Чаушев: Няма неверни данни в имуществената ми декларация
Чаушев: Няма неверни данни в имуществената ми декларация / снимкa: Sofia Photo Agency
Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев отрече пред Дарик да е попълвал неверни данни в имуществената си декларация. Списание „Тема” съобщи, че Чаушев участва в търговски дружества под името Петър Чаушев, а като заместник-министър използва името Феим.

Под името Петър Юриев Чаушев той е съсобственик или управител на четири търговски дружества – АСПО СТАР ООД, ВИЛФРИД ОЙЛЕР – София ООД, Дюни АД и ИМОБИЛИЕН ФЕРВАЛТЕНГСГЕЗЕЛШАФТ ООД.

Ето какво каза заместник-министър Чаушев в интервю за Владислав Велев от африканската държава Малави:

Фирмите, в които сте регистриран като Петър Чаушев, действащи ли са, имате ли някакви доходи и защо пише друго в декларацията?

Фирмите, които цитирате, от 2002 година не са действащи – или са замразени, или са заличени. Фирмите нямат никаква дейност, някой ако покаже поне един единствен факт, че фирмите имат дейност и аз имам някакви приходи, бих останал много доволен. Пак Ви казвам, още през 2002 година съм възложил на счетоводителя и на адвоката – фирмите нямат никаква дейност и аз тогава заех държавни постове, фирмите да бъдат заличени.

Имате ли нещо общо с курорта Дюни?

Нямам нищо общо в такъв смисъл. 2002 година, пак Ви казвам, преди да заема държавни постове, съвсем на приятелска основа, защото имаме приятелски отношения с господин Людмил Стойков, съм станал член на борда. Обаче моето членство е абсолютно формално и не съм получавал никакви средства при участието ми в този борд. Декларацията, за която говорите, ежегодно която попълвам, се отнася за имотното състояние и евентуално допълнителни приходи. Аз като нямам допълнителни приходи – че аз мога да съм член на домсъвета, но ако получавам оттам някакви средства, тогава длъжен съм да декларирам. Като не получавам никакви средства, аз не съм длъжен да декларирам. Например аз съм член на консултативния съвет към сдружението „Инвеститори в туризма” – също не получавам нищо. Това е на доброволни начала и не мога да цитирам никъде в декларацията, като нямам такива доходи.

Сметната палата и Агенцията за национална сигурност ще Ви проверяват, това притеснява ли Ви?

Не, не ме притеснява. Който иска, да проверява, съвестта ми е чиста. Аз не съм имал и нямам никакви допълнителни приходи.

До колко е морално да се представяте на различни места с различни имена и дали е законно?

Аз не се представям на различни места с различни имена. Бих казал, с това се спекулира. Аз имам една лична карта и един паспорт. Въпреки че съм предприел инициативата да си възстановя старото име, но това не става по административен път, става чрез съдебно решение. Надявам се в скоро време този въпрос да бъде решен окончателно, като получа съдебното решение. Още веднъж казвам, че аз имам документ от общината издаден и нотариално заверен. Този документ го изкарах, защото имам смесен брак с германска гражданка, имам и дъщеря. Има и семейни проблеми, документално. Въз основа на това съм изкарал документ, в който е нотариално заверено, че двете имена се отнасят за едно и също лице. Този документ важи във всички страни в Европейския съюз, надявам се да важи и за България.

Искате да кажете, че дори без съдебно решение за смяна на името, всичко е легално?

Да, без съдебно решение. Документът ми е със следното съдържание: пише двете имена и става въпрос за едно и също лице. Той е нотариално заверен, да послужи пред властите в Германия. Но след като аз съм предприел мерки чрез съдебно решение за възстановяване на старото ми име, тогава ще имам една единствена карта. Но тогава започват моите проблеми, това са лични проблеми по отношение на цялата документация, която имам – шофьорска книжка, здравно осигуряване. Тогава от общината трябва да изкарам пак един такъв документ, който пак трябва да бъде пак нотариално заверен, че става въпрос за едно и също лице, защото същите проблеми ще ги имам след това.

В личната ви карта и в паспорта сега пише Петър Чаушев.

Точно така.

Кога сте предприели ходове по съдебен начин да Ви върнат името?

Отдавна съм предприел. Първо не стана, мислех, че ще стане по административен път. Но се оказа, че не става по административен път – трябва по съдебен път съдебно решение. Сега чакам съдебното решение и мисля, че това ще го решим много бързо, след като получа съдебното решение.