Бягаме, за да променим диабета
Бягаме, за да променим диабета / снимка: Dariknews.bg, архив

Георги Станойлов е председател на сдружение с нестопанска цел „5 км парк бг", което от три години насам организира всяка събота - петкилометрови бягания, едновременно в София, Пловдив, Варна и Бургас. 5 km run е свободно, но организирано бягане за всеки желаещ без ограничение в пол и възраст (вкл. инвалиди, родители с детски колички, както и с кучета на повод).

Георги Станойлов гостува на Ники Кънчев в Дарик, за да разкаже повече за бягането с кауза „Променяме диабета", което ще бъде в събота, 14 ноември, в Южния парк от 10.00 часа, в края на „Витоша" и паметника с птиците.

Жоро, на 14 ноември Светът отбелязва Деня за борба с диабета и „5 км рън" ще бъде част от тази световна кампания. Как ще стане това и защо застанахте зад тази каузата?

Да, на 14 ноември, събота, от 10:00 ч., в Южен парк, в София ще има 5-километрово бягане с кауза: „Променяме диабета!". Всеки, който иска, може да се включи, нямаме никакви ограничения за възраст или екипировка. Бягането е под патронажа на Негово превъзходителство Кристиaн Кьонигсфелдт, посланик на Дания в България и в партньорство между „Ново Нордиск" и „5 км рън". Нашата цел е общата ни кауза: да насочим общественото внимание към диабета, като здравно-социален проблем, който засяга всички нас! Искаме да повишим информираността на участниците в бягането и на гостите, които ще се присъединят към физическата активност и здравословния начин на живот, като предпоставка за превенцията на захарен диабет тип 2. Не на последно място, в личен план, имам своя причина да подкрепя тази кауза - моят дядо цял живот страда от това заболяване и в крайна сметка то го пребори, за съжаление.

Какво всъщност се крие зад „5 км рън" и бягането с кауза: „Променяме диабета!". Тайната в името ли е?

В превод от английски „run" знаете означава бягане. За нас обаче „бягането" не е просто бягане, а начин на живот. Когато личната ти страст - бягането, се съчетае с кауза в обществена полза, се получава експлозивна смес от мотивирани хора, обединени от мисълта, че ще направят нещо заедно в полза на всички. На 14 ноември ние ще дадем своя личен принос към това да „променим диабета", като призовем всички да водят здравословен начин на живот - било то с бягане или друга физическа активност, с цел да намалят своя риск от развитие на едно, до голяма степен, превантивно заболяване. Известно е, че до 70% от случаите на диабет тип 2 са предотвратими.

Всеки ли може да бъде част от 5 км рън?

5-километровите бягания, които организираме, като сдружение с нестопанска цел, всъщност се провеждат не само в София, Южен парк, но и в морската градина във Варна, на гребния канал в Пловдив и в морската градина в Бургас. Бягането е „свободно, но организирано", т.е. всеки един желаещ може да участва свободно по своя воля, без ограничение в пол и възраст, а „организирано" - защото ние го организираме всяка събота в четирите града едновременно, като предоставяме измерване на времето на бягащия и съответно информация на кое място се е класирал. Когато се заемаме с бягания с кауза, както бягането с кауза „Променяме диабета", те, за разлика от други наши бягания, които са благотворителни и на които се събират средства, то бяганията с кауза са безплатни за участниците и не се събират допълнителни дарения или регистрационни такси.

Какво трябва да направим, ако искаме да бягаме с кауза „Променяме диабета" на 14 ноември в Южния парк?

Както споменах, възрастови ограничения за участие няма. Всеки е добре дошъл да потича с нас, стига да има възможност, желание и е съпричастен към борбата с диабета. Дори не е задължително да се бяга, а може и да се ходи - голям процент от хората участват с ходене.

Ако се регистрирате като участник в бягането на интернет сайта на 5 км рън, ще получите личен баркод, с който ще се отче времето и мястото, за което сте пробягали петте километра. Веднъж регистриран, можете да бягате на всички трасета и на всички бягания. Може да бягате и нерегистриран, но вашето бягане ще се регистрира като анонимно. Ако решите да се регистрирате, моля донесете баркода в деня на бягането!

Какво да очакваме на 14 ноември?

Освен поредната „седмична доза" от 5 км бягане, със сигурност едно вълнуващо благородно събитие с много приятни изненади - подготвени от нас, организаторите, а на финала всеки желаещ ще може да изследва и кръвната си захар и да му бъде направена оценка на риск от развитие на диабет! За тази цел на място в парка ще бъде осигурен екип от медицински специалисти.

Защо поканихте именно посланика на Дания да бъде патрон на събитието?

Бягането с кауза „Променяме диабета" се подкрепя от „Ново Нордиск", която е датска компания с над 90-годишна история и лидер в грижите и лечението на хората с диабет. Така че беше логично именно посланикът на Дания да бъде поканен за патрон на инициативата. Негово превъзходство г-н Кьонигсфелдт е запален любител на бягането, има лична регистрация и на 14 ноември ще пробяга трасето заедно с нас! И бяга с нас винаги, когато е свободен. Той е един от нас, бягащите хора...