Борислав Великов: В НДСВ сме единни
Борислав Великов: В НДСВ сме единни / netinfo

Заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Борислав Великов, в „Денят” на Дарик

Какво е обяснението за липсата на заседание? Милен Велчев даже публично потвърди, че все още няма решение по вашето искане, искането на групата той да поеме отговорност и подаде оставка.

За нас въпросът с легитимността на конгреса или с това, че Милен Велчев трябва да поеме своята отговорност, той е решен въпрос за нас, той няма нашето политическо доверие, така че изобщо отлагането на заседанието няма нищо общо с това. Просто имаше неяснота по законодателната програма за седмицата, не беше уточнено какво ще има и нямаше на практика какво точно да разгледаме, а и някои неща, които са свързани с Министерския съвет вдругиден, ще бъдат разгледани утре на заседание на парламентарната група сутринта. Така че просто отложихме с няколко часа, за да има по-голяма ефективност заседанието, нищо друго.

Очакванията на нас, медиите, са в някои от първите заседания, а защо не и първото за тази седмица на групата, да бъде и лидерът на партията Симеон Сакскобургготски. Подозирам, че както ние, медиите, така и групата очаква неговото становище по случващото се. Някакви знаци от негова страна?

Разбира се, ние чакаме сигнал от Негово величество, че този въпрос с легитимността и за него е решен и че няма нито той, нито някой негов пълномощник да подписва документи, които да се внасят в съда, свързани с решенията на един нелегитимен конгрес. Това е така, тъй като ние още 2001 г. с него, с неговата харизма, с неговия начин на действие, с неговата почтеност, ние влязохме в политиката с това, че трябва да има почтеност и морал във всичко. И смятаме, парламентарната група, че той и в случая ще вземе това решение, което е най-правилното.

Дали изяснихте един чисто технически въпрос - има ли изобщо срокове, в които трябва да се внесе регистрацията на решенията от този спорен конгрес в съда? Според едни ваши колеги срокът изтичал утре, според други в петък, а според трети няма просто срокове законови.

Аз не съм следил лично, не съм проверявал лично дали има такива срокове. Останах с впечатление, че по-скоро като че ли няма, което, разбира се, не бива да бави прекалено много.

Развръзката.

...този въпрос и тази развръзка специално за легитимността, тъй като според парламентарната група в това отношение ние сме единни, че имаше толкова много нарушения, че няма смисъл изобщо да се правят опити да се внасят каквито и да било документи в съда.

Преди да чуете позицията и на лидера на партията ви, смятате ли да изпълните решението на групата? Вие сте председател на контролния, стария, действащ и в момента всъщност Контролен съвет на НДСВ. Депутатите ви препоръчаха да се съберете и да излезете със становище и за отговорността на другите организатори на конгреса.

Така е, но при всички случаи аз отново декларирам, че парламентарната група стои зад лидера Симеон Сакскобургготски, ние сме основният инструмент, който, на НДСВ, който излъчва в момента необходимата стабилност и по отношение на тройната коалиция, и по отношение на правителството, парламентарната група е стабилна и няма никакви различни мнения по този въпрос.

Дори ако трябва да се вземе отношение по някои, така, по-парливи въпроси, било по законодателни или било по някакви други промени, групата ще ги разгледа, ще даде препоръки или ще вземе решение, но след един демократичен начин на разискване, т.е. да се постигне онова, което нашият лидер винаги е искал - да няма конфронтация, да има едно поведение, достойно за една съвременна политическа, европейска политическа сила, каквато безспорно е НДСВ.

Очаквате ли развръзка до края на седмицата, последен въпрос?

Не мога да поставям аз лично никакви срокове. Въпросът е да е ясно, че тук няма някакви враждуващи лобита или лагери, или отбори. Ние сме единни, ние сме за бъдещето на НДСВ, за бъдещето на България и това не са празни думи. Смятам, че го доказваме с единството на парламентарната група и с това, че заставаме зад нашия лидер и в този труден момент.