Да настанят обитателите на виетнамските общежития в Студентски град, предлага Джамбазки
Да настанят обитателите на виетнамските общежития в Студентски град, предлага Джамбазки / Sofia Photo Agency, архив
Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011
45879
Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011
  • Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011

Ангел Джамбазки, кандидат за кмет на Столична община, кандидат на ВМРО - Българско национално движение, номер 17 в бюлетината, в предаването „Седмицата” на Дарик:

И с вас да започнем от актуалния въпрос за видеонаблюдението, даже и заради това, което Сашо Диков каза - ами, в този район няма камери. Трябва ли да има повече камери?

Да, трябва да има, трябва да има, и то даже между другото…

Ще сложите ли и в „Гоце Делчев”, квартала, също? Пред блока на Сашо Диков камера ще сложите ли?

Ами, честно казано, видеонаблюдението върви поетапно, то си е на пръстени, и върви район по район. В момента са окабелени осем района. Това значи, че има център, от който могат да се гледат в реално време, който е свързан с полицията, тези осем района. Когато общината, т.е. общинският съвет прецени, че трябва да се дадат още повече пари, и ги има в бюджета, ще се направят…

Но вие смятате, че трябва.

Да, смятам, че трябва. Защото моят личен опит, гледайки и бидейки в стаята за видеонаблюдение, показва, че там, където има видеонаблюдение, покрай училища, детските градини, веднага, това е най-важното нещо, веднага можеш да видиш дилърите, веднага можеш да видиш тези, които причакват децата да им набият два шамара и да им вземат стотинките, и веднага можеш да пратиш патрулката там. Защото в момента тези, които пазят училището, са на средна възраст над 80 години и трудно ще го направят.

Да, де, обаче помните ли в нашето детство, когато четяхме в училище „1984” на Оруел, всички се ужасявахме, че можем да живеем в такъв свят - на един ужасен „Биг Брадър”.

Това малко… малко пропаганда ми се струва на мен. Видеонаблюдението и общинската полиция могат да дадат сигурност. И има статистика, според която там, където има наистина видеонаблюдение, е по-сигурно. И това трябва да бъде около училищата, детските градини и по центъра на София, където може да хванете нарушителя, може да хванете трафика дори. Защото камерите за видеонаблюдение могат и трябва да се използват и за регулиране на трафика в града. Тази камера има няколко функции - може да ви отпушва зелени вълни, изобщо полезна е. Навсякъде е сложена табелка, хората, които се притесняват да бъдат снимани, просто… са уведомени, че в момента има такъв режим. Лондон, между другото, огромен град, с много тежка престъпност, много емиграция, е възможно най-окабеленият откъм видеонаблюдение град в света и това работи.

Трябва ли парковете и градините да бъдат оградени и да се заключват вечер?

Трябва, да, трябва, защото само по този начин е възможно да бъдат те охранени и отбранени.

Борисовата градина обградяема ли е?

Обградяема е, разбира се.

Ама някои казват… г-н Кадиев май казва - като сложим оградите, ще пазим оградите…

Е, това е въпрос на държавата…

… или камерите ще ги пазят…

Не, не, трябва да си ги пазим с общинската полиция. Но трябва да бъдат оградени, трябва да бъдат охранени. В момента Борисовата градина се пази от двама полицаи, които според мен ги е страх за живота им и тях самите. Борисовата градина не е място, в което спокойно може да се разхождат… И това е един от сериозните въпроси на града.

За какво трябва да се дадат най-много от софийските пари в бюджета?

За здравеопазването в града, което е рухнало и е страшна трагедия, и за поддръжката и възстановяването на училищата, детските градини, на трето място - за видеонаблюдението и за общинската полиция.

Какъв процент от данъците на софиянци трябва да остават в София?

Това е страшно популистки въпрос от гледна точка на изявленията на бившия кмет и понастоящем министър-председател и кандидат… може би за всеки друг пост. Не мога да кажа, защото не съм финансист, но си мисля, че това трябва да бъде преценено в държавния бюджет и трябва да бъде балансирано.

Т.е. да се прецени от държавата, така ли?

Да, да се прецени от държавата, защото има инфраструктурни обекти, които са държавни и са на територията на града, като прословувото Околовръстно шосе, като всичките тези дъги, за тях се… (не се разбира - бел.ред.)… държавни пари. Така че не можеш просто да излезеш и да кажеш - аз строя Околовръстното, защото го строиш с държавни пари. Преди малко питахте един друг кандидат за кмет с ясно изразен бургаски диалект дали трябва парите от Хасково да идавт в София. И точно това се случва на Околовръстното в момента - парите на хората от Хасково идват в София и Околовръстното…

Вие сте против или сте за?

Аз съм за това бюджетът на държавата да бъде балансиран и да бъде преценен…

Ами, то може да бъде и логиката - Околовръстното на Хасково с хасковските си пари, Околовръстното на София със софийските, всеки град да си прави околовръстно.

И по този начин много от градовете няма да имат околовръстни, защото не могат да си съберат бюджет, с който да се построи нещо разумно. Мислите ли, че Златарица някога ще събере такъв бюджет, че да може да си направи инфрастурктурата? Това е невъзможно. Затова има държавен бюджет, затова живеем в обща държава, не в градове-държави.

Какво ще направите, ако ви кажа, че общински съветник от вашата листа е намекнал за подкуп?

Ще говоря с него и ще го махна. Ние във ВМРО така ги решаваме тези въпроси.

В смисъл - махна, в този най-ранния смисъл на историята на ВМРО, когато ще ги…

Няма да бъде в общинския съвет, да речем.

Няма чак да го ликвидирате, както сте правили едно време във ВМРО?

Това ще го прецени после организацията.

Защо София още няма завод за боклук, г-н Джамбазки?

Защото вероятно много пъти са искали много пари, за да го направят.

Заради корупция?

Да, заради корупция, разбира се. Защото в ранните години на усмихнатия модел на корупцията, между другото, това е било практика… защото е имало брокери и в тези неща. Имало е едни хора, които са отивали и са искали пари от инвеститорите.

Такса смет - според данъчната оценка или според изхвърления боклук трябва…

Според изхвърления боклук категорично, защото е най-справедливо.

И вие как ще го мерите сега? Това…

Има няколко неща. Ясно ми е…

Колко смешно ще изглежда за нашите мащаби това, което се прави в други държави, хората си мерят боклука наистина, с кантар го мерят…

Някъде го мерят с кантар. Тук трудно ще стане. Но тук може да се прави следното нещо - вместо да се плаща такса смет, да се продават в общината торби, които да са на определена стойност, и човек да си изхвърля боклука в торбите. И сметосъбиращите фирми да събират само тези тобри, а не пликчетата от големите супермаркети, които летят през прозорците. Давам си сметка, че това ще бъде дълъг процес. На хората още не им е ясно и не им е сериозен проблем. Но рано или късно това трябва да се случи, защото…

Тези торби… сега нали ще махаме уж найлоновите торби. Тези торби какви ще са?

Ами, те отговарят на стандарти, които им позволяват да се разграждат и т.н. Мислени са… така че да могат да съберат боклука и по този начин, без да плащате такса смет, имате платен вид на данък. Вие сте си закупил толкова, изхвърлил сте толкова.

Колко трябва да струва билетът за градски транспорт в София?

Това никой не може да ви го каже, абсолютно никой не може да ви го каже. Сега в момента…

Всички преди вас казаха. Всички казват…

Да, казали са нещо, което са им казали PR щабовете - един лев, лев и двадесет.

Всички са за лев.

Да, защото това…

Само г-н Кадиев имаше смелостта да каже, че трябва да… Ако трябва да сме честни, трябва да е два, обаче и той каза, че ще се опита да го задържи на лев.

Попитайте го защо. За четири години като общински съветник питах десетки пъти колко точно струва и как се мери - на километър пробег на превозното средство, на брой хора в превозното средство? Никой не може да ви каже в момента. В момента общината абсолютно дотира градския транспорт и е сложила цената от един лев, защото им се струва социално приемлива и за да няма стачка и за да няма такива неща. Никой не може да ви каже това нещо.

Добре, де, ама според вас трябва ли да струва толкова, колкото струва издръжката на тази фирма?

Разбира се.

И това, ако вярваме на сметките на г-н Кадиев, е 2 лева.

Не мога да… не съм сигурен в сметките на г-н Кадиев и не ме интересува, честно казано. Ако ги разбираха много, те управляваха транспорта известно време, нямаше да е в такъв вид, нямаше да е… Но трябва да струва колкото струва. Т.е. трябва да се прецени колко са разходите по него, да се добавят тези карти за преференции, които между другото държавата не си плащаше съвсем доскоро и те тежаха винаги на бюджета на Столична община, и тогава колкото струва…

За или против маршрутките в София?

Категорично против. Една от причините да има толкова съсипан и лош градски транспорт е в интересът на маршруткаджиите. Веднага ви давам конкретен пример. Преди три години написах доклад да се удължи една автобусна линия от Студентски град до Централната гара и автогара, за да може тези 30 000 човека да се качат с торбите с бурканите от мама и татко и да пътуват просто с едно превозно средство, а не да ги мародерстват да се качват по две-три. Знаете ли защо все още го няма? Защото има две маршрутни линии, които, общо взето, имат Коледа всеки път, когато е петък и студентите си отиват и се прибират, и имат Коледа всеки път, когато има празници. Защото всички студенти щат - не щат, те са 30 000 човека, се товарят с маршрутките. Ето това е чист корупционен интерес.

Кои два квартала трябва да свързва следващата линия на метрото?

Ами, ще ви кажа кои ще свързва. Оттам нататък е въпрос на преценка на трафика. Ще свързва „Княжево” и „Подуяне”, това е олекотеното, откритото метро. И, разбира се, след това би трябвало да се гради и периферен линк на метрото.

Сега, аз започвам да се обърквам, да ви кажа, защото г-жа Фандъкова каза, и другите я подкрепиха, че ще е „Подуяне” - „Овча купел”.

Е, „Княжево”, все тая, то там се…

Т.е. ще продължи до „Княжево”, до края…

Да, ще продължи и оттам ще отиде към „Овча купел”, в смисъл…

Това са посоките.

Да.

Т.е. излиза, че няма спор по този…

Няма спор, защото така или иначе това вече е предвидено и метрото е радиално разположено, то няма как да го измислиш, нали… Ще е малко екзотично, ако ви кажа - трябва да свързва „Люлин” и, какво, „Люлин” и „Малинова долина”… Няма как да стане.

За да се избегнат задръстванията, трябва ли влизането в центъра на София да стане платено?

Трябва първо да се изградят буферни паркинги, да се пусне метрото и тогава може да се мисли дали ще стане платено. Сега не можеш да им кажеш на хората - плащайте, при положение че нямат никакви условия. Ако има добър транспорт, нормално…

Да, но при буферни паркинги и метро?

Да, и метро, за да могат те… защото е много по-евтино и по-чисто на града да има сто човека в един метровагон, отколкото да има сто коли една след друга.

Ще махат ли при вашето управление паяците коли, които не пречат на движението, макар да са неправилно паркирани?

Не, разбра се, това е грабеж. Защото неправилното паркиране… административна санкция по Закона за движение по пътищата, а не е репатрация на автомобила до другия край на града, в който ти взимат още 30 лева.

Това го правят.

Да, и е абсолютно незаконно. И сме го поставяли 10 пъти и 10 пъти не е минавало през нашата комисия това предложение, по обществен ред и сигурност, и тя винаги беше заобикаляна за съжаление. Абсолютно незаконно е вдигането на колите, репатрирането на коли, които са спрели в нарушение на Закона за движение по пътищата. Там имаш административна глоба, идва катаджията и те глобява. Но откъде накъде ще ти разкарва колата из цяла София и ти ще ходиш да си плащаш за удоволствието, да си я търсиш по паркингите?

Ще затворите ли новата спортна зала „Арена”-София, в смисъл временно да не работи, докато бъде построен паркинг, отговарящ на капацитета й?

Несъществен въпрос е това за мен, несъществен…

Да ви кажа, интересно, примерно… Къде съм бил в „Арена”? В Мюнхен. Ами, там няма проблем всеки един да отиде сам с колата си и да спре, защото има построенипаркинги.

Самата „Арена” е построена съвсем популистично на това място. И въпреки че сегашният министър-председател си приписва заслугите, тя започна доста преди него, ако помните. И заради тази „Арена” между другото унищожиха последния остатък от околовръстната линия на София, която можеше да се използва за чудесен транспортен коридор, това е линията, която минаваше покрай залата. Вместо да я използват за широк трамвай, за открито метро, за есбан, както е в Германия, в Австрия, във Виена, по чийто модел е строена София, я унищожиха, за да могат да излизат колите оттам. Честно казано, това е въпрос на…години наред няма да може да бъде решен. Ако се затвори залата, няма да бъде построен скоро…

Вие казвате, че е несъществен. Обаче сега започват концерти на звезди, големи, които идват…

Да, и става страшно задръстване.

Всеки път това е един ужас да отидеш на този концерт. Всъщност, и като отиваш ти е неприятно, и като се връщаш ти е неприятно… и ти забравяш какво си слушал.

Да, разбира се, и ще ходиш с километри по Цариградско. И знаете ли какво безумие предложиха тук някаква фирма от тези, които са консултантските… предложиха да сложат светофари на кръговото на Четвърти километър. Това ще бъде първото в света кръгово движение, в планетарен мащаб, което ще има светофари. Много ще ми е интересно да видя как ще ги регулират. Това е пълно абсолютно безумие.

Трябва ли общината да плаща на частните детски градини същата сума за дете, която дава за дете в общинската градина?

Да, трябва, защото по този начин ще насърчи частната инициатива и ще даде възможност на хора, които са предприемчиви, да направят детски градини, които отговарят на някакви изисквания, и ще може да реши въпроса с повече от десетте хиляди деца, които стоят без детски градини.

Ще сложите ли колчета и ще направите ли скосявания на всички тротоари в София?

Според възможностите на бюджета, но трябва да се направи. Последователно, системно, едно след друго трябва да започне да се прави това нещо. Между другото ние сме го правили като гражданска инициатива, ВМРО, в "Илинден" пред един блок, от който хората се събраха и казаха - искаме да отвоюваме тази зелена площ, защото всички я ползват за паркинг и са я направили на една кална нива. Ние отидохме, купихме си метални тръби от железарията, нарязахме ги по определен метър и си ги направихме на наши си колчета…

То това е незаконно. То трябва да се одобрява… тя процедурата е много тежка на…

Да, да, незаконно е, само че успяхме да им отбраним на хората детската площадка и да могат там да си разхождат децата, а не да са паркирани коли.

Коя улица трябва да стане изцяло пешеходна в София?

Ами, една от пешеходните улици, които трябва да се превърне в такава, е тази, на която е Женският пазар. Той трябва да се махне изцяло. В момента по нея има движение…

Женският пазар…

Женският пазар, да.

Махате пазара всъщност?

Да, разбира се. Накрая на вашия въпросник има един въпрос - какво ще направите, какъв е вашият проект за София. Моят проект за София, ще си позволя ви отговоря по-рано, е Женският пазар. Той трябва да се изрие веднага. Тази уникална среща на Пакистан, Абисиния и Древна Индия просто трябва да изчезне от там. Това е мястото, което съсредоточава най-много престъпност, най-много напрежение, най-много мръсотия и зарази в цяла София. Чиста гнойна яма е това нещо.

Като казахте чиста, та колко често ще миете софийските улици?

Това пак е въпрос на бюджет, но една улица не може да се мие по-малко от веднъж на месец. Всичко друго е пропаганда. Трябва да се организира така, че да могат да ги мият поне веднъж на месеца. Това трябва да бъде задачата за фирмите по чистота. Ако не могат, довиждане.

Ще ремонтирате ли улица, без да се подменят едновременно с асфалтирането и всички тръби и кабели под асфалта?

Освен ако не е въпрос на спешен ремонт, не.

Т.е., всичко…

Да, всичко би трябвало да се строи… Защото сега, в момента, асфалтовата покривка в София е… най-сигурно е… когато се постави нова асфалтова покривка, това е най-сигурният начин, че след една седмица идва „Софийска вода” и разкопава. Където видите да се асфалтира, чакайте, до една седмица идва „Софийска вода”, разкопава и ви оставят тръба, чакъл и обувка някаква там. И хората… даже между другото и в центъра на София работят по същия начин…

Но това важи и за тротоарите…

За всичко важи. В момента…

На нашата улица й сложиха един…

… в който някой…

… прекрасен, преди доста време беше, не сега…

Да, след което дойдоха трима байчовци с една резачка и готово.

… сложиха прекрасни плочки и дойдоха първо енергото, после…

Да, това им е, това им е… те така си маркират улиците, които трябва да се разкопаят. Нали, първо се прави някаква малка обществена поръчка, някой отиде и сипе три лопати асфалт, заравни ги хубаво и след това идват и започват да режат.

Трябва ли да бъдат премахнати всички незаконни строежи - от тези в гетата до остъклените балкони?

Нещата трябва да бъдат разделени. И незаконните балкони, и гаражите са огромен социален въпрос в цяла София, но не могат да бъдат махнати с лека ръка, това не може да се случи. И това не е популизъм, в смисъл няма да гласуват за вас тези с балконите и тези с гаражите. Защото това е било въпрос на контрол и нормативна уредба. Тези неща са били търпими в годините назад. Но когато говорим за гетата, за циганските гета най-вече, да, те трябва да бъдат премахнати веднага.

Да, де, ама сега, като казвате балконите, това и с кандидат-президентите обсъждахме, значи, сега защо да махнат балкона на един в Несебър, а да не махнат балкона на този в София?

Въпрос на решение на…

Както и махаха разни пристройки, надстройки, достройки на несебърските къщи. И този човек…

Защото просто…

… сега казва - да, сега, само защото аз съм в Несебър, на мен го махнаха, а софиянци всичките са направили ето това, дето го махат тук.

Пак ви казвам, това е било въпрос, първо, към ДНСК, които са държавната структура, които отговарят за тази работа. Но когато трябва да се обърнем към общината, въпросът е към всички назад защо са ги търпели толкова време, защо не са ги глобили…

Те и гетата са търпени толкова време.

Да, само че гетата са огромен социален разлом. Там се получават две паралелни цивилизации, това е улица граница. Едно е да имаш един балкон, където е остъклен с три винкела и две мушката има на него, друго е да имаш 6000 незаконно обитаващи и невписани в обществото ни хора, които живеят по начин, който те наричат традиция, а по света го наричат педофилия, т.е. правят деца на деца. Това е сериозно…

Ще махнете ли дискотеките и кръчмите в Студентски град?

Честно казано, трябва да се махне от там Студентски град. Защото във времето назад там парцелите са били върнати, продадени, препродадени и пито - платено. Трудно ще махнеш всички неща от там, да не говорим, че в голямата си част… държавна собственост. Но едно академично средище, в него трябва да има столова и библиотека и най-много някое кино да се гледа там. А в момента това, в което се е превърнало, е син сити на Балканите, града на греха. Трябва да се махне от там. И даже аз си мислих една екзотична идея - вади се от там Студентски град и се заселват обитателите на виетнамските общежития. Искам да видя…

А то е вашият втори голям проект е - от гетата…

Едно сериозно разместване.

… от гетата ги пращате в Студентски град.

Да, искам да видя физиономиите на всички кръчмари, които са давали подкупи години наред, за да си направят казино, триъгълно, което е построено върху спирка, върху 2 кв.м и горе се разраства до небостъргач. Искам да видя физиономията, ако в блока до това казино, вместо студентите-донори, нали, които, ако имат 5 лв., ще дадат 3 за пиене и после ще мислят какво да ядат, да му стоварят обитателите на виетнамските общежития, които ще започнат да му разграждат казиното, общо взето, от момента, в който стъпят на тротоара…

Да.

… веднага след като премахнат паркинга и колчетата.

Трябва ли да бъдат умъртвявани бездомните кучета?

Тези, които са агресивни, веднага. А всички други трябва да бъдат…

Това с агресивните… просто мереното на агресивност…Ето тук, по „Дондуков”, имаше едно куче…

Да, достатъчно е…

…идваха и го мереха дали е агресивно…

Достатъчно е едно животно да е…

Според моята дъщеря е агресивно, обаче според учените, които го взеха, не е агресивно.

Между другото причината да не се приспиват кучетата, както би трябвало да стане, и да не се реши въпросът, е в това, че вътре във фирмата има страшна корупция. И това е едно от основните ми забележки към сегашния кмет…

Ама тя е фирма, която се издържа от това, че има бездомни кучета.

Точно така. Нейната работа е следната.

Тези хора ще спрат да съществуват, ако няма бездомни кучета.

Ако няма бездомни кучета. Те си имат… вместо има златни кокошки, имат златни кучки. Оставят някъде женските кучета, те раждат малки кученца, те ги събират, след което ги носят и ги отчитат на касата на „Екоравновесие”. И затова има бездомни
животни в София.

Това, че и вие… да, само агресивните, което примерно е „не”.

Ами, не е „не”. Ще ви кажа какво съм предлагал на кмета и ще ви кажа как може да се реши този въпрос. Той може да се реши в рамките на една година, без всякакво съмнение и без всякакви глупости. Това, което трябва да се направи, всеки ден регистрираш домашните животни, те са над 200 000. Когато регистрираш домашните животни, няма да има кой да ги изхвърля на улицата, защото като има марка на ухото и го изхвърли на улицата и ти видиш кой го е изхвърлил, му налагаш 3000 лв. глоба, примерно, сега ми хрумва тази цифра, защото я сравнявам с тази, която е във Великобритания - 3000 паунда, налагаш му 3000 лв. глоба. И ако не си я плати, му спираш административното обслужване. Иска нещо, нотариален акт - ами, минаваш през касата и тогава. Иска нещо, там свидетелство за наследници, ей такива работи… Това нещо трябва да се направи. Другото нещо, което трябва да се направи, е веднага да се развали договорът за този период, който е в Богров, защото той е абсолютно грабителски към софиянци, всеки месец ние плащаме, ние всички, слушателите, вие и аз, по 16 000 лв. наем за един пилчарник, който сега е преработен на кучкарник, при положение, че Столична община е може би третият по големина собственик на недвижими имоти в България изобщо. Разваля се този договор, общината си строи… той да беше строен със златни кюлчета, щеше да е вече изплатен, 16 000 на месец са това, шест години. Строи си се общински приют, почват да ги прибират, регистрират другите, приспиват тези от тях, които нападат, и така лека-полека, лека-полека ще ги изтеглят. В рамките на година няма да има едно животно на улицата.

Е, няма да стигне, защото то е пълно с добри кучета из София…

Сигурен съм в това. Докато разни безумци от най-различни организации твърдят, че кучето е по-важно от детето, правят, сформират тричленка, в която има кучешки психолог, кучешки невролог, специалист по не знам какво си, които заседават, за да решат дали… Не, това просто… Разбирате колко е абсурдно - ще правят тричленка, която ще решава дали кучето е агресивно. Какво, ще му направят приемна комисия, приемен изпит?

Ще махнете ли паметника на Съветската армия?

Да. Не му е там мястото.

Къде ще го сложите? Той е доста голям.

Ами, в музея на Вежди Рашидов. Той там идеално ще се събере. Да ходят да се любуват всички, които имат носталгия по това време.

Какво ще направите с паметника „1300 години България” пред НДК?

Ами, ще го махна, ако не и преди, ако не и преди този на Съветската армия, защото той по някакъв ироничен начин много тъжно символизира българската държава и българската нация в момента - един оглозган, ръждив скелет.

Готова ли е София да бъде културна столица на Европа?

Не е готова, не е готова. София е град с хилядолетно историческо и културно наследство, което се бетонира за съжаление.

Държавна или общинска трябва да е „Топлофикация”?

Разбира се, общинска. Това е комунално дружество и, разбира се, че би трябвало да се управлява от Столичен общински съвет. И това, което ви обясняват, че трябва да се дотира и т.н., то е въпрос на контрол вътре в нея. Въпросът е държавата да си реши - „Булгаргаз” или ще извива ръцете на „Топлофикация”, като й подава газ по определени цени, а пък накрая държавната комисия й определя маржа, нали, защото това е изнудването, в началото имате „Булгаргаз”, държавния доставчик, а в края имате
Държавната комисия по енергийно и водно регулиране… И „Топлофикация” е между двете, тя не може да…(техн. прекъсване - бел.ред.)… нищо в цената. Това, което може да направи „Топлофикация”, е веднага да изрита всички фирми-посредници, тези, дето двама копаят с лопатата, трима ги наблюдават, имат контрол по качество, контрол по не знам какво си. Трябва да извадят външните услуги, подизпълнителите. Но това ще съкрати разходите на "Топлофикация" може би около 30%. Останалото е въпрос на регулация и на нормативна уредба. Но категорично това е общинско комунално дружество и то трябва да се управлява комунално и общинско. По същия начин трябва да се развали веднага концесията на „Софийска вода”, защото е грабителска и защото източва парите на софиянци. Монополите „Топлофикация”, „Софийска вода”, които зависят от Столичния общински съвет, от Столична община, трябва да бъдат общински и да се управляват в интерес на хората, а не да бъдат в чужди ръце.

Трябва ли София да има банка?

Не мога да кажа. Който разбира от финанси, да каже.

Коя общинска фирма е излишна?

На първо място „Егида”. Имаме общинска полиция, за която между другото плащаме два пъти - веднъж през общите си данъци, веднъж през местните си данъци, така че общинска полиция трябва да се развива. „Егида” би трябвало да бъде закрита и да прекрати дейността си, защото е дублираща структура, не върши никаква работа.

А в коя сфера липсва общинска фирма?

Няма сфера, в която да липсва. Повече са фирмите, отколкото трябва. Няма необходимост от някаква общинска фирма.

Кой е първият в общината, когото ще уволните?

Главният кучкар, разбира се, а и този, дето се занимава с…

Това кой… Кой е главен кучкар?

Ами, началникът на „Екоравновесие”, той е изпълняващ длъжността, защото той…

Ако няма кого да уволните…

Него, него, него. Той е част от старото си управление и е един от хората, които са отговорни за това София да има 30 000 бездомни кучета, при положение, че те лъжат общината, че са девет…

Избор или назначаване на районните кметове подкрепяте?

При сегашното разпределение на бюджета, разбира се, намаляване на районните кметове. Те трябва да са не повече от седем и да бъдат назначаеми. Няма логика да има 24 кмета с цялата им готованска администрация по тях, която, честно казано, съществува заради себе си. Двадесет и четири кмета, двадесет и четири заместника по всичко… не е нужно.

За или против софийско гражданство сте?

За спазване на изискванията на Закона за регистрация, за гражданска регистрация. Имате си регистрация, длъжни сте да се регистрирате. Това трябва да се спазва. Когато човек не се е регистрирал, би трябвало да бъде санкциониран и глобяван. Няма как да въведете гражданство, колкото и, така, нали, утопично на някой да му звучи…

Сега, аз нарочно не питах жителство, защото, нали, веднага всички щяха да бягат от това заради аналогиите с комунизма, а така гражданство звучи някак по-приемливо и… някой да се хване, но никой не ще от вас, от кандидатите, да се затвори София… Това е смисълът на този въпрос.

Няма основа за хващане. Смисълът на този въпрос е в държавното управление, което трябва да се създаде такъв икономически климат в държавата, че тя да не се събира в София.

Не, другата идея е да създадеш административни механизми, с които да намаляваш възможността човек да…

Няма…

… идва в София?

… няма такъв административен механизъм.

Е, то при комунизма имаше.

Е, имало е, затова са се женили, работили са градския транспорт, живели са в „Кремиковци” и са правили триста магарии, и пак ги направиха 2 млн. Административно няма как да ги спреш. Трябва да сложиш бодлива тел и картечни гнезда.

То всъщност това не е лошо, че искат хората, както и искат да ходят в Америка…

Ами, лошо е.

… да искат да идват в София.

Лошо е, лошо е, лошо е, защото…

Защото това означава, че е притегателен център. Това е хубаво.

Това означава, че другата част на държавата е разсипана и не работи и там не се живее.

Е, то както е и със света, другата част от света явно е разсипана, за да искат толкова хора да ходят в Америка.

Ще стане много лошо, ако София стане 5 млн. мегаполис, който е задръстен, мръсен, пълен с гета и с каручки, и с какво ли не, а в останалите 105-106 000 кв.км обитават само наши съграждани от древноиндийски произход.

Вашият голям проект за София е Женският пазар, това вече го обяснихте...

Изриването му оттам. Женският пазар трябва да стане една пешеходна зона, в която да има, ако искате, там занаяти някакви, който му се занимава, и да бъде възможност хората да се разхождат. Там между другото има много хубави стари сгради, знаете, че там са повече стари еврейски къщи. Те са много красиви, ако бъдат поддържани. Това ще бъде едно красиво, хубаво място в София.

Защо всъщност искате да сте кмет на София, г-н Джамбазки?

Защото това е моят град, аз съм роден тук и тук съм израснал, моите родители също, завършил съм Софийската математическа гимназия, Софийския университет, даже съм бил при вас на изпит, в интерес на истината, но това е без значение…

Това в Юридическия факултет?

Да, това в Юридическия факултет.

Аз не помня. Взехте ли го?

Да, взех го, разбира се, четворка имам. Това е моят град, моето място, нямам резервен паспорт, нямам резервно гражданство и жителство, искам да си живея тук, искам да живея добре и нормално.