Антон Кутев: Тройната коалиция остава стабилна
Антон Кутев: Тройната коалиция остава стабилна / снимкa: БГНЕС
Тройната коалиция остава стабилна, няма опасност за управлението – така секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев коментира събитията в НДСВ, след като изключените от партията и групата жълти депутати бяха последвани от техни колеги, които вчера хвърляха оставки. Според Кутев случилото се само ще е от полза за стабилизирането на НДСВ и на коалицията, защото изключените жълти депутати отдавна са се държали като опозиция в средите на мнозинството. В интервю за "Дарик кафе" секретарят на БСП окачестви поведението на изключените жълти като „политически клиентелизъм”.

Г-н Кутев, смятате ли, че след труса в НДСВ, ще последва трус и за управляващата коалиция?

Не, категорично не мисля, че ще последва трус в коалицията. Мисля, че т.нар. трус в НДСВ беше достатъчно добре предвиден от ръководството на тази партия. Не смятам, че много хора в ръководството са били сериозно изненадани от това, и мисля, че той ще доведе до оздравяване на НДСВ. Очевидните противоречия в НДСВ доста от отдавна пречеха на всички там. Смятам, че с това, което се случи сега в НДСВ, те излязоха на чисто и в крайна сметка се разбраха кой какъв е в тази партия. Това, според мен, ще бъде само от полза за НДСВ и в никакъв случай няма да дестабилизира управляващата коалиция, напротив – поставя ни на по-ясни основи.

Не ви ли притеснява загуба на мнозинство, ако този процес на разпад в групата на НДСВ продължи и още депутати я напуснат?

Не, не смятам, че това ще доведе до загуба на мнозинство по простата причина, че процесът не е от вчера. Тези хора, които досега активно говореха от името на коалицията, вместо коалицията, в момента просто излизат извън нея. Това не променя съотношението, защото тези хора бяха извън нея доста отдавна. Атанас Щерев говореше срещу политиката на правителството и на тройната коалиция доста отдавна, става дума за една година, той гласуваше, според мен, често пъти срещу политиката на правителството. Така че той вече ще се окаже извън, няма да промени съотношението на силите, просто ще изкара НДСВ на чиста позиция и тя ще може вече да се занимава с това, което й е работа.

А какви ще бъдат взаимоотношенията на БСП с независимите депутати, които можем да очакваме в един момент да направят своя група?

В крайна сметка независимите депутати не са част от управляващата коалиция. Управляващата коалиция е ясно кого включва и аз не смятам, че ние имаме кой знае какви допирни точки с тях. Напротив, ние имаме достатъчно ясни отношения с групата на НДСВ. Практически това, че се намалява броят на тази група, не променя като цяло съотношението в тройната коалиция. Считам, че няма особени проблеми в това отношение.

Можем ли да кажем така – че десните в НДСВ напуснаха?

Със съотношението десни – леви малко се спекулира с него, особено в случаите с БСП. Не смятам, че можем да даваме такова определение, кой е десен и кой е ляв в НДСВ, си е техен проблем. Важното в този случай е, че коалицията остава стабилна и че останалото мнозинство и останалите хора в НДСВ продължават да работят за тази коалиция, няма опасност за коалицията.

Категоричен ли сте в прогнозите си, че тези хора, които напуснаха НДСВ, ще бъдат опозиция в парламента?

Не мога да бъда категоричен, въпреки че те така се държаха и до момента – и Щерев, и Ралчев… За мен става дума за хора с абсолютно неизяснени политически позиции, всичко това ми напомня на сериозен политически клиентелизъм от тяхна страна. Но това си е техен проблем, в края на краищата всеки служи на собствените си морални норми.