Д-р Михаил Зортев: За нищо не мога да съжалявам
Д-р Михаил Зортев: За нищо не мога да съжалявам / снимка: DarikNews.bg, архив
Д-р Михаил Зортев: За нищо не мога да съжалявам
42290
Д-р Михаил Зортев: За нищо не мога да съжалявам
  • Д-р Михаил Зортев: За нищо не мога да съжалявам

Д-р Михаил Зортев, който подаде оставка от поста зам.-министър на здравеопазването, увери, че не е в конфликтни отношения с министър Стефан Константинов, но имат разминаване във вижданията относно протичащата реформа. Ето какво каза още д-р Зортев пред Дарик:

Кажете д-р Зортев, какво Ви накара да подадете оставка?

Може би дойде моментът, в който трябваше да се оттегля. Моите виждания са малко по-различни, но не мога да кажа, че сме останали в конфликтни отношения с министъра.

Казвате различни виждания, но относно кое?

Начина на протичане на самите реформи.

Все пак е важно да чуем Вашето мнение къде намирате Вие грешката, защото наистина тази реформа е много чакана от хората, много министри се смениха, много ръководства на министерството за много кратко време. Къде всъщност седи препъникамъкът?

Не може да говорим само за една грешка, която се допуска. Все пак трябва да се има предвид, че когато се започват едни промени, говорим за една промяна в организацията на дейността в здравеопазването, а трябва време. За няколко месеца не може да се подготвят съответните промени, за да могат да започнат да се реализират. Трябва внимателно да бъдат обсъждани, обмислени, съгласувани с различните изпълнители дори, с различните партньори в областта на здравеопазването, като Лекарски съюз, Здравна каса, Комисия по здравеопазването, Пациентска организация. Лично аз в тази насока смятам, че е необходимо малко повече внимание да се обръща.

Съжалявате ли, че преди 8 месеца приехте поста?

За нищо не мога да съжалявам. Аз дойдох тук с моя опит, който имам от 10 години в областта на управлението и здравеопазването, да мога да помогна да се подобри организацията. От тук нататък е необходима сериозна дискусия относно това в каква насока ще се развива системата, за да можем да знаем 2012-2013 г. как ще бъде структурирана системата на здравеопазването.

Смятате ли, че подобна визия липсва в момента?

Има визия, но не мога да кажа, че тя е категорична.

Защо според Вас толкова много хора за толкова кратко време се смениха на високите етажи точно на това министерство? Вие сте шестият заместник-министър, знаем двама министри напуснаха само в рамките на около 2 години.

Трудно ми е да отговоря на този въпрос и за мен също е дилема и самият аз, приемайки този пост като предизвикателство, целта не ми беше да бъда само близо 7 месеца като заместник-министър. Много ми е трудно да Ви отговоря защо предходните министри са били сменени и защо толкова заместник-министри са подали оставка, но време е вече да се намери една обща визия и да говорим за политика в здравеопазването, за цялостна здравна политика без партийни нюанси.

Без партийни нюанси, точно това исках да Ви попитам. Липсваше ли Ви политическата подкрепа или точно обратното?

Не мога да кажа, че имаше лобизъм, откровено Ви казвам. По време на моя престой в Министерство на здравеопазването не съм наблюдавал лобизъм. Имаше искания, имаше настоявания в дадена насока, но това не са лобистки интереси.

До този момент това, което видяхме от това ръководство на министерството е една промяна в регламента за избора на екип. Няколко смени бяха направени на различни агенции към Министерство на здравеопазването, как ги оценявате тези две неща?

Това за избора на екип не беше достатъчно обмислено като решение, но иначе като идея го подкрепям и трябва да бъде внимателно огледан.

От самото встъпване в длъжност на министър Константинов се усети сериозно напрежение между ръководството на Здравната каса и Министерството. Здравната комисия като че ли доста често нейни представители критикуваха министъра по един или друг начин. Тази скъсана връзка между тези три много важни институции не кара ли реформата да спре?

Не мога да кажа, че има скъсана връзка, може би недостатъчна връзка.

Какво ще правите от тук нататък?

Ще продължа да работя в областта на здравеопазването и най-вече в областта на мениджмънта.

Бихте ли продължили кариерата си в политиката?

На този етап искам да почина и да видя къде бих се насочил, но опитът ми най-вече в управление на здравеопазването е доста голям и считам, че на този етап трябва да бъде използван.

Бихте ли продължил с партия ГЕРБ да работите?

Да, ще продължа да работя с партия ГЕРБ.

Знаете ли кой ще застане на Вашето място?

Не, нямам никаква представа.