Борисов: Ако Петков бъде сменен, трябва да е заради закъснелите реформи
Борисов: Ако Петков бъде сменен, трябва да е заради закъснелите реформи / cнимкa: Sofia Photo Agency

Неформалният лидер на най-голямата извънпарламентарна опозиционна партия Бойко Борисов се включи в предаването "Седмицата" по Дарик.

Добър ден. Здравейте.

Добър ден.

Вчера премиерът, г-н Борисов, анонсира, че ще има персонални и структурни промени в кабинета. Преди около час е уточнил, че тези разговори за персонални и структурни промени започват идната седмица. Постигна ли според вас този път вотът на недоверие своите цели? Доволен ли сте от резултатите?

Бих казал, че ние сме най-голямата партия в момента и от тези, които са в парламента. Това показат последните два избора - за евродепутати и за местна власт. Такива са и социологическите проучвания към момента. Доволен съм дотолкова, че все пак опозицията успя да направи така, че да се чуе за много от проблемите в държавата, не само в МВР, и в земеделието, и по усвояване на фондовете. И в същото време да се види, че в момента вече това, което ние от днес си говорим, има правителство, което разчита на малцинство в парламента. Това е видно от вчерашния вот.

Така. Смятате ли обаче, че тези така наречени персонални и структурни промени, любопитно е, разбира се, да видим какви ще бъдат те, се правят под силния натиск на Европейския съюз и Съединените американски щати? Питам ви, защото през последните седмици бяхме, как да кажа, обект на унищожителни критики и от Европа, и от Америка.

Аз винаги съм считал, че българите трябва сами да съумеят да определят съдбата си, и истински съжалявам и ми е обидно, че се налага отвън непрекъснато да ни подсещат, да ни показват, да слушаме чуждото мнение и мисля, че няма друга държава в Европа, която би си го позволила, заради своя авторитет. Но вие знаете, както от футбола, само ние каним чужди съдии, защото не вярваме на своите, така става във всяка една сфера на обществено-политическия живот.

Логиката е такава. Премиерът поне даде, как да кажа, външен вид, че не желае да се съобрази с вътрешните настроения в страната и може би пък заради това е послушал външните като Европейския съюз и Съединените американски щати за промени в кабинета.

Не мога да гадая, какво би направил премиерът. Той има правото да го прави или да не го прави. Така че...

С оглед на скандалните разкрития през последните няколко седмици за естеството на работата в Министерството на вътрешните работи, смятате ли, че ни грози задействането на предпазна клауза по глава Правосъдие и вътрешен ред?

Аз мисля, че проблемите в МВР не са най-големите в държавата. Проблемите и в прокуратурата, и в съдебната система, в разследващите органи, в следствието, в законодателната база, върху която работи МВР... трябва много да се работи. От години наред аз съм предлагал много, много предложения, които... съм правил много предложения, които биха направили по-ефективна работата на МВР. Бих дал няколко примера - разболяването на адвокатите и подсъдимите. Това, че България има 10 хиляди адвокати и е демократично всеки подсъдим да си избере здрав адвокат. Ако той се разболее, влиза служебен адвокат и процесът стартира. Същото е и за престъпниците. Излиза, че ако преди това си направиш добри изследвания и се окаже, че имаш заболявания, след това можеш лесно да правиш престъпления, защото няма как да те осъдят.

Добре, вижте, въпросът е в друго...

Същото касае голямото и малко количество оръжие. Същото касае искането за използване на специалните разузнавателни средства. В случая се оказва, че не е важно лицето, което стои зад даден телефон, а номерът на телефона. В момента законно е, ако искаш за дадения номер разрешение от съдията за използване на СРС... Ако обаче зад друг телефон и друг номер службите засекат извършител на престъпление, това вече не е веществено доказателствено средство. Освен това аз бих критикувал вътрешния министър заради климата в МВР. Бих го критикувал заради това, че сега на третата година ще започват реформи или ще слага своя програма в управление, но в същото време, като човек, който съм се занимавал с тази дейност и знам колко е сложна, не бива да се забравят арестите и на братя Маринови, и на Митьо Очите, и на това, че ни извадиха от негативния списък, черния списък, за пиратските дискове. Така че, когато се слага...

Добре, знаете ли, към...

...на кантара нещо, трябва да се има предвид и направеното. Повтарям, най-малко аз бих го защитавал и го защитавам в момента. Но ако от мен зависи, ако той бъде сменен, то трябва да бъде заради това, че е закъснял с всичките тези реформи преди години вече. И във всички случаи, ако... повтарям, зависи от мен, аз бих му оставил охрана на него заради тези операции, зад които имаше личната му политическа воля, охрана много, много дълго време в годините. Много е лесно някой журналист... или да се напише някоя клевета, за когото и да е било след това това да стане като повод на искреността. Проблемът е, че...

Вижте, казвате интересни и важни неща...

...в изнесеното в парламентарната комисия има истини, които съответно трябва да се атакуват те, да се търси наказателна отговорност за тези хора, които са нарушили закона, а чак след това да се пита по какъв начин те са пристигнали в парламента. А пък погледнато реално, и няма нищо лошо тези дискове да са отишли на правилното място. Ние сме парламентарна република и няма лошо, че депутатите са се запознали с тях.

Вижте, ако говорите за наказания, всъщност единият от хората, които трябва да бъдат наказани, е именно министър Румен Петков. Защото в разказа си, в изслушването си пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Ваньо Танов дава много подробно описание на срещата на министъра с двамата братя Галеви и начина, по който това е станало.

Вижте, повтарям, роля на премиера е да определи даден министър дали да остане или не. Аз просто се опитвам да бъда максимално обективен и считам, че в сегашната ситуация на недоверие много трудно министър Петков би успял да направи реформите в МВР. А и специално аз да се изведат ДОТИ и ДОИ от състава на МВР съм категорично против.

Казвате, че сте обективен в оценката си на работата и свършеното от Румен Петков. Вярно ли е обаче, че имате договорка с него да не се включвате така активно в атаките и критиките към МВР и неговата персона, за да не се видите например изтипосан в някой от неговите доклади за работата на МВР през последните години?

Не, напротив, не само че нямам никаква договорка, а и няма какво да ме изтипосват поради една елементарна причина. Аз съм печелил всички избори досега не на гърба на някоя партия, а 100 процента мажоритарно. И хората в България са ми гласували доверие във всичките тези години на база на свършеното в МВР.

Между другото вчера...

Така че, вижте, всеки може да е допуснал някаква грешка или слабост в работата си, но когато се обобщи всичко, свършено до... в дадения период от време, аз мисля, че съм се справил добре и хората са го оценили с това, че винаги са ми давали най-висок рейтинг и винаги... и то става въпрос за вече осем години. И когато направихме партия, тази партия е моя, тя не е да съм влязъл в някоя партия и да съм станал някакъв заради това, че има пропорционален вот.

Вижте...

Поне при мене всичко е ясно. Хората са гласували лично за мен.

Сигурно сте чул обаче, че вчера...

Те знаят кой съм, какво съм правил и какво може да се очаква от мен.

Добре, разбрах, не се притеснявате, че нещо от миналото ви като главен секретар на МВР може да бъде осветлено и евентуално изтълкувано по, така, превратен и революционен начин.

Самият факт, самият факт, че аз съм печелил и съм бил награждаван заедно с екипа, който съм ръководил, най-високите правителствени и полицейски награди на европейските колоси - на Франция, на Италия, на Европол, на Русия, на Испания... мисля, че това, че и до момента фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел" изцяло стоят зад сформираната от мен партия ГЕРБ, са достатъчно доказателство, че сме се справяли на необходимото ниво през тези години.

Защо тогава днес в интервю пред вестник "Труд" разследващият германски журналист Юрген Рот разказва как висш представител на ОЛАФ ви е нарекъл, цитирам, български политически събрат на Ал Капоне.

Ами, вижте, в момета ние даваме възможност на всички журналисти да се развихрят по тази тема. Бих само отговорил, че с директора на ОЛАФ аз имам много срещи, с неговия екип също и на базата на нашите разработки съвместно с ОЛАФ ние заловихме хиляди контрабандни цигари, алкохол, какво ли не, включително и операции, касаещи сигурността на европейски държави. Така че, ако се позове на нещо конкретно, бих бил веднага в състояние да му отговоря. А в същото време мисля, че не трябва да се забравя, че именно аз бях човекът, който поиска от правителството в Съединените щати, близо две години водихме активни преговори с тях, с директора на Федералното бюро за разследване на Съединените щати, и по мое време открихме... до моя кабинет беше офисът на Федералното бюро за разследване. Надали някой би си докарал ФБР, "Сикрет сървис" на етажа до неговия кабинет, ако има от какво да се притеснява.

Добре, толкова до критиките. Между другото от парламентарната трибуна вчера премиерът ви укори и нарече вашето назначаване на поста главен секретар на МВР конфликт на интереси, защото преди това сте бил ръководител на охранителна фирма.

Аз мисля, че това, че съм давал на хиляди хора заплати и работни места и съм заемал какви ли не постове, и съм работил дълги години в различни сфери - като започна от... значи, имам докторат и съм доктор на науките... Това че три години премиерът работи с НДСВ и с бившия премиер Сакскобургготски е можело да го каже досега. Вижте, една година вече остават до редовните избори. Половината от тях ще мине в предизборна кампания. Аз мисля, че това, което трябваше премиерът Станишев да свърши досега, е трябвало да го свърши. Тепърва да започва реформи, няма смисъл. Или нека да ги започва, негова работа, аз не му се бъркам в работата, но мисля, че вотът на избирателите, който винаги ме е поставял на първо място, мажоритарно, повтарям, заради мен самия, е достатъчно ясен, че аз съм бил толкова открит, толкова публичен, толкова пред очите на обществото вече осем години, че няма изобщо защо да се връщаме към тези години. Освен това, нека премиерът знае, че да се връщаш в годините назад е грешка. За това, че някой не си е свършил добре работата избирателите са го извадили от властта, той вече не е на власт. Ако правителството на господин Костов се е справило добре, ами те пак щяха да гласуват хората за него. Това, че избирателят му е отредил това място в парламента, той си е получил заслуженото... Не е имало досега на третата година, повтарям, и то в края й... на управлението си да се връщаме към тези тези теми.

Между другото адмирирате ли, одобрявате ли вчерашното поведение на НДСВ, които в пленарна зала гласуваха "въздържали се" по вота на недоверие към кабинета?

Разбира се, можеше да бъдат по-категорични, но дори и в този случай те показаха, че има хора в коалицията, които виждат, че тя е пагубна за държавата.

Г-н Борисов...

...и от вчерашното гласуване аз с прискърбие бих казал, с истинско съжаление за избирателите на БСП, за червените избиратели, констатирам за пореден път, че всъщност те са един сателит на партията Движение за права и свободи. Че всъщност премиерът вчера направи заложник БСП завинаги вързано с ДПС. Разбира се, всеки се изкушава, всеки би искал да има такъв партньор като ДПС, с твърд електорат, с много, нека да не забравяме, че г-н Доган дори каза... бройката на гласувалите знаеше, колко човека до три... толкова точно знаеше за гласувалите

За НДСВ обаче искам още нещо да ви попитам.

...за президентските избори. Но все пак нали за това ние сме самостоятелни партии със свои програми и би трябвало всеки от нас сам да се опита да защити вота на избирателите си.

Добре, всички помним, че навремето НДСВ ви помогнаха да влезете в политиката. Сега вие ще помогнете ли на НДСВ да участва, да кажем, отново във властта през 2009 г.? Склонен ли сте да включите жълтата партия в своите сметки за бъдещо управление на страната?

Повтарям, вчерашното поведение на НДСВ мисля, че беше достатъчно отговорно да покаже и в България, и в Европа, че нещо не е наред с коалицията - това, което твърдят опозиционните партии. Нека все пак, когато премиерът Станишев казва, че това в момента е оздравителен процес, не забравя, че благодарение на генерал Атанасов и изнесеното от него в парламента започнаха всичките тези проверки. Те не започнаха от него или от проверка на ДАНС или прокуратурата. Те започнаха под натиск, след като се изнесе информацията от г-н Атанасов. Така, че дори и приказките му за оздравителен процес са изцяло несъстоятелни.

Добре, казвате, че Румен Петков трябва да си отиде, защото е предприел реформа...

А в същото време, в същото време, повтарям...

...на третата година от своя мандат.

...политическата ни партия, нейното изпълнително бюро... а и какъв е вотът на всички наши избиратели, когато говорим на събранията, които провеждаме с тях? Е, ние да се явим самостоятелно на избори, да опитаме сами да съставим правителство и да си носим сами отговорността. Повтарям, много е лесно, много е лесно, да имаш партньор като г-н Доган и да ти е гарантирано, че винаги ще успяваш.

Добре, финален въпрос, познавате системата на МВР добре. Твърдите, че Румен Петков трябва да си отида, защото предприема реформи едва на третата година от мандата си. Кой според вас е подходящ за наследник на Румен Петков?

Повтарям, нито мога да дам съвет на премиера, нито искам, какво да правят. Повтарям, хората избират и подреждат партиите в дадено правителство, впоследствие и съответно в парламента. И в момента истинските ми притеснения на мен са, че нашата програма, на ГЕРБ, няма да може да се изпълни в рецесията, в която влиза държавата, и в кризата, в която влиза държавата. И при това положение ние ще бъдем принудени да започнем да я преправяме за програма, която да действа в условията на криза. И затова именно и аз лично съжалявам, че и президентът взе такава позиция, толкова партийна. Защото аз винаги съм разчитал на него като арбитър в споровете и като институция, която е с най-голям авторитет в момента и би могло там да се решават много от проблемите, които поставят и сигурността на страната, и с бъдещето й. Така, че се надявам, оценявайки и виждайки обществените нагласи и гласуването в парламента, той самият да промени своето становище.

Добре, имате година и няколко месеца, за да преработите и изработите тази програма. Това беше Бойко Борисов, неформален лидер на ГЕРБ.