Алфредо Торес
Алфредо Торес / NOVA
Мислете позитивно, радвайте се на слънцето и на живота. Ходете облечени в цветни дрехи, в ярки цветове - това е начинът да не допускате до себе си негативната енергия. Това каза в интервю за БТА Алфредо Торес. Kубинският майстор на танца от 2001 година живее и работи в България.

Алфредо Торес бе сред участниците във VIP Brother 2017 (ВИДЕО)

Вие, кубинците умеете да превръщате всяко събитие, дори и обикновения ден, във фиеста. Как го правите?

Това се дължи на нашия разнообразен етнос и смесените фолклорни традиции. Ние, кубинците, сме много смесена нация. При нас можете да видите както бели и руси хора, така и чернокожи, мулати, метиси, африканци и представители на жълтата раса.

Населението на Куба се формира от емигранти от Испания, Африка, Великобритания, Франция, Португалия, Индия, Америка, Ямайка и дори от Китай. Такъв микс има само в Куба. Не сме хомогенна нация и точно този микс оформя манталитета на кубинците и допринася за разнообразието на традициите.

Затова сме толкова весели и позитивни, умеем да се веселим, да се радваме на живота и да превръщаме дори проблемите във фиеста. По този начин се надсмиваме над проблема и го стопяваме.

Смехът, веселото настроение, танцът и позитивизмът са в основата на кубинския манталитет. Животът е една фиеста!

Освен на хубава салса как хората да се научат бъдат по-весели и оптимисти, каквито сте вие, кубинците?

Моята философия в живота е оптимизмът. Бъдете оптимисти, за да привличате само позитивната енергия около себе си. Никога не изпадайте в депресия, борете се. Следвайте целите си и сбъдвайте мечтите си. Животът е кратък - живейте го чисто и интензивно.

Всеки човек трябва да има самочувствие и да обича себе си. Ако ти не обичаш себе си и другите няма да те обичат. Но тази обич не означава его. Обичта към себе си означава да се уважаваш, да си коректен, да полагаш грижи за външния си вид, да ходиш редовно на фризьор, да си добре облечен, добре ухаещ.

Така човек ще е привлекателен за околните и ще бъде добре приет в обществото, но без его. Егото е най-големият враг.

Каква е магията на формата Ви, как се поддържате?

Никой не ми вярва, че съм на 50 години. Някои казват, че това е ген, аз лично смятам, че се дължи на две неща: количеството в чинията и тренировките. Откакто дойдох в България не спазвам определена диета или режим, ям всичко - вие имате превъзходна кухня.

Ще ви кажа нещо много важно, човек изглежда така, както приема нещата в живота. Знаете ли защо европейците бързо се състаряват и жените имат бръчки, а мъжете пускат кореми и напълняват? Защото много навътре приемат проблемите.

Хората тук непрекъснато се оплакват, непрекъснато са недоволни, непрекъснато някой друг им е виновен за неуспехите и нещастията. Това е причината, която ги състарява. Оплакването, мрънкането, изкуственото създаване на проблеми и дълбокото им приемане съсипва човек физически и психически.

И още нещо, на което искам да ви обърна вниманието е - завистта и злобата. Човек, който завижда и е злобен към другите - е обречен на бързо състаряване и разболяване. Така че разковничето на моята добра физическа форма се дължи на вродената липса на гореспоменатите елементи. Аз отблъсквам проблема с обратната страна на магнита.

Хора, разберете веднъж завинаги - проблемите и мрачният негативен начин на живот ви правят дебели и стари, не храната. Ако не се научите да отсявате проблемите, да ги решавате бързо, имате голям шанс да остареете на момента.

Мислете позитивно, радвайте се на слънцето и на живота. Ходете облечени в цветни дрехи, в ярки цветове - това е начинът да не допускате до себе си негативната енергия.

Малцина знаят, че всъщност Вашият баща Ви е подготвял за боксьор, нали? А Вашата мечта каква беше?

Баща ми беше треньор на националния отбор по бокс на Куба. Както знаете кубинците са най-добрите боксьори. Татко имаше приятел, също боксьор и много известен треньор - Сервелио Фуертес, който много искаше да ме тренира, но аз все се дърпах.

Имах усещането, че не му бях симпатичен, защото не исках да се занимавам с бокс при него и категорично отказвах да стъпя на ринга. Един ден нашето семейство го покани на вечеря. По време на вечерята той започна да се закача с мен и да ме дразни - пускаше на земята зрънца ориз.

Много обичах да ходя бос, и настъпвайки зрънцата, подскачах от неприятното усещане. Фуертес се забавляваше от моите подскоци, а на мен хич не ми беше смешно. Разсърдих се и се разревах.

Не забравих случката и си отмъстих подобаващо. На следващата семейна вечеря, точно когато масата беше сервирана с изобилстващи кубински вкусотии, обиденото момче, тоест - аз, скрих порцията на треньора. Това много ядоса Фуертес, но развесели гостите и домакините.

И, въпреки че все пак отидох в школата по бокс, аз категорично отказах да стана професионален боксьор, защото не ми харесваше. Обичах и исках да танцувам от малък. По цял ден карах ролери по улиците на Хавана и тичах бос, обувките ме дразнеха. А истинската ми мечта беше да стана пилот на самолет.

Какво Ви предстои в професионален план? С какво ново ще зарадвате почитателите си?

Напоследък имам доста изяви с пеене, по-скоро - рапиране. Нови песни на испански. Направихме добър дует със Сашка Васева. Бих искал да направя съвместен проект с Гери Никол, с Криско. Много ми се работи с Криско и с Графа. Ще бъда щастлив, ако ми дадат шанс да рапирам с тях на испански.

Имате ли девиз в живота или любима мисъл?

Само напред и винаги нагоре. Слизай надолу - само за да помогнеш и да издърпаш другите.

Имате ли близки в Куба?

Да, в Куба остана брат ми Рай. По професия е ветеринар, но в момента кара такси. Казва, че за нищо на света няма да напусне Куба, добре му е там. Как няма да му е добре, като всички му изпращаме пари.

Всеки месец четирите ми сестри и майка ми от Маями му изпращат пари, и аз му пращам. И накрая той е най-добре от всички - живее в Куба като цар. Цялото ми семейство е в Маями. Татко почина.

От колко години сте вече в България? Какво Ви липсва от Куба?

От 2001 година съм тук. Дойдох на турне с балета "Тропикана", влюбих се в страната ви, после и в жената, и останах. От Куба нищо не ми липсва, освен позитивизма на хората.

България е райска страна с прекрасна природа, планини, море, хубав климат, слънце - всичко необходимо, за да бъде човек щастлив и усмихнат.

Кое най-много Ви харесва в България?

От кухнята най-много ми харесва шопската салата. А от градовете - България е красива и спокойна страна, има много хубави градове, но не са поддържани. Хората не умеят да ценят и да пазят това, което имат.

Най-много ми харесва Разград - това е най-чистият град в България. Има и други красиви градове в страната ви, но Разград е най-подреденият и най-чистият. Разград за мен е олицетворение на Европа, все едно си в град във Великобритания или Швейцария.

Много ми харесват планините в България, морето не ми прави впечатление, защото съм роден в къща буквално на плажа и израснах на плажа.

Имате 8 деца - 4 са от съпругата Ви Гена. Вървят ли по Вашите стъпки в танца или са увлечени от други занимания?

Имам деца от първия си брак, те са със семейството ми в Маями, имам и внуци дори от тях. Тук имам четири прекрасни дечица от съпругата ми Гена. Много ги обичам. Възпитавам ги да бъдат добри и честни.

Всички те танцуват и спортуват. Вкъщи повече се забавляваме, танцуваме за удоволствие, дори тренирам дъщеря ми на бокс, правим спаринг и пак се забавляваме. Най-големият ми българо-кубински син Шон е боксьор в ЦСКА и има вече много трофеи. Регионален медалист е и републикански - с второ място.

Куба е палитра от религии, в какво вярвате?

В Господ на първо място. Моята идеология е - свободата. Свободата е най-голямото богатство. Куба се нарича "Островът на свободата", но в Куба е различно.

Там е спокойно, няма престъпност, имаме свобода на духа, свобода на поведението, но в Куба е различно. Ако имаше пълна свобода, нямаше толкова много хора да бягат нелегално с лодки.

Познавахте се с Фидел Кастро. Разкажете за него, как се запознахте?

Познавах лично Фидел Кастро. Той посети балета "Тропикана", където бях солист повече от 13 години. Ако не се лъжа годината беше 1998-а, в Деня на културата на Куба той покани при него много творци от различните сфери.

От класическия балет покани прима-балерината на Куба Алисия Алонсо и от Тропикана" покани мен, като солист и партньорката ми. Беше много приказлив, разпитваше ме как я карам вкъщи и в работата.

Най-много се интересуваше от перфектната ми форма, как поддържам тялото си, какво ям, по колко време тренирам. Тогава си спомням, че му казах, че не се лишавам от нищо, но тренираме по осем часа активно и всичко се изгаря. Обясних му, че голямото физическо натоварване е в основата на перфектната форма. Беше много впечатлен.

Пожеланията Ви към кубинците и към българите?

На кубинците по света пожелавам добре и бързо да се интегрират и да продължават напред. На моите сънародници в Куба пожелавам по-добър живот и напредък.

На българите пожелавам да обичат родината си и да пазят нейните красоти и блага, да съхраняват традициите и културните ценности.

Съсредоточете енергията си в това, което имате тук, а не в чуждото някъде. В България имате всичко и не го използвате. Пожелавам на всички повече да се смеят и веселят. Радвайте се - животът е една салса, танцувайте я.
БТА