Д-р Бостанджиев: Идеята за забрана на абортите е пълен абсурд
Д-р Бостанджиев: Идеята за забрана на абортите е пълен абсурд / netinfo

Доц. д-р Румен Бостанджиев повече от 20 години работи в областта на сексологията. През 1983 г. завършва медицина и се насочва към психотерапията. Известно време работи в Катедрата по психиатрия в София, сектора по сексология. Има частен консултативен кабинет. Участва в разработването на различни програми в областта на половото възпитание, които са въвеждани в училищата. Признат за сексолог №1 в България. В Сливен д-р Бостанджиев участва в годишна среща по проект „Подобряване на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора в България”.

Д-р Бостанджиев, какво е вашето мнение за повдигнатия въпрос от православната църква да се забранят абортите ?

Това, което става в момента, е един абсурд! Свободата на всяка жена да решава да направи аборт е едно от основните човешки права. България е подписала конвенцията за правата на човека и всяко връщане назад е път към средновековието. Към това ни призовават поповете. Това е една изключително ретроградна тенденция. Това е нарушение на човешките права и в юридическия смисъл. Абсурдно е в днешно време да се говори за забрана на абортите, след като още преди 100-150 години това е било едно от завоеванията на съвременната култура-да може да се прекъсне една нежелана бременност. Тази тенденция съществува не само на место ниво, а за съжаление през последните години много активно се подема и от католическата църква и от определени консервативни среди в САЩ, които са от обкръжението на Буш.Това е така наречената политика „пролайф”- „за живота”, което защитава правото на оплодената яйцеклетка, а потъпква правото на жената да решава дали да роди. Това означава и да се потъпче правото на всяко дете да бъде родено с любов. Аз мисля, че това е едно от основните права на човека – преди да се появи на бял свят, да се появи в момент и по начин, който да предполага неговите родители да го желаят, да го обичат и да му дадат възпитанието, което ще го направи един пълноценен човек. С тази идея да се забранят абортите, ние се връщаме към времето на Чаушеску, към времето, когато и тук жените за да абортират, трябваше да преминават през комисиите на ОФ. Това една толкова ретроградна тенденция ,която само показва на какво ниво е мисленето в нашите църковни среди.

До какво би довела забраната на абортите?

Тези хора търсят начин да привлекат вниманието към себе си. Каква е социалната нужда от това да се забранят абортите? Ще стане така, както стана, когато Чаушеску забрани абортите в Румъния. За една година се получи двоен прираст на населението. После хората намериха начин да премахват нежеланата бременност по криминален начин. И до ден днешен румънското общество изпитва ужас от демографската вълна, която върви. Признак на волунтаризма, който съществува в авторитарните режими.

С подобна идея се генерират хиляди проблеми. Проблеми със здравето на жената, защото тя трябва да прибегне до други средства, за да премахне нежеланата бременност, психологични проблеми, защото тя ще роди нежелано дете и ще има вътрешен конфликт. Тя ще има проблем и с партньора си. От друга страна едно дете, което е родено нежелано, то за цял живот остава дамгосано.

Не виждам нито една разумна причина в тази идея за забрана на абортите. Това се прави на фона на един куп конструктивни програми, които вървят и част от тях е тази, заради която съм в Сливен. Това е възможността да образоваме младите хора, да създадем у тях нагласа и умение за отговорно сексуално поведение, за употреба на съвременните контрацептиви и по този начин всъщност да се избегне нежеланата бременност. Разбира се, че абортът е едно тежко решение, но на фона на още няколко тежки решения, които жената има да направи в ситуация на нежелана бременност. Тук се изхожда от една чисто идеологическа постановка - кога точно се пръква човешкия дух - дали когато се съединят зиготата и яйцеклетката, или когато човек се роди? Това са абсурдни и абстрактни спорове, зад които се крият реални човешки съдби. Скоро слушах абсурдни неща от някакъв човек с черно расо, който призоваваше съпрузите да се въздържат от сексуални контакти, да допускат само в случаите, в които имат намерение да правят деца. Това са абсурди!!! Те само показват колко примитивно е мисленето на една част от нашето духовенство.

Не казвам за всички духовници, защото някои от тях наистина са възвисени и излъчват други духовни послания. Във всеки случай тези хора, които поставят тази идея на дневен ред, се приобщават към една изключително реакционна тенденция, срещу която застанахме още преди години. Аз участвах в сбирка на Европейската асоциация по семейно планиране. На срещата бе взето решение против това, което става в САЩ с тези абстинентни програми, където се връщат ценностите за добрачна девственост, пледира се, че до брака не бива да има никакви сексуални контакти, неща, които не са реални в съвременния живот. И те нямат никакъв ефект. В резултат на това там рязко се покачи броя на нежеланите бременности и един куп неща, които бяха забравени от години, в резултат на програмите, които в момента ние се опитваме тук да пропагандираме.

Тези хора, предлагащи идеята, дали имат куража да се изправят и аргументирано да защитят своята позиция. Какво мислят, че би се постигнало с тази мярка? Какви доказателства прилагат в потвърждение, че именно това е решението? Защото ние имаме съвсем конкретни аргументи в резултат на дългогодишен опит от много страни по света, който показва, че това не е решение. Някой явно си прави реклама и привлича по този начин вниманието към себе си.