Бизанти: Очаквам присъдите да бъдат произнесени утре
Бизанти: Очаквам присъдите да бъдат произнесени утре / netinfo

Интервю с Осман Бизанти

Какво очаквате от утрешното заседание на Върховния съд на Либия?

Очаквам присъдите да бъдат произнесени, тъй като не виждам никаква основателна причина за отлагане на решението. Но каква ще бъде присъдата – това може да потитате съдията. Защото никой, абсолютно никой не би могъл да ви каже каква ще бъде присъдата. Невъзможно е присъдата да бъде предсказана.

Така е, но вашият колега Хари Хараламбиев не изключи вероятността утре смъртните присъди да бъдат потвърдени?

Това е неговото мнение, но аз не бих могъл да кажи нищо друго, освен това, че присъдите ще бъдат произнесени утре и че няма никакви убедителни причини за отлагане на крайното решение на съда. Но пак подчертавам – никой не би могъл да каже дали смъртните присъди ще бъдат потвърдени или не. Това знае единствено съдът.

Какво мислите за преговорите между либийските власти и семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази?

Аз не участвам в това. Аз участвам единствено в правните процедури пред съда. Нямам никаква идея как вървят преговорите между двете страни.

Да, знам това, но ако бъде постигнато такова споразумение – може ли то да повлияе върху крайното решение на Върховния съд?

Ако има такова споразумение преди присъдите, може би ще можем да приложим това споразумение пред съда и да променим малко нещата. Но ако споразумение бъде постигнато по-късно, след произнасянето на присъдите – то очевидно няма как да повлияе на решението на Върховния съд.