Българите минават през немски туроператори за нашите плажове
Българите минават през немски туроператори за нашите плажове / netinfo

Български туристи се записват за почивка по българското Черноморие при немски туроператори, защото така им излиза по-евтино. Това заяви пред Дарик Георги Гергов, председател на Националния борд по туризъм.

Той потвърди, че много хотелиери, са свалили в момента цените, за да си напълнят базите, но повишение след 20 юли отново ще има, когато е пикът на туристическия сезон. От туристическия бранш обаче не дават конкретна информация за това колко струват нощувките.

Каква част от хотелиерите по морето са свалили наполовина цените, каквито информации се появиха? Вярно ли е това изобщо?

Вярно е, но проценти и точни, конкретни цифри не мога да кажа, но то се чувства на базата на приходите тази година.

Не е тайна, че ако човек идва от чужбина да почива в България, пакетът му заедно със самолетния билет е доста по-евтин, отколкото ако някой тръгне оттук там да си организира почивка на морето.

По-важно е това, че наистина българският турист не е в добра позиция спрямо другите туристи и ние това го отбелязахме и си го признахме още в самото начало на туристическия сезон по отношение на ДДС, примерно. На чуждите туристи им излиза по-евтино. По отношение на много други показатели българският турист е ощетен и ние трябва да мислим сега това полека-лека да се изравнява, но и аз самият не виждам как ще става, защото стана така, че български туристи си купуват през немски туроператори ваучери, за да дойдат на морето, което е парадокс и е смешно.

Добре, сега в момента българинът ако иска да отиде на море, къде ще му е по-евтино – на българското море или в Гърция да ходи или в Турция?

Значи, там има пък други уловки, които много от тези туристи, които са го правили, са го видели, защото цената за легло е една, а след това започват да се наслагват отгоре цени и в крайна сметка, когато си тръгне, джобовете му са изпразнени.

От много страни се казва, че нашите хотелиери свалят цените. Сега по-евтино ли е примерно отколкото беше миналия месец?

Не, не е по-евтино, защото това са различни сезони, това са договорки с туроператорите, но смятам, че българският турист ще има тази година уникалната възможност да почива по-евтино.

Значи, можем да кажем, че доста хотели, които не са на брега на морето, а малко по-назад доста са свалили цените и…

Разбира се, то това се получи и миналата година. Знаете, че на "Златни пясъци" миналата година имаше някои продажби за 12 евро или за 9-10 евро на легло.

Сега има ли по 10-12 евро на легло?

Сега няма, сега влизаме в сезона. Аз смятам, че от 20-ти, тук 15-20-ти цените ще отидат нагоре и тези свободни места, които имаше досега, ще се запълнят, тъй че годината е непредсказуема по отношение на това какво оттук насетне ще се продава свободно.

Значи не е вярно това твърдение, което се появява, че хотелиерите свалят цените с 50 процента и можем да отидем на тези цени на море?

Значи, това са определени пакети в определен сезон и момент. Сега точно е моментът, всеки един от хотелиерите има проблем и точно в този период от 1 до 15 юли, това е една дупка.

Получават се оплаквания, хотелите не могат да си напълнят базите, разбира се, не всички, обаче…

Ако си върнете назад, миналата година, ще забележите, че пак по същия начин сме алармирали, че сега е моментът българинът да използва този момент, в който ние като хотелиери правим дискаунт, сваляме цените, за да може базите ни да са пълни, защото и 2 лева да вземем днес, те са добре дошли. И всеки от хотелиерите няма да се откаже от тези 2 лева, вместо да му е празно леглото. След това вече, като дойде 25-ти -30-ти, знаете, че през август всички са на море и надали могат да се очакват някакви компромиси по цените и каквито и да е чудеса – да паднат цените и така нататък.