Бизнес центърът на ДПС бил на 6-ия етаж в централата
Бизнес центърът на ДПС бил на 6-ия етаж в централата / снимкa: Sofia Photo Agency

Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието, гост в предаването „Седмицата” на Дарик.

Темата, която обявихме, е за скандалите в ДПС и разплитането на обръчите от фирми, около лидера Ахмед Доган, което започна от известно време, така, като тенденция. Всъщност как си обяснявате вие това, което се случва в ДПС сега - изнесените факти за черни каси, за финансиране на мафиоти? Това ли е причината да се отдръпнете вие от движението например?

Не, моята, така, моята основна причина за отдръпването е съвсем различна. Но, за да започна с отговора на вашия въпрос, в България има една много хубава поговорка - каквото повикало, такова и отвърнало. Когато дърпаш дявола за опашката, несъмнено идва момент, когато...

Той ще се обърне към теб.

... той ще се обърне към теб. Така че от толкова години някои хора дърпат дявола за опашката и в момента не трябва да се изненадваме, че тези неща се случват. Нещо повече, аз самият даже очаквам нещата не само да не спрат, но и да продължат и с други хора, с други изявления, с други факти и т.н. Защото просто може би някои хора сами си го предизвикаха и си го потърсиха.

Обръчите от фирми като че ли започнаха да се разплитат, г-н Дикме. Проговори Керим Караали. Всъщност вие познавате ли го? Тези факти известни ли са ви? Самият той твърди, че е бил предишният Ахмед Емин. От ДПС казват, че бил портиер. Вие помните ли го изобщо, имате ли представа?

При толкова години, в които съм бил в ДПС, разбира се, че познавам и помня много хора. Няма да правя квалификация за един или за друг човек, дали е мъжка секретарка или е портиер, защото по същия начин някой друг може да направи пък сравнение за депутатите след време, че са били като гаврошчетата от книгата на Виктор Юго "Клетниците", примерно. Така че аз не бих искал да стигам до такова ниво и да правя някакви сравнения. Всеки в своето време, когато е бил в организацията, на различни нива, изпълнявал различни задачи, имал е своята роля. Може би към един човек, когато са се отнасяли навремето с уважение, днес не могат с лека ръка, с пренебрежение да го наричат един или друг човек. Колкото до фактите, които са изнесени от самия него, аз самият трябва да бъда откровен, когато го слушах, когато го гледах и слушах, така, ми настръхна косата, образно казано, от това, което изнесе. Дано да има достатъчно аргументи и достатъчно факти. Защото съмненията и това, че някой е подсказвал, че има много нерегламентирани връзки, винаги са витаели в обществото и те продължават да витаят. Лошото е друго... Вижте, четири-пет години аз задавам един въпрос и искам едно нещо - да има дебат, да има дискусия. Не може винаги да обвиняваме и да търсим причината някъде извън себе си, без да търсим в себе си дали имаме някаква вина, някаква причина нещата да стигнат дотук, някаква причина нещата да стигнат дотук, а търсим винаги нещата вънка. Няма го този диалог, няма я тази дискусия. Мълчанието не винаги ни носи позитивизъм и не винаги е позитивно.

Тук обаче Керим Караали твърди сериозни факти, че ДПС е било посредник на руския "Газпром" за петролни сделки с Турция. Вие например имате ли такава информация? Знаете ли за такива факти?

Аз няма да коментирам твърденията на един или друг човек. Всеки сам трябва да си ги коментира и трябва да си ги доказва. Бидейки в ДПС на различни нива - от най-ниското до най-висшето стъпало...

Да, сблъсквал ли сте се с такива сделки там?

. . . разбира се, че аз имам много информация за много неща. Но има едно нещо, което е в рамките на етикета, аз говоря за политиката, която трябва да се промени, а не за това, което едно или друго нещо е ставало вътре в партията. Защото, вижте, вие коментирате обръчи на ДПС. Дайте да направим едно разграничение, и не само вие, журналистите, и всички журналисти да спрат да коментират обръчи на една партия, нека да коментират обръчи на един човек. Защото, ако това е вярно, което четем в изявленията на един човек, тези пари не са отивали в партията, което означава, че обръчите...

... конкретизирате, че обръчите не са на партията, а обръчите са на лидера Ахмед Доган.

Аз не познавам обръчи на партията, защото нито имотите са на партията, за които много се коментира, нито, както виждаме от изявленията на хора, които са участвали в различни схеми, парите са идвали в партията, минавайки през определен човек. Друг е въпросът дали въобще и доколко са стигали в партията и за какво са били използвани, това е съвсем отделна тема.

Вие например виждал ли сте Доган в компанията на големи бизнесмени? Вас той карал ли ви е, така, да посредничите при такива сделки, да търсите такива бизнесмени, случвало ли ви се е? Не говорим дали сте се съгласявал, говорим дали той е опитвал да ви накара такова нещо?

Аз съм бил дълги години в ДПС и съм бил на много високи нива. Имал съм възможности за контакти, за срещи, за обеди, за вечери, за по едно кафе, за по едно питие, с най-различни хора, които никога не съм ги коментирал и няма да коментирам. Всеки човек носи отговорност за своите действия. И рано или късно идва времето, когато той плаща цената за това, което той е правил.

Разбирам от думите ви, че, поне така ми изглежда, че вие считате, че Керим Караали не лъже, но му пожелавате дано успее да изнесе доказателства за думите си. Заплашва ли го съдбата на Ахмед Емин, точно в контекста на това, което си говорим?

Не. Мисля, че тук става въпрос за две различни неща, коренно различни неща. Коренно различни неща. Аз ще си позволя наистина, първо, по отношение. . . Човек не трябва да лъже, вижте, не трябва да лъже и някой не трябва да излиза по някакъв начин, лъжейки и мисли, че ще излъже и обществото и ще направи думите на един човек едва ли не, че са изречени от думите на... от устата на един луд. Да, в ДПС имаше бизнес център. На шестия етаж на сградата на ДПС се намираше този бизнес център. И това е публична тайна, всички го знаеха. Имаше такъв етаж, който се занимаваше с бизнес. Това е вярно. Това е факт. Няма смисъл някой да излиза и да лъже в това нещо, както и някой да казва, за, лека му пръст, за Ахмед Емин, за бившия началник кабинет, че е бил мъжка секретарка или не знам си какво. А точно обратното…

И да омаловажава функциите му на...

Да. Лека му пръст на покойника. Той си беше значима личност и значима фигура. Със сигурност много тайни си отидоха и с неговата смърт.

Като питам заплашва ли го съдбата на Ахмед Емин, имам предвид очаквате ли атаки срещу Керим Караали заради тези му думи? Какво може да му се случи? Вече има, така, подписка, която... Кольо Парамов си спомням и други хора, които се подписаха вчера в... така, апелираха за охрана на този човек.

Вижте, държавата крайно време е да покаже, че е силна, крайно време е да покаже... и институциите в България да покажат, че държавата съществува, държавността не е умряла, защото това е много важно. Ако институциите в момента се насочат срещу този човек - как, по какъв начин да го ликвидират този човек, жалко, за България, това ще бъде една голяма трагедия. Но, ако ми позволите, да продължа във връзка с това, че не само той, а много хора излязоха и правят своите атаки. Тук ще направя едно сравнение с думите на г-н Ахмед Доган в едно прословуто негово интервю, когато той каза – впечатлен съм от омразата. Българите не мразят турците. И омразата на хората към една личност или към няколко личности...

Не е омраза към етноса.

... не е омраза към етноса. Нещо повече, преди два дни бях на концерт на Лили Иванова, в залата... Нека да вземат, ръководството на ДПС, запис от самата вечер, да видят близо 6000 души колко... с каква радост посрещнаха това, че лидерът на ДПС беше изпратил една кошница с цветя, което го поздравявам, че е много добре, но... една непринудена реакция на обикновените хора, които бяха на този концерт. Така че има и нещо друго, пак ще се върна на поговорките, защото в България те са много хубави - каквото посееш, това и ще пожънеш. Ако сееш омраза, не можеш да жънеш любов. Така че нека да си направи някой анализ за това нещо. И ако се опитат по един или по друг начин, един или друг човек да се саморазправят с него, това ще бъде едно доказателство, че този човек е казал... че всичко, което е казал, е истина.

Сега, как ви се вижда реакцията на самия лидер на ДПС? Казахте, че сте чел това голямо интервю, неговото, след смъртта на Ахмед Емин. Той като че ли съвсем се е затворил. Така, смятате ли, че се страхува за живота си? Има ли защо да се страхува за живота си?

Аз не знам защо в България политиците трябва да се страхуват за живота си? От обичта на хората ли, от любовта на хората ли? Защото в крайна сметка една политическа партия, съгласно конституцията и съгласно законите, е създадена да защитава определени интереси на обществото. И не виждам някой лидер на една или друга политическа партия да се притеснява от това, че защитава интересите на определен кръг хора в страната. Ако някой се притеснява заради някакви други неща, то тогава в България мисля, че има достатъчно институции, които да се погрижат, да кажат кои са причините един човек да се притеснява толкова сериозно за живота си. Но лошото е друго. Вижте, като че ли с поведението си, аз винаги съм казвал, че това е моята партия, защото аз никога не съм членувал в нито една друга партия, освен в Движението за права и свободи. Не съжалявам за това, че съм го напуснал през последните години, както и няма да чуете една лоша дума от мен за самата партия, но винаги съм упреквал и ще продължавам да упреквам действията на ръководството, което вече няма нищо общо с онова, което беше в началото. Та, ако ми позволите, само ще разширя малко темата, но най-опасното, което стана, е, че в момента нито една политическа партия, заради арогантното поведение на лидерите на тази партия, нито една политическа партия изобщо не иска и не коментира, че оттук нататък желае ДПС в следващо управление на страната. Нещо повече, всички партии...

Те директно казват, че не желаят с ДПС...

Да. И аз ще ви кажа, понеже познавам много хора от БСП, без, нали, да претендирам за изключителна достоверност, но със сигурност за достоверност ще кажа - дори и БСП не желае коалиция с ДПС. Да, те никога няма да го кажат. Имат конгрес в момента, управлението е коалиционно и техният интерес се знае в самите среди. Така че за голямо съжаление лидерите на нашата партия направиха така, че превърнаха Движението за права и свободи от един изключително балансиран и желан коалиционен партньор в най-нежелания партньор. И всички политически партии в момента се опитват да привлекат общественото доверие и общественото внимание основно с тезата, че не искат да правят... и с гаранцията, че няма да правят коалиция с ДПС.

Ахмед Доган си даде месец, за да стегне редиците на ДПС и да спаси партията си от изпадане от политическото пространство. Ще успее ли? Как гледате на тези усилия?

Мисля, че ДПС няма проблеми с електората си. Категорично заявявам, ДПС няма проблеми с електората си. ДПС има проблеми със себе си, т.е. ръководството на ДПС има проблеми със себе си и ако не започнат вътре, защото подкрепата каквото и да се случи, докато другите политически партии в България не се отворят към етноса, различен от българския, в България, ДПС ще монополизира гласовете на българските турци и на мюсюлманите в България, и то не трябва да се притеснява, но вътре има проблем в самото ръководство, в самата партия и ако те не го осъзнаят и ако не започнат диалог, и ако не започне диалог, вътре една дискусия за реформиране на ДПС, макар че ще има подкрепа и то ще бъде само... това ще бъде последната подкрепа на електората на ДПС към ДПС. Оттук нататък, каквото и да се случи, вече няма да получава такава подкрепа. Между другото, аз за първи път в Дарик радио ще спомена, че ние ще направим всичко необходимо и с контактите, и с разговорите с ръководителите на другите политически формации, които се очертава да сформират новия български кабинет само след 7-8 месеца, да направим така, че отново да има участие във всички нива, във всички нива - от най-ниското до най-висшето ниво - на български турци и на хора от мюсюлманския етнос в управлението на страната, но като професионалисти, като специалисти, без те да бъдат подчинени на един и друг лидер или на една и друга политическа партия. Мисля, че, така, това което правим в момента, ми дава основание да смятам, че това нещо ще се получи само след 7-8 месеца.

ДПС преяде с власт. Вие сам казвате, че никой не го иска вече в управлението. Как ще му отрази излизането в опозиция след два мандата в управлението? Няма ли да е пагубно за тази партия?

Аз мисля, че ДПС, изобщо не може да коментираме за преяждане, така както... в образния смисъл, с власт, т.е. дали има повече или по-малко представители. Въпрос на коалиционна култура, на коалиционно поведение и в крайна сметка на коалиционно споразумение, но може би арогантното поведение по-скоро на някои представители на ДПС в централната и регионалната власт води до това, че българското общество се настрои негативно към представителите на ДПС във властта, така че...

Хубаво е това разграничение, което правите, не срещу електората на ДПС, а срещу ръководството и техните представители във властта.

Категорично трябва да има такова разграничение и аз апелирам към всички български политици...

Тоест, това ръководство на ДПС излиза, че... от думите ви, че вече не е представително за интересите и нуждите на електората си.

Има, разбира се, разминавания в представителството, т.е. ако чрез тяхното участие, особено на някои хора, чрез участието им във властта се създава впечатление, че турският, мюсюлманският етнос в България са едни арогантни хора, едни непочтени хора. Това е коренно различно нещо. Турският етнос в България... Българи и турци винаги са живели и продължават да живеят в мир, спокойствие и любов, уважават си празниците, уважават си традициите, но нека един или няколко души от представители на този етнос за това, че имат проблеми... лични проблеми с взаимоотношенията си в България, да не прехвърлят този проблем върху етноса, като проблем на етноса.

Кой трябва да си отиде от това ръководство в контекста на това, което говорим, че то вече явно не защитава интересите на електората си. Лидерът Ахмед Доган, казваме той си е присвоил... негови лични са обръчите от фирми, за които говорим. Освен него кой още трябва да си отиде, според вас?

Вижте, много пъти аз съм казвал и тук ще го кажа още веднъж, въпросът не е до отиването или смяната само на един човек или двама, или трима, петима души. Става въпрос за смяна на политиката на самата партия.... въпрос за смяна на политиката на управление на партията, защото по този начин, по който се управлява партията, въвеждането на авторитарните, тоталитарните механизми на управление, връщат за голямо съжаление партията в преди даже бих казал 1990 г. Тази партия трябва да се развива, трябва да се даде възможност да се развива, трябва да има диалог, трябва да има откритост, трябва да има публичност.

А може ли това да стане с този лидер обаче?

Това е съвсем отделен въпрос. Това е съвсем отделен въпрос.

Това е важен въпрос. Точно този въпрос стои в момента, г-н Дикме.

Аз мисля, че в ДПС проблемът с лидерството не стои и ще ви кажа защо. Разбрах, че конференцията, макар че мандатът на този състав на ръководството изтича на 02.04., конференцията ще бъде след изборите и аз ще ви кажа, че лидерът ще остане по две причини. Ако загуби изборите, за това, че ДПС ще... т.е. ако ДПС не участва в изборите, за това, че ДПС, поводът ще бъде за оставането му, за това, че ДПС се намира в тежка ситуация и не може в такъв тежък момент да се остави...

Да се сменя.

... да се сменя ръководството и т.н. Ако пък остане във властта, не може, когато е получил доверието на обществото, и ето, виждате ли, че отново сме коалиционни партньори, да сменяме лидера, така че и при двата случая нещата...

Неговият сценарий е да остане начело.

Да. И при двата случая... И то няма... Значи, в интерес на истината в самата партия… всяка една партия дава възможност за развитие на своите кадри. Нещо повече, изгражда своите кадри без да се притеснява от вътрешна конкуренция. Вътрешна конкуренция в самата партия и между кадрите дава възможност за различни идеи, за развитие на самата партия. Аз мисля, че в настоящия момент не виждам, познавайки цялото ръководство на партията, не виждам човека, който има потенциала да смени лидера Ахмед Доган.

Това са, така, доста песимистични думи, които казвате. Тогава каква съдба прогнозирате на ДПС до парламентарните избори и след тях? Вижда се, така, че част от сценария включва включително и това да няма такава партия до изборите. Ето вие сам казвате, че представителството на турския... на българите от турски произход във властта не зависи толкова от това ръководство. Те могат да бъдат експерти на различни нива и независимо от политическата воля на ръководството. Каква съдба смятате, че ще има ДПС?

За голямо съжаление това, което наблюдаваме през последните месеци...

Виждате ли ги на политическата и особено на парламентарната сцена, което е важно за тяхната съдба, за съдбата на партия?

При всички случаи, при всички случаи ДПС ще участва, и то активно ще участва в следващия парламент. Онзи, който се съмнява, че ДПС няма да участва в следващия парламент, значи не е наясно с българската политика. Но оттук нататък предстоят много тежки дни и на ръководството, и на Движението за права и свободи, защото ДПС беше партията, която даваше възможности и чрез нея се реализираха много кадри. В момента, когато кадрите разберат, че вече нямат, не могат да се реализират чрез ДПС, тези кадри няма да бъдат вътре в ДПС. Нещо повече, аз и сега мога да ви кажа, че и в настоящия момент хора, които в момента участват в управлението на държавата на различни нива, вече водят разговори с партии, за които се очаква за в бъдеще да управляват страната, като експерти…

Тоест вие очаквате отлив, излизане от ДПС на едно голямо количество експерти и хора, които са били във властта.

Определено да, определено да. Определено това нещо ще се случи от една страна, от друга страна така нареченият обръч и това, което говорите за фирмите, една голяма част от тях, защото все пак това... много сериозна част от тях не са свързани политически и за тях бизнесът си е бизнес, без значение коя политическа партия управлява, виждайки, че нямат свои икономически облаги от ДПС, те ще се отдръпнат от ДПС и ще се ориентират към други политически партии. Това са реалностите на живота. Така че ДПС, дано да не съм прав, да не изпадне в една сериозна политическа изолация и ако вътрешно тя не направи реформата и не желае да направи тази реформа, чрез външен политически натиск от другите политически партии, които ще поставят ДПС в изолация, да я принудят да се реформира.

Сега, за тази грешна политика, за която говорим, на ДПС, има ли някаква роля Държавна сигурност? Чухме гласове, че Държавна сигурност е съдействала за създаването на ДПС, Минчо Спасов, председател на вътрешната комисия, заяви това нещо. Там ли са корените?

Човек, за да коментира това нещо, би трябвало да има документи. Аз като министър съм имал достъп до много документи, в това число и секретни, и никога не съм си позволявал да коментирам тези неща. Г-н Минчо Спасов като председател на тази комисия със сигурност разполага с изключително много документи, с изключително много информация и може би след като ги казва, има някакво основание, но всичките тези неща трябва да се докажат. Факт е на този етап, че в ДПС наистина има изключително много агенти на Държавна сигурност. И тук, ако ми позволите, аз, така, малко ще повиша тона към онзи депутат, който излезе и каза, че навремето, виждате ли, нашите момчета, които учат висше образование, задължително са ги принуждавали да стават агенти на Държавна сигурност, че той лъже и да си затвори устата най-добре, защото навремето хората, които учеха висше образование, може би 3-4 процента от тях станаха агенти на Държавна сигурност и Държавна сигурност търсеше, работеше с всеки един индивидуално, но търсеше онези, които могат да бъдат подложени на някакво влияние и т.н., т.е. онези, които са податливи. Но това, че са учили висше образование, това не значи, че са били агенти на Държавна сигурност. Аз също съм завършил висше образование, но не съм агент на Държавна сигурност, както и десетки, и стотици мои приятели и познати не са агенти на Държавна сигурност.

А има ли в ДПС лица, които са биели хората по време на възродителния процес, в това число, така, и сред депутатите от различни групи?

Има, да, и това е, когато вие зададохте одеве въпроса, моята основна борба, която 4-5 години вече я водя и ще продължавам да я водя, каквото и да ми коства това. Нямам намерение, разбира се, да се самоубивам, в отлично здраве съм, но ще продължавам да се боря срещу това хората, които навремето са участвали във възродителния процес, хората, са участвали при взимането на различни решения за смяна на имената, за затварянето на нашите религиозни храмове, в момента вече са във възлови позиции, в момента те изпълняват и икономически, и финансови... представляват всъщност и икономически, и финансови интереси на самата партия. Аз ще се боря срещу това нещо. Тези хора аз не знам как застават на различни помени, когато те са били палачите от една страна, сега застават на помените на своите жертви и човек не знам колко...

Ще кажете ли имена на такива хора?

... дебелоок трябва да бъде.

Има ли сред групата депутати на ДПС такива?

Не, за депутатите аз не мога да коментирам. Мога да коментирам за депутатите дотолкова, доколкото сред депутатите има хора, които са използвали ДПС и продължават да използват ДПС като ракетоносител за техните...

За лична кариера, лични...

Да, за лична кариера и т.н. Всеки може да отвори и да види, че там има хора, които навремето даже коментираха на глас, че ДПС трябва да бъде забранена, че ДПС е антиконституционна и т.н., работиха срещу ДПС, днес са в ДПС. Тези хора, аз съм го казвал и продължавам да го казвам, тези хора прояждат ДПС отвътре. Те пречат за развитието и за, бих казал, за отварянето на ДПС, защото... от страх, че могат да бъдат изместени. Тези хора вредят и ще продължават да вредят. Когато говоря за диалога, за открития разговор вътре в партията, именно това имам предвид и аз ще се боря за това нещо тези хора да бъдат изключени, да бъдат изкарани от ДПС. Много, чудесна беше декларацията, вижте, за тези хора, които са участници във възродителния процес, да има един специален закон за тях, с който да не се допуснат до различни нива на управление в държавата.

Лустрационният закон.

Да, лустрационният закон. И аз задавам един... един малък, елементарен въпрос. Когато си в една партия и искаш това държавата да го направи, защо не го вземеш като решение в собствената си партия, първо там да си го направиш, т.е. да подредиш първо в собствената си къща, а след това да искаш да се подреди и цялото село.

Сега много важен въпрос – спекулира ли ДПС с въпроса за етническия мир? Това ли ще е последният коз, когато изпадне в изолация и бъде притиснато в ъгъла, образно казано?

Не, аз мисля, че не и не може да бъде. ДПС при всички случаи има съществена роля, при всички случаи, колкото и да ги упрекваме, и мен да ме упрекват и т.н., има съществена роля за опазване етническия мир в страната, съществена роля, но това беше в началото на 90-те години. Мисля, че най-новата българска история ще отдели едно много сериозно място и ще даде своята оценка за всички хора, които са дали своя принос. Така че ДПС има свой съществен принос. В настоящия момент няма никаква заплаха за етническия мир в страната. И колкото една или друга политическа партия да се опитва да спекулира с този въпрос, аз ви гарантирам, че няма да имат изобщо никакви успехи. Нещо повече - дори самите лидери на ДПС или лидери на друга политическа партия, ако слезнат при хората и по един или друг начин се опитват да ги подстрекават за нарушаване на етническия мир, етническото спокойствие в страната, аз ви уверявам, нека да пробват, уверявам ги, че ще бъдат замеряни с камъни и с какво ли не, със сигурност ще изядат един хубав бой от самите граждани. На хората им омръзна да ги противопоставят. Хората искат да живеят в мир, в спокойствие, в разбирателство.

И ги интересува най-вече...

Хората ги интересува...

... какъв е животът им, имат ли пари за съществуването си.

Да, хората - и българи, и турци, и мюсюлмани, и християни, ги интересува едно-единствено нещо - какъв ще бъде утрешният ден, дали ще бъде по-спокоен, дали ще имат възможност да си изкарат добре зимата, дали ще имат добри доходи, дали децата им ще могат да останат и ще останат в България да живеят и да работят и дали за техните внуци в тази прекрасна държава има бъдеще.

Сега, казвате, че доста хора очаквате да се отдръпнат от партията, ваши са и думите, че младите и образованите ще се отдръпнат от партията. Така, смятате ли, че те могат да станат част от нова политическа формация, вече по-модерна и по-европейски настроена? Как виждате тази тенденция и...

Вижте, не смятам, че е необходимо изграждането на нова политическа формация... формация, която да приюти малцинствата в България. Достатъчно е тези хора да направят така, че да започне реформирането и ДПС да се реформира, защото ДПС не е лоша политическа партия. Това, че лидерите не се харесват от хората, това не значи, че е лоша политическа партия и не е лоша идеята за създаването на ДПС. Но ако това не стане, реформирането не стане...

Но е опорочена, казвате.

Да, в момента да, определено да. Но ако това не стане. . . вижте, в живота и в политиката никога не остава празно място и празно пространство. Ако това реформиране не започне, то тогава тази ниша ще остане свободна и ще бъде заета от...

Вие мислил ли сте да оглавите една такава формация?

Аз съм имал от 2005 година много предложения и много разговори с мен от различни хора, в това число от турския етнос, интелигенцията говоря, хора, които са образовани, сред тях има доценти, аспиранти, да направим нова политическа формация. Аз съм отказвал категорично и смятам, че това е най-доброто в настоящия момент. Иначе бих го направил, ако смятах, че е най-доброто.

Сега, доколко надълбоко в държавните институции и спецслужби има свои хора лидерът Ахмед Доган, щеше ми се да запитам, и колко хора всъщност знаят тайните му? Свидетели сме... имам предвид следното – свидетели сме винаги на моментален насрещен отговор от някоя такава спецслужба, когато излезе поредната далавера на ДПС и лидера му, веднага изтича оперативна информация за някой, разработка, която го оправдава. Затова ми стои въпросът, доколко надълбоко той има свои хора по тези места и това ще затрудни този процес на пречистване, за който вие говорите?

При всички случаи във всички нива на изпълнителната власт, на законодателната власт, на съдебната власт, в това число и на медийната власт, бих казал, във всички нива, и то много сериозни и много дълбоки. По отношение на информацията, която господин Доган разполага, смея да твърдя, доколкото аз го познавам, доколкото аз имам информация, че той е може би един от най-информираните хора в България, може би дори по-информиран и от премиера, и от президента за това, което става в България.

Нормално ли е обаче един политик да демонстрира такъв охолен начин на живот, да се вози на яхти, да говори, че ще си купи летяща чиния, изобщо... а в същото време никоя от тези институции да не се осмелява да го провери, както трябва, за тези доходи? Това свързано ли е с тези негови хора по всички нива?

Вижте, това е една тема, която наистина изисква изключително много време за разговор, по отношение на това как един политически лидер парадира пред обществото. Аз ще задам контравъпрос на вашия въпрос – не е ли това причината за омразата на определена част от българите към турския етнос?