, срам ме е много. Дълбоко съжалявам, че съм направил голяма грешка" – думи на Ахмед Доган на митинг в Ардино)

Аз не съм обиден на лидера на партията. Той също е тръгнал от улицата, не смятам, че е дошъл от някаква голяма корпорация. Всички сме хора от народа и сме тръгнали от някъде, никой не е спуснат от никъде. Така че в този смисъл нито съм му обиден – всеки има право да коментира за друг каквото си иска, в България има демокрация. Аз напуснах ДПС един ден преди да бъде издигната кандидатурата ми за кмет по морални съображения. Защото смятах, че така трябва да постъпи всеки, който е бил член на тази партия и си издига кандидатурата независимо от тази партия. Дали някога ще се върна в ДПС?!? Човек никога в живота никога не може да бъде сигурен в нищо, най-малко в политиката, но на този етап, при тази командно-административна структура, която се изгражда отдолу нагоре и се контролира отгоре, не бих искал моето име да се свързва. По-добре е човек да живее свободно, неангажиран политически, отколкото по този начин. Едно е ясно – вижда се, че ДПС по този начин, по който управлява долу в структурите, губи своето влияние сред електората. Колкото и силово да прилага някои механизми, рано или късно това нещо се връща обратно като бумеранг към съответната политическа партия.