Цветанов е готов да приеме оставката на Тадаръков
Цветанов е готов да приеме оставката на Тадаръков / снимкa: БГНЕС

Коментирахте оставката като достоен за уважение акт. Все пак не става ясно защо Димитър Тадаръков трябва да си отиде за неща, които са ставали във фонда преди 5-6 години, преди той да управлява.


Вижте, в случая става въпрос за следното нещо. Значи, в една от успешните програми за инвестиции, на предприсъедителната програма, при която е САПАРД, в една действаща. . .са допуснати съществени грешки, които са довели до изисквания на ЕК за действия от страна на българското правителство и в частта си на Министерството на земеделието и горите.

В случая става дума за вземане на административни мерки, които административни мерки целят да се оптимизира системата на управление и същевременно да се даде възможност всичко това, което е допуснато като проблеми, които трябва да се вземат незабавно в условията на пълна прозрачност към земеделските производители и към ЕК в Брюксел. . . е необходимо да бъдат взети такива мерки. В тая връзка реакцията и току-що подадената оставка на г-н Тадаръков действително представлява един достоен акт. И насрочва се утре заседание на управителния съвет на фонд "Земеделие", на което тази оставка ще бъде разгледана и ще бъде взето решение по въпроса. Това е всичко. Значи, нищо драматично не е станало. Драматичното и тревожното е това, което става със спирането на финансовите възможности по три от мерките на САПАРД. Това е всичко това, което е станало.

Добре, но, г-н Цветанов, проблемът изглежда извън вашата система. Някакви хора правят далавери с оферти. Вие не сте следователи нито в земеделското министерство, нито в земеделския фонд. Вие не може да хванете кой лъже и кой фалшифицира например подписи. Или се появяват свързани с високи кръгове, но извън пак вашата сфера бизнесмени, които въртят някакви далавери, за които в западните държави вече техните съдружници по далавера са осъдени. Излиза, че във вашата сфера, на земеделието, вие нищо не може да направите, тъй като целият проблем е, че българската съдебна система не може да се справи и да осъди тези хора.


Вижте, значи, що се касае до този момент, който вие засягате, действително част от проблемите касаят структури, които са вън от Министерството на земеделието и храните и това е факт. Що се касае обаче до вече взимането на, така да се каже, адекватни мерки за екшън плана, в работната група по екшън плана са включени всички заинтересовани системи и организации в страната, ведомства, които имат отношение към проблема. В случая става въпрос вече не за тясно ведомствен проблем, а за проблем от национално значение. И, значи, създава се организация в изключително кратки срокове за този екшън план да бъде изготвен и всички други организации и ведомства, които имат отношение към търсене на максимално бързо оптимално решение на този проблем с национално значение, са включени в тази работна група. И в. . .

Включително съдебната власт, така ли?

Така да се каже, без работен, без почивен ден в най-кратки срокове този екшън план трябва да бъде направен.

Включително съдебната власт е включена?

Да.

Защото проблемът изглежда в неосъдените. Това е основното послание във всички писма, които ви пишат.

Вижте, значи, всички, всички са включени, които имат отношение към проблема, пак го казвам.

Ще бъде ли. . .

Трябва да се намери, трябва да се вземат и да се приложат такива мерки, които, значи, от една страна да компенсират допуснатите слабости до този момент, подчертавам - до този момент, и оттук нататък да се създаде система, категорична система, която да предотврати всякакви възможности за рискове за следващите проекти. И това ще бъде направено с максимална отговорност и с пълна прозрачност. Това е категорично. . .

Вие смятате ли. . . 

Аз поемам ангажимент и личен ангажимент в тая връзка. Аз съм шеф на тая работна група, аз се занимавам с това нещо. Вижте, това е приоритет с изключително значение.

Ще бъде ли според вас приета оставката на Тадаръков, вашият настрой какъв е на утрешното заседание на управителния съвет на.

Лично моето мнение, аз като председател на управителния съвет аз ще приема оставката, чакам членовете на управителния съвет да вземе отношение за него. Но пак ви казвам - Тадаръков в момента се държа достойно, правилно и национално отговорно.

Той пое отговорност за нещо преди пет години.

Не, той не може да поеме, ние не можем да искаме от него да поеме отговорност и това би било нелогично, неадекватно, неморално и нечовешки да поискаме да подава оставка и никой не е поискал от него да подава оставка за нещо такова. Той пое моралната отговорност да си тръгне. . . като човек, за да може да се търси подобряване на диалога с Брюксел, да може системата да работи нормално, да може всичко да се оправи и да се защитят националните интереси на страната.

Имате ли идея кой тогава, след като вие лично сте настроен за приемане на тази оставка като председател на управителния съвет на фонд "Земеделие", имате ли идея кой да замести Димитър Тадаръков?

Вижте, обикновено аз налагам, така, наложил съм си на мене такава система на работа - преди да има яснота, преди да може да кажа категорично какво е станало, да не давам изявления.

Позволете ми, просто е въпрос на 24 часа оттук нататък, за да
стане ясно точно какво е. Първо да се вземе решението и след това ще бъде обявено.