Царят си отгледа опашката на гущера
Царят си отгледа опашката на гущера / netinfo
Интервю на Теодора Симова с Емил Кошлуков, лидер на партия "Новото време"

Имате интересна теза, че скандалът в жълтата партия е режисиран от Сергей Станишев, с каква цел? Да се смени темата с друга, в страни от БСП и драмата с Румен Овчаров или нещо друго?


Това е една от целите и те я постигнаха. Вече никой не говори защо не разпитват Румен Овчаров или защо Вальо Топлото е на свобода или защо Борис Велчев няма повдигнати обвинения по никои от делата. Очевидно скандалът смени фокуса на интереса. По-важното за БСП, не само за Станишев, е кой остава в тройната коалиция.

При един разпад на НДСВ, при разцепление, споразумението, което е тристранно, трябва да бъде наследено от някоя от двете групи – в единия случай е царят с неговите депутати, в другия е Панайотов с неговите депутати. Хората, които са в юридическия кръг –Вълчев, Панайотов, Петканов, червеното крило, са консултирали това развитие с БСП, имаме достатъчно данни за това.
Утре или трябва да стане четиристранно споразумение, нова коалиция, ново преразпределение на постове и министри, или да остане тристранно, да речем не 169, а 149 депутати.

Въпросът е кой остава?! Така, че БСП много внимателно следи това разделение и участва активно в процеса. Освен това за БСП на фона на този спад, ще бъде много хубаво да изпълни част от предизборните си обещания срещу Симеон – разглеждане на имотите, царската болница. Ако Симеон бъде даден жертва на този скандал, бъде изолиран от политиката и го викнат един път на разпит в прокуратурата, това е достатъчна морална победа за електората на БСП.

Според вас Станишев би избрал панайотките, а не царя, който му е удобен партньор към момента?

Не съм сигурен. Ако царят успее да покаже, че запазва позиции, че привлича повече депутати, че държи партията си, ще останат с него. Тогава пък ще се окаже Петканов виновен за провала на съдебната реформа. Трябва да бъде дадена жертва на високо ниво и за БСП е удобно тя да излезе от редиците на НДСВ, не от нейните. Вместо Овчаров да гори, по-добре да гори Петканов или царят. Така, че те много внимателно разговарят в момента с този кръг.

Какъв ход очаквате от царя, ще има ли оставка на Милен Велчев?

Решението си е тяхно, не ме вълнува, да се оправят. Царят има два пътя. Единият да приеме исканията на юристите, да покаже, че е слаб и оттук нататък ще го викат само за снимки, никой няма да го пита даже и за портиера на Врана. Другият вариант е да покаже кураж и смелост, да регистрира конгреса в съда, да смени ръководството и да покаже кой управлява реално и да регистрира, разбира се, новия устав, който също им отрязва главите, защото разделя партийната от държавната власт. Решението е негово, дали ще прояви колебливост или твърдост, не знам.

Познавайки нрава му, кое прогнозирате?

За Новото време няма никакво значение. НДСВ показа, че е изкуствена формация. Това, което препоръчвахме преди пет години, те днес го направиха и се оказа, че вече нямат сила да го проведат. Тези промени в устава, ние им ги дадохме преди. Те се сетиха много късно и вече се сблъскаха с опозицията на хората, които самият цар си отгледа. Днес, ако той е в конфликт с Панайотов, само ви напомням, че преди четири години те с него деляха баницата. Това са си близки хора, просто онези пораснаха и от преподаватели станаха мултимилионери. Дали има сила да отреже тази опашка на гущера, не знам, той си я е създал.

Това ли е дилемата на царя – Велчев или Панайотов или нещо друго?

Тука не става въпрос за битка между Велчев и Панайотов, става въпрос за управлението на страната и за големи пари. Тука дилемата е кой ще контролира големите пари, които идват от Европа, кои фирми ще печелят конкурсите и търговете, кой ще приватизира пионерските лагери в образованието. Битката им е напълно съществена, те знаят, че нямат политическо бъдеще. След този скандал с царя, дори той да клекне, той няма 2009 година да ги запише в листите.

Тази злоба ще я събере и ще запомни. Те директно в очите му се изплюха и му казаха: „Ти не ставаш!”. Така че до 2009 е мегданът за скандала, след това те си отиват, но искат да вземат това, което остава за още две години. Самият Милен Велчев няма нищо в момента, няма заместник-министър или шеф никъде, но той се бори за перспективата и за политическото оставане в играта.

Изключвате ли възможността целият скандал да е сценарий на онова крило в НДСВ, което иска излизане от коалицията и сценарият да е за падане на правителството?

Соломон Паси прояви брилянтно лицемерие и демагогия, понеже на конгрес делегатите се радват на зрелища, пляскат. Той каза искате ли да излезем на хора, които са вън от коалицията. Соломон Паси е вътре, той гласува за червения кабинет, този човек работи със Станишев и с Доган. Няма нито едно крило вътре, което иска да напуска, няма такова нещо.

Паси знаеше, че няма да го изберат на конгреса, отиваше на зле и трябваше да направи ход, за да покаже, че е добър лидер. Моят въпрос към него е: А защо Гергана Грънчарова е министър, моето момче, защо твоят заместник-министър, твоята приятелка, назначи в кабинет, който ще буташ? Някой обзавежда ли къща, която ще разрушава?! Превратът е за взимането на НДСВ, не за отделяне. Те искат да запазят марката, защото тя е важна.

Извън НДСВ Панайотов и Вълчев са нищо. Ако царят победи, утре Вълчев ще трябва да освободи мястото си в МС, защото и Доган и Станишев ще кажат: „Съжалявам г-н Вълчев, но вашата фирма няма да купи този пионерски лагер, защото новото ръководство каза друго, вие не сте вече шеф”. Това, което наблюдавате е опит за преврат. Милен Велчев не е предложил нито Баташов, нито Станков, царят ги предложи. Зад опита да го представят като процедурна битка срещу Милен и манипулация, всъщност те казват на царя - няма да ти мине решението, ние казваме кой кара влака.

Милен е фасадата, зад която те нападат царя, защото е неудобно да скочат директно на Симеон. И неговото решение трябва да бъде окончателно. Днес и утре и другиден ще видим как са се споразумели. Но няма измъкване от това – или, или е! Даже да има някакво временно примирие, рано или късно той ще трябва да ги изключи или те него да изключат.

Появиха се странни сценарии, царят да си замине зa Испания…

Не е никак странен, това ще бъде чудесно решение на конфликта. Ако той напусне огорчен, възмутен и разтроен, те остават, разправят се с новото ръководство и превземат НДСВ. Той се опита мъничко да им подреже крилата и те му показаха, че са големи, че вече имат толкова пари, че могат да се справят с всеки.