Арх. Янев не възнамерява да разговаря с Кабил
Арх. Янев не възнамерява да разговаря с Кабил / netinfo
Арх. Георги Янев, който подаде сигнала до полицията за корупция във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Служители на фонда, които вече са в ареста, му поискали подкуп в размер на 50000 лева за промяна на статута на земеделски земи до автомагистрала „Хемус”. Той говори по телефона за предаването „Денят” на Дарик радио.

Това е поселеното интервю, което давам, понеже министър Румен Петков помоли да ме оставят медиите на мира, дотолкова, че все пак в края на краищата аз не искам да ставам медийна звезда. А и понеже Дарик радио ми е едно от любимите, само за това се съгласих да говоря пред вас.

Как се движите из София? С подарения ви от МВР-шефа кортик за проявена доблест и двата ваши други ножа или с назначената ви охрана?

Не, не, не движа с охрана. Защо да се движа с охрана?!

Нали ви охраняват от МВР.

Аз имам охрана пред входа, където живея.

Тоест, стоите си предимно вкъщи?

Полицията, мога да потвърдя, че си свърши много коректно работата, както и прокуратурата.

Убеди ли ви на срещата главният прокурор Борис Велчев, този следобед, че прокуратурата е действала спрямо закона, оповестявайки публично вашето име?

Тук може би човек трябва да се замисли малко към нашите законодатели, защото може би трябва да се промени самият закон – чисто юридически. Но аз съм архитект, не съм юрист.

Според главния прокурор гражданското съзнание и съпричастност към обществото понякога имат и тази цена – да излезеш да кажеш „мен ме изнудваха”.

То е смешно, защото сутринта, когато бях при г-н Коритаров, това, че аз съм носил подкупа… Ама как аз съм носил подкуп при положение, че аз не съм носил подкуп, аз съм носил белязани банкноти. Хайде да помислим.

Каква цена смятате, че ще платите вие за това, че бяхте изведен от анонимност?

Не знам. Мога да ви кажа 50 на 50 е цената по простата причина, че голяма част от архитектурната гилдия ме напсува, другата половина ми каза евала.

Все още ли се чувствате застрашен, получавате ли заплахи…

…е, не, заплахи не получавам…

…до вчера твърдяхте, че не сте получавал такива?

Не, напротив, имам заплахи. Г-н Нихат Кабил иска да ме съди, защото съм бил обвинил… че съм прескочил министерството на земеделието. Ами прескочих го. Законът ми го позволява. А аз с него нямам желание да говоря, но твърдя, че и там има корупция.

Г-н Кабил е готов да ви покани на лична среща, на която да му представите доказателства за „кошмарната корупция” в земеделското ведомство, за която говорите.

Тези доказателства се представят с белязани банкноти.

Каква сума са ви искали от земеделското министерство в друг случай?

Не съм влизал в земеделското министерство.

А понеже твърдите, че е кошмарна корупцията поне чували ли сте за какви рушвети става въпрос там? По-големи ли са от този рушвет, заради който сега водим този разговор?

Чувал съм, да. Не искам да коментирам, извинявайте. Моля ви!

След срещата си днес с вас вътрешният министър Румен Петков прикани всички граждани, които са изнудвани, без колебание да се обръщат към прокуратурата и МВР. Смятате ли, че ще има хора, които ще откликнат на този апел след случилото се в вас?

Ако им стиска, нека да го направят, защото трябва да се случи гражданско общество, не друго. Аз призовавам гражданите към това.

Вие бихте ли сигнализирал отново, ако се сблъскате с корупция?

Аз не съм се сблъсквал толкова много с корупция, но това е корупция в особено големи размери. Аз се чувствам застрашен дотолкова, че аз спрях, така да се каже, 1 млрд. еврофондове. Разбирате ли за какво става дума? На горе, айде някой да започне и да тече.

До къде нагоре биха стигнали в търсенето?

Това не е моя работа, ама изобщо не е моя работа. Моята работа е да си чертая проектите.

Смятате ли, че ще можете да си чертаете проектите след този скандал? Че няма да ви спъват в работата, така да кажем.

Ами, следващия път – пак при Коритаров.

Или пак с белязаните пари?

Да, едно от двете. Какво да направя. Другият вариант, аз още не съм си публикувал, защото аз си пиша и си имам стихотворения и т.н.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.