Борисов: За медиците е направено всичко, но дипломацията се проваляше
Борисов: За медиците е направено всичко, но дипломацията се проваляше / netinfo

Бойко Борисов, кмет на София, в интервю за предаването “Седмицата” по Дарик

Като неформален лидер на ГЕРБ - първата политическа сила в България, според резултатите от последните избори в България. Да започнем с тема номер едно за България и за Европа през тази седмица. Каква трябва да бъде българската реакция на либийските заплахи сега - за скъсване на дипломатически отношения, за това всички араби да скъсат с нас?

Аз имам своя позиция по въпроса. Не знам дали е правилна, не съм дипломат. Но, така, наблюдавайки нещата мисля, че нашето общество и медиите, особено, направиха всичко възможно да защитят българските медици, тъй като нашата дипломация, години наред, се проваляше.

Според мен нищо нямаше да се случи, фатално, ако прибирането, още повече, че с френския правителствен самолет, нашите дипломати, нашите прокурори, хората, които четат Международното право бяха проверили и най-образно казано - можеше да се направи, те така или иначе, нашите медици стоят в “Бояна” като в затвор, да стоят няколко часа, да бъдат приведени в затвор, съгласно Международното право. И там, вицепрезидентът Марин, както всички други помилвания, да бъде направено, за да бъдат спазени, повтарям - проформа.

Но, видяхте, че либийците си изиграха проформа и взеха над един милиард долара. Те, проформа - съдът даваше присъди, проформа - с политическа воля вземаха решения. Ами, трябваше и ние - проформа да ги вкараме в затвор за няколко часа, докато им минат медицинските прегледи и всички останали неща, и сега Арабската лига не можеше да ни атакува.

Т. е. според вас, президентът Първанов сбърка?

Народът може да се подвежда и да бъде емоционален. Политиците и точно тези, от които това зависеше и трябваше трезво да поставят на кантара, познавайки и Арабския свят, и това, че може да има реакции от други европейски държави, можеше с няколко часа, всички тези тържества и евтини PR-и, на практика, които си направиха - да не се случат.

Според вас, Първанов сбърка? Аз така ви разбирам.

Не знам кой сбърка. Външната ни дипломация и правителството, което се изтъпаниха всички на аерогарата, все едно са направили нещо по случая.

А от тук нататък, как да се държи България с либийците?

Оттук нататък, както винаги, нашите козове са грешни. Да седнат сега тези, които хем не свършиха нищо, хем не свършиха нищо по либийците, дадоха около стотици пресконференции какво са свършили, сега да кажат, пък как ще се измъкнат от ситуацията. Защото Арабският свят не само не бива да се подценява като бизнес, не бива да се подценява, че България, бидейки превърната в мишена, терор, би имала огромни проблеми. А има много предпоставки да е така - американски бази, член на НАТО. В същото време имаме хиляди български работници в Либия. Могат утре да ни спретнат нов процес. Само, защото някой, понеже нищо друго не може да се похвали през мандата си - се наредиха на стълбичката на самолета.

Според вас, трябва ли България да води твърда политика или напротив, вие сте за приятелски отношения с либийците, заради тези българи, които не щат да се прибират от там?

Така или иначе, ние изручахме жабетата, така или иначе - тази женици стояха осем и кусур години в затвора, няколко часа дипломация - нямаше да има този проблем сега. Просто, можеше пресконференциите да са с един ден по-късно. Ама те нямат търпение, там, да се наредят на аерогарата.

Добре. Една, при всякакво положение - различна позиция чухме от Бойко Борисов.

Знаете, че ние на г-н Кадафи му отнехме титлите, които София му беше дала. Знаете, че аз разреших и стените, и протестите, и концертите, всичко, което са искали, инициативите “Не сте сами” и всички останали. Но не отидох на аерогарата, поради тази причина. Има доживотна присъда, има Международно право, можеше с няколко часа, повтарям, не че са виновни нашите медици - проформа. Така, както проформа им даваха смъртните присъди и проформа ги освободиха Няколко часа, тези от които зависеше да бъдат лишени от емоция - да разсъждават. Поне това дължаха на медицинските сестри. Сега, ако се окаже, че започнат да гонят от Либия българските работници заради нашите сестри, в момента, ще започнат да страдат хиляди, български семейства други, които работят там. Ей това направиха дипломатите ни. Крах на нашата външна политика. Това е моето определение.

Местните избори. Първо да поговорим за правилата. Смятате ли, че се опитват да печелят служебни победи срещу вас с ...?

Те го направиха. Веднъж като главен секретар - така измениха Закона за МВР, че блокираха работата на оперативните служби в МВР и оставиха колегата Илиев без правомощия. /.../ Координира дейността на пожарите с полицията. Доста смешно, но факт. Сега, за да ме спрат от кметските избори промениха и станаха циркаджии, защото това, която вчера направи парламента е такъв цирк, който няма в света. Те дискредитираха политическата класа, нашата парламентарна република с това, което направиха вчера.

От трибуната това, което им казаха, че са ибрикчии, и че трябва да си носят вазелин не - аз ако трябва да ви кажа стотици хора от БСП искат да дойдат да се запишат в ГЕРБ, защото “червената номенклатура” даже вече няма да ги наричам и БСП, защото хората не са виновни, че от години са в тази партия, даже червена клика от бившата червена номенклатура на България така ги привърза за Ахмед Доган, че просто тази партия няма бъдеще повече.

Чакайте, с какво точно ви пречат - принципът на уседналост...

Принцип на уседналост, разбира се, който от всички този изборен туризъм искаха да се прекрати. Нали затова няколко седмици в парламента взимат заплати, за да гласуват закон. И те накрая се объркаха така, че не знаят какво гласуват. Ако в парламента е фирма. Тя трябваше вчера да е фалирала и тя е фалирала относно общественото одобрение.

Районните кметове? Вие против ли сте?

Пълна глупост. Нямам друго определение за това.

Защо? Ще ви кажат - народовластието - по-близо кметовете до народа.

Напротив, народовластието не е да се разделят регионите на махали. В София как ще работи един кмет с 24 различни кмета от различни политически партии, които единствената им цел е да саботират дейността на кмета - или в Пловдив, или във Варна. Това е всъщност целта на БСП, тъй като знаят, че не могат да спечелят изборите в София в момента торпилират това града да се развива нормално и правилно, защото 25 кмета трябва да подготви една уважаваща себе си партия в София плюс още 61 общински съветници като листи. Е, във всичките тези хора ще се намери един, който да могат да се закачат за него, че е неправилния човек. Това им е целта. Елементарно.

А очаквате ли директни фалшификации след като в писмо до президента председателят на ГЕРБ Цветанов иска вето заради отхвърленото им предложение ГЕРБ да има представители в избирателните комисии.

Аз се надявам, че президентът Първанов е покаже, че не е само президент на БСП и ДПС. Това е моментът, защото няма логика по-различно то тази първата политически сита на последните избори на всички социологически проучвания, с представителство в Европарламента, значи, ГЕРБ участва в управлението на Европа и в законодателството на Европа, а българският парламент забранява де имаме наблюдатели в районните избирателни комисии. Това е не само липса на джентълменство. Това показва, че те в момента се готвят както фалшифицираха изборите в циганските гета да фалшифицират изборите сега в цяла България. Иначе какво би им пречило европейски представена партия да има наблюдател в комисиите.

И чакате президентът да се съгласи с вас и да наложи вето?

Поне ще разберем дали е демократ. Аз не виждам обратна логика.

Като го споменахте - как виждате да се затвори досието “Гоце”, след като и тази седмица продължават коментарите. Радио “Дойче веле” не е случайно радио казва, че България е в неловко положение заради него.

Аз мисля, че, както и винаги съм го и критикувал и той мен, когато е имало нужда досието “Гоце” е трябвало да бъде затворено и е затворено от българския народ вече на два избора. За това, че той е агент “Гоце” българите преди няколко месеца преди президентските избори знаеха.

Да, де но той обясни друго, а пък в това досие, в това, което сега излиза има едни неясноти. Писал ли е за колеги или не е писал, например. Приел ли е с разбиране е готовност да сътрудничи ясно на ДС. Това е различно от това, което знаеше българският народ преди изборите.

Различно е, защото правителството на Иван Костов 4 години дрема вместо да извади всички досиета, както ГЕРБ ще направи - абсолютно всички на Интернет и хората да могат да прочетат какво пише в тях. И ако е работил в полза на държавата ще го уважаваме два пъти повече, ако не е - съответно слиза от политическата сцена. Защо г-н Костов, когато е знаел за това досие, защото не може Димо Гюров да не му е докладвал той не го обяви по време на президентските избори, когато загуби Петър Стоянов, което абсолютно потвърждава моите твърдения, че г-н Костов е пряк участник в поддържането на тройната коалиция и изобщо на БСП. Той е спомагателното колело, което от една страна торпилира дясното и не дава възможност за никакво обединение или разбирателство или победа и в същото време мърши прекрасна роля на БСП.

Ако се окаже, че наистина липсват 36 страници, че между тях има доноси, че между тях има разбиране и готовност конкретно за държавна сигурност - такъв човек трябва ли да остане президент? Каква е позицията на ГЕРБ?

Аз съм човек, който борави като полицай с факти и доказателства и трябва да видя нещо и да прочета иначе такива голословни приказки и твърдения не мога да коментирам. Ако се извади и се покаже тогава ще имаме възможност да разговаряме пак.

Щяло да има дясна кандидатура “Анти Бойко”, както пишат вестниците в София. СДС и ДСБ се очертава да се разберат за общ кандидат, включително и по изказванията, които правиха в “Седмицата”.

Чудесно. Това е чудесна идея. Това е поредният опит на г-н Костов да помогне на БСП. Той помогна, за да направят президент, той сега иска да им помогне да направят и кмет на София, защото всъщност цели да помогне на Румен Овчаров - това е видно от всякъде. Чудесна е идеята и аз се надявам г-н Пламен Юруков, когото се надявам скоро време да видя и лично се надявам да му ги кажа тези неща - дотогава няма да коментирам нищо, свързано със СДС, но просто той трябва да знае, че отново поемайки Иван Костов лидерската партия в дясно - те трябва да поемат и всички пасиви за 10-годишното управление на СДС в София. За стотиците аптеки, магазини, терени, които по тяхно време бяха разграбени на безценица от града, за концесиите за “Чистота”, концесиите за “Софийска вода”, просто всички пасиви. И трябва да ги сложат на масата и да обяснят защо техните кандидат кметове тогава са го правили.

Вие ще трябва да обясните на СДС нещо, за което говореше и Пламен Юруков - за милиционерите с марксистко мислене в партията ви. Така се изрази той. Впрочем и “Демокрация” излиза със заглавие: “Милиционерите на Бойко се устремиха км властта”.

С една дума ще му отговора - всичките тези “милиционери”, както той ги нарича са директори, назначени от правителството на СДС на тези длъжности. Да се направи той един малък извод - защо всички хора, работили срещу престъпността напускайки идват и застават до Бойко Борисов, а не отиват в ДСБ или в СДС. На това де си отговори. Защо хората, които аз не съм познавал, а те са назначили на най-висшите професионални длъжности в МВР - национални или регионални служби - дойдоха при мен На това трябва г-н Юруков да се даде отговор. Но надавам се ние ще се видим с него и на тези теми ще си поговорим. Сега не бива той да научава и да чува оценки, които се дават от медиите. Аз мисля, че Иван Костов е ясен на всички какво е допринесъл, за да го коментираме повече.

Четири софийски теми от седмицата - да видим какво ги обединява - каква е идеята ви до края на мандата, г-н Борисов...

А и най-вече г-н Юруков да визи последните общинските съвети на София кака са минали. Всички решения ДСБ и БСП гласуват по един и същи начин. В коалиция са. Две години тези две партии са в коалиция в София, а СДС - неговата партия има опозицията на практика заедно с мен. Така че г-н Юруков има какво да научи като дойде на срещата.

Тази седмица обявихте, че искате затваряне на “Кремиковци” с помощта на ЕК.

Безспорно.

Концесията на “Софийска вода” да бъде променена, за да стане чиста водата, която се пие в София, по “Граф Игнатиев” да спрат да се движен всякакви коли включително и на МВР, след като е забранено за обикновените граждани и отново тема беше боклукът и къде ще се хвърля след като суходолци се готвят за протести. Какво ще обединява политиката ви като кмет до ...

Започваме отзад-напред. Относно боклука - така както бях поел обещание - две години да не отварям сметището “Суходол” и да не карам в “Кремиковци” бали аз съм го изпълнил в пълния обем. През това време заедно с правителството сме намерили решение и въпросът с боклука не е стоял нито един ден да има проблем в София. Това е едно, второ - най-големият капацитет - най-важният фактор в Европа г-н Кремлис, който е шеф на дирекцията Екология дойде и само преди три дни дойде и категорично каза, че стратегията и планът и това, което се изпълнява за тази една година в София е точно това, което ЕК е предписала и е абсолютно правилен и верен.

Това го каза и Министерство на екологията, сиреч това се специалистите, които разбират от проблема за боклука. Ако някой е разбирал повече от мен досега да сме имали и сметище и заводи, а нямаше като станах кмет да нямаме един квадратен метър в София къде де поставя една бала, така че другите партии на тази тема нямат думата да говорят, защото преди мен са имали възможност да го сторят. Относно “Граф Игнатиев”, тъй като така или иначе въпреки писмата ми до МВР това не може да се прекрати, а общинският съвет ме притиска, разпоредил съм и в момента се изготвя проектът и предполагам до седмица или две ще бъдат поставени специални цилиндри, които да излизат от земята и да влизат, както пред посолствата, за трамваите само да падат, когато минават по тези отсечки, съответно път ще бъдат дадени дистанционни на колите на пожарната и “Бърза помощ”, когато имат нужда да минават напряко от там. Това е.

Относно “Софийска вода” - с пряката намеса на Иван Костов е подписана концесията - колониална е концесията за “Софийска вода”. Просто такива клаузи има в нея, които биха притеснили всеки едни човек, но за радост с много усилия, и това го отчетоха всички общински съветници, ние успяхме да предоговорим най-важните части от концесията, а общинският съвет ни я гласува. И съм убеден, че качеството и въобще инвестиционната програма на “Софийска вода” в близките месеци ще стане видна и за самите софиянци. А в същото време, за да знаят, че хлабаво няма съм сезирал ЕК, която чрез свои експерти сега ще направи своите замервания и ако има някъде нарушения Ек има право дори да прекрати концесията. С една дума намерих и той ми беше подсказан именно от ЕК инструмент, с който да подобрим концесионния договор и другото какво беше ...

И за “Кремиковци” залагате пак на... Вие минавате на управление от ЕК, като ви гледам в рамките на шегата.

Не в рамките на шегата, за съжаление след като нямаме правителство и съдебна система. След като в този комбинат всички цветове на дъгата пушеците се стелят над София и няма министерство, което да го затвори или правителство, което да има воля защото заплатите на всички работници до пенсия в “Кремиковци” са около 16 милиона евро, а се говори за 2 милиарда излишък, така че спокойно може да се компенсират работниците и то с пълните им заплати до пенсия, да им се направи една след това политика за организирането, нали да имат и друга заетост от министерството на Масларова - никакъв проблем. А в същото време ние предлагаме именно там да се развие проект с главния архитект след като се събори този завод да се изгради и ситито на града, тъй като минават две транспортни артерии там - две магистрали.

Вие предлаганте - бута се “Кремиковци” и на негово място се правят офис сгради, банкови, финансови институции...

Да, разбира се, защото вече София не може да расте, не може да се качи на Черни връх. София трябва на някъде де върви, а отдолу северните региони, северните райони са празни и няма никакъв интерес към тях, защото “Кремиковци” просто ги отравя. А ние в момента кандидатстваме в една програма за 120-130 милиона евро за рекултивация на почвите на Кремиковския регион, така че ще си ги рекултивираме, ще си ги оправим и тома ще стане на този слънчев скат на Стара планина ще стане един прекрасен и много по-добър дори от “Бояна” квартал.

А вие това на индиеца казвали ли сте го? Че ще му бутнете “Кремиковци”?

Иначе да изважда 350 милиона евро - толкова струват пречиствателните станции и да ги направи така, че да не дишаме отрови - тогава е добре дошъл. Защото в Индия надали биха ме търпели такъв завод да му стеле селен и сяра върху града. Ние сме много благосклонни към инвеститорите, но не на всяка цена, разбира се.