Асен Агов: Първанов уронва престижа на президентската институция
Асен Агов: Първанов уронва престижа на президентската институция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

 

Георги Първанов нарече пошло изказването на депутата от ДСБ Асен Агов, че е възможно публикуването на стенограмата да породи дипломатически скандал. Президентът отбеляза, че и при срещите "на 4 очи" присъстват по един чиновник от всяка страна, които водят паметни бележки. Ето и реакцията на Асен Агов след пресконференцията на президента.

И така, г-н Агов, как ще отговорите на думите на президента Първанов?

Ще отговоря, че не е нагла лъжа, защото съм го чул с ушите си. И няма как президентът да знае дали е вярно, или не е вярно. Така че още по ми се вижда нелепо той да казва, че това е лъжа, без да се е запознал с обстоятелствата. И струва ми се, че той не отговори на въпроса - искал ли е съгласието на своите събеседници да записва разговорите с тях, защото това е нормалната практика. Той не отговори на този много важен въпрос. А той не отговори и на другите въпроси, които му бяха поставени в декларацията на ГЕРБ. Занимава се с неща, които не са му работа, примерно как да излезем от икономическата криза.

Смятате, че това не е работа на президента на Република България.

Не, не е негова работа, защото няма никакви лостове, за да осъществи идеите, които впрочем бяха доста сериозни повторения на клишета, които са известни вече. Той се връща към неща, които вече са казани, по които са се водили дебати в парламента и които в никакъв случай, повтарям, не са работа на президента. Това е работа на правителството и на парламента. Тоест президентът в случая се опитва да отклони вниманието и аз останах с впечатлението, че той се моли да бъде снето действието за неговия импийчмънт. Това беше моето впечатление от неговата пресконференция. Всъщност президентът изобщо не отговори на въпроса за това дали е записвал разговори, без да иска разрешение от своите събеседници. Става въпрос за държавни глави, става въпрос за министри, за дипломати.

Вие виждате ли края на скандала Първанов - ГЕРБ, след тази пресконференция и след позицията, която изрази държавният глава?

Не, не виждам, защото той нападна много остро правителството. Нападна го по начин, по който на практика парализира всяка възможност на правителството да предприеме своите антикризисни мерки.

Да разбирам ли от думите ви, че след тази пресконференция скандалът се задълбочава?

Във всички случаи обаче президентът не предлага абсолютно никакъв жест на извинение за стореното от него. Защото нито е уведомил г-н Дянков, че ще го записва, нито пък че ще публикува стенограмата. Пак казвам, президентът с тези необмислени действия, които са свързани преди всичко с неговата личност, която всъщност кара институцията да работи за неговата личност, това е истината, президентът на практика уронва престижа на президентската институция, оттам уронва престижа на България. Ако това нещо прерасне и в международен скандал заради записа, записите, които е правил, тогава, бога ми, как ще излезем от тази ситуация?

Георги Първанов беше категоричен, че за да се възстанови диалогът между институциите, условието е да се спре процедурата по импийчмънт. Как очаквате, че ще подходят колегите ви от ГЕРБ при това положение?

Питайте тях, но според мен...

Вие какво мислите?

...нарушението е налице. И отказът на президента да види нещо грешно в поведението си на практика прави безпредметно искането за спирането на процедурата. Защото казваш да, сбърках, и струва ми се, че тези неща не трябва да се повтарят или най-малкото тези неща не трябва да се повтарят. Това не го чухме. Ние просто чухме една молба да се спре процедурата по импийчмънт. Очевидно президентът се чувства несигурен, защото е разбрал, че е нарушил конституцията.

Основните атаки на Георги Първанов бяха насочени срещу Иван Костов. Той се изрази, така наречената костовизация на парламента и мнозинството. Вие как си обяснявате тези изказвания? Излиза, ще си каже човек, че не Бойко Борисов е министър-председател, а г-н Иван Костов.

Ами, истината е друга. Министър-председател е Бойко Борисов, а не Иван Костов, а терминът костовизация очевидно витае в ума единствено на президента. Няма такова нещо и няма такова явление. Просто това изглежда направо смехотворно - да вадиш духа на Костов, за да плашиш хората с него и да обясняваш собствената си несъстоятелност като държавен глава.

Казахте, че няма основания да се спира процедурата по импийчмънт. Според вас, г-н Агов, обаче има ли реална възможност тази процедура да успее? Досега всички предвиждат всичко да приключи в Конституционния съд, който да откаже да отстрани държавния глава.

Вижте какво, тук става въпрос за отговорност. Ще кажа следното. Вместо да служи на институцията, за която е избран, президентът впряга институцията да служи на собствената му личност. Той в момента прави опит да спаси себе си. Ако България бъде, понесе несгоди, щети от неговото поведение, той носи отговорност за това, но и онези съдии, които биха го оправдали в Конституционния съд, също ще носят отговорност за тези щети. Те ще могат да се преброят на пръстите на двете ни ръце.