Бизнесдамата Ваня Червенкова: Простила съм на Боби Цанков
Бизнесдамата Ваня Червенкова: Простила съм на Боби Цанков / снимка: Sofia Photo Agency
Бизнесдамата Ваня Червенкова: Простила съм на Боби Цанков
24789
Бизнесдамата Ваня Червенкова: Простила съм на Боби Цанков
  • Бизнесдамата Ваня Червенкова: Простила съм на Боби Цанков

Бизнесдамата Ваня Червенкова е един от малкото явни врагове на убития Боби Цанков. Тя беше простреляна в главата по времето, когато водеше дело за измама от 50 000 лв. срещу радиоводещия. „Делото е косвена причина за атентата срещу мен, но съм простила всичко", заяви Червенкова плачейки.

Боби Цанков не й е платил определената от съда сума. Делото за стрелбата срещу Червенкова е прекратено.

Ето какво още каза в интервю за Дарик бизнесдамата:

Съобщиха ми, разбрах и наистина много съжалявам, и съм много разстроена, защото знаете, че аз самата съм била жертва на подобно престъпление и смятам, че нито един човек не заслужава подобен край, независимо какво е сторил в живота, независимо в чии интереси е навлязъл. Смятам, че наистина е много дръзко, изпълнено с цинизъм, особено в сегашната ситуация.

Странно е да плачете за човек, за който, според една от версиите, е поръчал покушението срещу вас?

Повярвайте ми, ако всеки от вас го е изживял, може би ще се постави на мое място. Със сигурност Боби не е в списъка на моите приятели. Знаете много добре, че аз водих много тежки дела срещу него цели 5 години. Осъдила съм го преди две години на Висш касационен съд. Боби Цанков ми дължи наистина много пари - не само на мен, а и на много хора. Аз си мисля, че той напоследък прекали с обидните квалификации, прекали с дефинициите, които даде за много хора - независимо дали това са политици, представители на ъндърграунда, но въпреки всичко повярвайте ми, че аз съжалявам, наистина съжалявам. Който и ще да е, дори и за врага си мога да плача, защото знам, че никой човек не заслужава подобна съдба. Предпочитам всеки да урежда сметките си в една такава институция каквато е българският съд. Аз по този начин тръгнах да уреждам сметките си и победих.

Вие вярвахте ли във версията, че той е поръчал вашето покушение?

Откровено ли искате да отговоря? Смятам, че е имал нещо общо, макар и непряко, съвсем косвено.

В какъв смисъл нещо общо?

Хората, които са били мои длъжници, са се притеснили, че щом като за 50 хиляди вкарвам Боби Цанков в ареста и постфактум в съда, представяте ли си за една по-голяма сума те как биха се почувствали. Когато заведох дело срещу Боби Цанков се опитаха някои негови услужливи приятели да ме предупредят да изтегля жалбата си, за което аз съм пуснала насрещна жалба в НСБОП още тогава, преди много години - 2003 година. Смятам, че това е оказало влияние във всички действия, които тогава са извършени срещу мен. Но аз съм човек, много добре знаете, който не само на книга, а най-дълбоко в душата си съм простила на всички.

Ако вие наистина вярвате, че Боби Цанков има нещо общо със стрелбата срещу вас, защо плачете днес?

Казвам не пряко - косвено. Не казвам, че пряко е виновен, но при всички положения делото срещу него оказа някакво влияние на хората, срещу които се канех да заведа дело. Нормално е да плача. Повярвайте ми, аз съм го изживяла всичкото това нещо. Наистина ми е жал, повярвайте ми, защото предния месец знаете, че стреляха срещу жена и 11-годишното й детенце. Този месец стрелят срещу един човек в центъра на София, в една европейска столица. Кажете ми къде го има това? Искам да ми кажете една европейска столица, в която стават толкова много и показни убийства. Няма го това, дори и Коза ностра не го правят по този начин. Ние хората не заслужаваме това. Наистина мога да кажа само това.