Чайки гнездят в София от 10 години
Чайки гнездят в София от 10 години / netinfo
Нещо странно се случва с птиците. Живеят на нелогични места, държат се безразсъдно смело или пък мега неориентирано, например защото си организират смъртоносни сблъсъци с американски самолети. За какво става дума? На покрива на Министерски съвет са си направили гнездо ято чайки, а онзи ден гарга се заби в американски изтребител Ф-16 при авиошоу над база Граф Игнатиево.

Полудели ли са птиците или това са нормални неща, разказва д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците.

Няма нищо странно. Чайките гнездят в София вече повече от 10 години. Те се появиха отначало на МС. Това е жълтоногата чайка или по-известна сред хората като гларус. Някога тя е гнездила само по Черноморското крайбрежие, после започва да се размножава и в селищата. През последните 15-20 години вече гнезди в много от селищата във вътрешността на страната, включително и в София.

Какво прави една морска птица в голям, мръсен град?

Възползва се от предимствата, които този голям, мръсен град и дава. Тези предимства са хранителни отпадъци, които се изхвърлят в много по-големи количества, отколкото примерно преди 100 години. Причината е по-добри условия за живот за нея.

Не й ли липсва морето на чайката?

Около София има достатъчно водоеми, примерно те да задоволят тази си нужда от вода. Има разни кариери около града, известно е около летището има такива и въобще северната част на София.

Виждате ли някаква символика в това, че чайките са си намерили не друга сграда, на която да направят гнезда, а МС?

Сигурно има нещо вярно и в това. Обикновено това са птици, които се хранят с развалена храна, с развалени хранителни продукти.

Министерски съвет не е хубаво място в такъв случай?

Ами очевидно. За България определено не е.

Тези птици са птици, които се хранят с развалена храна и общо взето си търсят такива места, на които да си правят гнездата, така ли?

Определено може да се каже, че територията на България в момента като държава е доста развалена храна.

В Министерски съвет дали има много гнила храна, нещо гнило има ли въобще в МС?

Българският народ казва: „Рибата се вмирисва от към главата”. Ако едно нещо е читаво в основата си, то е читаво и като цяло. Очевидно е, че България не е читава като цяло. Като цяло нищо не е както трябва.

Изяснихме защо чайките кацат върху МС. Сега може ли да се върнем на гаргата?Нормално ли е гарга да лети толкова високо, да се занимава със самолети?

За гаргите винаги е нормално където и да летят. За самолетите не е нормално къде летят – това в реда на шегата. Ако погледнем както трябва нещата, въздухът е място за птиците, не е място за човешки машини и затова обикновено патят. В случая се касае за следното – високоскоростните летящи машини, създадени от човека, са в много рискова ситуация при кацане и излитане заради сблъсък с птица поради високата скорост на летящите средства, на самолетите най-вече, особено на военните. Ударът с птица дори с големината на гълъб се явява равностойно на удар със снаряд. Това е много добре известно още след Втората световна война, когато се появяват реактивните самолети. Това не е ново явление. В България преди 1989 година почти всяко лято се губеха военни изтребители, особено край Черноморското крайбрежие, от сблъскване с птици. Имаше един период след това, когато поради липса на средства нямаше толкова много военни машини във въздуха. Отново явно се връщат нещата и ще зачестяват тези инциденти.

Как разглеждате казуса ”българска гарга сваля американски самолет”?

Всяко нещо, което не е на мястото си, се връща на мястото си.