Апостолов: Сделката за Пловдив БТ може да бъде съдебно атакувана
Апостолов: Сделката за Пловдив БТ може да бъде съдебно атакувана / netinfo
Становище по повод продажбата на Цигарена фабрика Пловдив АД изказа пред народните представители в парламента председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов. В него той изтъкна, че е имало и по-добър вариант за приватизацията на дружеството и борсата е трябвало да го предложи.

Становището на надзорния орган ще бъде предадено към досието, което образува в разследване на случая и ДАНС.

Пред DarikFinance.bg Апостолов посочи, че макар да е неотменяема, сделката може да бъде атакувана в съда за нищожност, стига някой да се почувства засегнат от резултата на продажбата.

Шефът на КФН отхвърли съмненията, че органът е използван за уреждане на сметки с БФБ.

Случвало ли се е друг път борсата да се намеси, ако предложен метод за продажба на акции не е изгоден?

Аргументите, които са били изтъкнати, а именно, че Булгартабак Холдинг АД продавал собствени акции, а не Агенцията по приватизация, и заради това в случая нямаме приватизация са ключови по проблема. Защото когато са се водили консултациите с посредника Еврофинанс, е било прието, че това е стандартна сделка и тя няма да мине през приватизационен сегмент. Оттам е възникнал този проблем.

При така избрания метод, брокерът е изпълнил изискването на метода неприсъствена търговия. Въпросът е дали е можело да бъде избран друг, по-ефективен метод. Според нас е можело. Старият метод е не толкова красив, но ефективен и през последните 5 години го е доказал.

Предните фабрики, които Булгартабак Холдинг АД предлагаше, минаха именно по този метод. Това навява съмнения, че самото ръководство на борсата категорично не познава системата как работи. Те трябваше да кажат – ако искате да постигнете нещо друго, този метод, който е предложен, може би не е най-оптималният. Тази система е перфектна, когато има много продавачи и много купувачи.

Най-жалкото след случилото се ще бъде, че това недоглеждане по някакъв начин компрометира борсовата приватизация, която е най-чистата като процедура. Нещо, за което и моя милост, и много други работихме толкова време.

От тук нататък ще издадете ли някаква препоръка към борсата, ако има подобни сделки, то те да минават по друг начин на приватизационен сегмент, а не както бе проведена тази за Пловдив БТ?

Това становище, ако не е препоръка, не виждам какво друго може да бъде. Защо трябва да разваляме нещо, което работи и срещу което не е имало претенции, а въвеждаме нещо изключително непознато, както на борсата, така и на брокерите?

И все пак прави впечатление, че продажбата бе извършена на по-висока цена от минимално очакваната за продавача...

Права сте, при нас жалба от холдинга няма. Те не казват, че не са доволни от цената. Говорим в условен аспект – можеше ли да се получи по-добра цена. Според мен можеше, но ако се използваше методът на обикновен закрит аукцион. И това не е мнение на председател или служител на комисията, а на човек, който по едно или друго време се е занимавал с борсова търговия.

Намесва се и ДАНС, което също е прецедент. Какво може да се случи, ако те потвърдят вашите заключения, може ли да има наказания за борсовото ръководство и определяне на сделката като нищожна?

Идеологията е такава, че сделка, сключена на борсата, е необратима по своята същност. Това е световната практика. Ако някой иска да върне статуквото, тоест Булгартабак да си върне акциите, а купувачите да върнат парите обратно, то трябва да се заведе дело, с което да се провъзгласи нищожност на тази сделка.

На този етап не виждаме правната възможност да направим това. Ако се докаже криминален елемент, това вече е друг въпрос.

Какво ви питаха депутатите в парламента, пред които дадохте становище за продажбата?

Основните въпроси, които отправиха към мен, засягаха самия метод на търга. Народните представители се интересуваха можело ли е да се постигне по-добра цена. Председателят, господин Цонев изтъкна и един много сериозен аргумент. Според него не може да се приеме твърдението, че продажбата на Пловдив БТ не е приватизация, тъй като стратегията за приватизация на Булгартабак е Стратегия за приватизация на Булгартабак и дъщерните му дружества. Това априори е приватизационен процес и борсата само заради това е трябвало да предложи този аукцион.

Усеща се в последно време напрежение между институциите КФН и БФБ...

Аз не виждам какво напрежение може да има между борсата и комисията. Борсата е едно поднадзорно лице, те са на равна нога с всички поднадзорни лица. Има си ред, те трябва да го спазват. Когато не го спазват, комисията се намесва. Когато не се намесим, нали някой ще попита защо КФН не се намесва?!?

Кажете ми, моя ли е задачата да обуча аз членовете на борсата как да работят с борсовата система? Все още има членове, които не са се свързали със системата!

Бистра Илкова стартира новата система и казва: Стартираме, ама има членове, които не са си тествали системата. Ти пускаш нещо за няколко милиарда лева капитализация и го пускаш, без да си тествал пълния капацитет на системата?!?

Или ще пускаш COBOS и няма да имаш айсберг поръчки. Може и да няма, но борсата трябваше да излезе и да каже: Уважаеми членове на борсата, уважаеми клиенти на борсата в лицето на инвеститорите, който иска да ползва тези поръчки, трябва да си изработи система, която трябва да покрие такива и такива критерии. Тогава няма да казваш, че COBOS има директен достъп до търговската система. Ще кажеш, че COBOS-ът разрешава достъп до три възможни елемента за сделка.

Ето такива неща може би възприемате като напрежение, защото ние многократно ги казахме в процеса на подготовката, съвсем колегиално. Нашият инструментариум на КФН е такъв.

Този медиен и житейски комфорт, който имаше борсата, изведнъж свърши, и това, че не са с привилегии, а са един от всички, не знам защо изглежда толкова странно на публиката.

Как приемате съмненията, че цигарената приватизация се използва за уреждане на сметки между КФН и БФБ?

Комисията никога не е била инструмент в ръцете на някого. Борсата е поднадзорно лице. Ние с борсата проблеми нямаме. Ако тя има с нас, трябва да си погледне в собствения двор и да види къде са й проблемите.

БФБ не са били достатъчно прецизни и ще трябва да си променят начина на работа. След като искат да бъдат стожер, нека са изрядни. Аз съм абсолютно убеден, че с изключение на един или двама служители, другите хора в борсата въобще не познават как работи XETRA и това беше показателното. Защото ако знаеха как работи новата платформа, можеха да кажат, резултата в цигарената приватизация може да бъде постигнат по един, по друг, по трети начин, дайте да видим кой е най-добрият вариант, за да бъде сделката безупречна.

DarikFinance.bg