Андрей Иванов: Уволнението ми е политическо
Андрей Иванов: Уволнението ми е политическо / cнимкa: www.cp.mes.bg

Главният директор на Главна дирекция „Национална служба „Гражданска защита" Андрей Иванов е дисциплинарно уволнен за неизпълнение на служебните си задължения, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. От ведомството допълват, че на длъжността ще бъде назначено лице от системата на „Гражданска защита". Гледната си точка той сподели в предаването „Денят” на Дарик.

Защо ви уволниха?

Официалното съобщение точно и ясно казва защо. Това са официалните мотиви. За мен е ясно, още от началото на годината, че това ще се случи, защото това е периода, когато най-лесно могат да бъдат освобождавани държавни служители с изготвяне на годишната атестация за изпълнение на целите и личните планове на всички държавни служители.

Казвате, че сте знаел от началото на годината, сега сме почти декември, т.е. сте знаел още преди година, че ще бъдете уволнен.

Да, точно така.

Защо ви уволниха, какво прозира в тази формулировка „неизпълнение на служебните задължения”. Срещнахте ли се с Емел Етем, тя обясни ли ви?

Не предполагам – аз съм сигурен, защото знам как протича нашата работа през тази година.

Как протичаше вашата работа с нея?

В непрекъснати спорове и голямо неразбирателство, защото не позволява неща, за които аз съм убеден, че са така, както съм ги направил. Според мен не трябва да бъдат освобождавани професионалисти и да бъдат заменяни с удобни хора на удобни възлови позиции, тъй като явно това

Какви конфликти имахте с Емел Етем? Какво предлагахте, с какво не беше съгласна?

Започна със спора ни да не се съкращават определените 12 % за държавната администрация. Тази служба не може да се счита като администрация, защото не седи зад бюро, а работи в доста неприятни условия. При този спор тя успя да направи да няма съкращение. После започнаха споровете ни за оборудване и други неща, които се купуваха в системата за спасителни работи. И други спорове през годината, които завършиха с годишната оценка. Тя каза, че тя ще прави тези оценки, направи ги в мое присъствие и присъствието на двамата ми заместници. Постави на седем директори на териториални дирекции, което според закона, автоматично води до тяхното освобождаване. А това са хора професионалисти. Много предложения съм правил за развитието на системата, включително и това, че много пъти не бях съгласен с имуществата, които съществуваха в системата, да бъдат унищожени – разпродадени или бракувани, преди да бъдат заменени с нови. Тези имущества са свързани с готовността за реагиране и подпомагане на населението при големи бедствия.

Прозирате ли политически мотив във вашето уволнение?

Аз съм убеден в това, след като явно съм пречил в изпълнението на някаква политическа програма за осигуряване на работа на подобни хора.

Знаете ли кой ще ви наследи на този пост, спрягат ли се вече имена?

До назначаването на главен директор за постоянно ще ме замества моя заместник Ненов (бел. ред. Ангел Ненов).

Подозирате ли кой ще седне като титуляр на вашето място.

Не мога да бъда сигурен, не бих искал да го споделям. Не знам дали има някой да се натиска за това място. Това място не е много приятно.

Ще останете ли д работите в "Гражданска защита"?

Аз съм освободен от "Гражданска защита". След като се произнесе съда по мотивите за моето освобождаване, тогава ще преценя. Това ще са доста месеци.

Кога ще обжалвате?

Ще обжалвам в законоустановения 14-дневен срок.

Очаквате ли сътресения в службата предвид сезона? Очакват се снегове, лошо време.

Хората професионално ще си свършат дейността. В това съм убеден. Начинът, по който ме изпратиха днес за мен е красноречив.