Ако екшън планът ни работи, ЕК ще започне размразяване на парите по САПАРД
Ако екшън планът ни работи, ЕК ще започне размразяване на парите по САПАРД / снимкa: DarikNews
В началото на тази седмица беше обявено, че Европейската комисия удължава с една година срока за усвояване на средствата по програма САПАРД. Пред Дарик говорителят на еврокомисаря по земеделието Мариан Фишър Боел – Майкъл Ман, поясни, че в края на седмицата се очаква докладът на независим одитен орган по изпълнението на мерките, предвидени в екшън плана и ако в него има доказателства, че той работи, ще започне процес по размразяване на средствата по САПАРД.

Ето какво разказа още Майкъл Ман пред Дарик:

На практика, какво точно означава за България одобреното от ЕК решение за удължаване на плащанията по програма САПАРД с година?

При нормални обстоятелства срокът на програмата би изтекъл на 31 декември тази година и България не би могла да усвои никакви плащания повече по САПАРД. Страната имаше много проблеми при усвояването на средствата, по тази причина решихме, че е добра идея да й дадем още една година, за да усвои средствата. В противен случай тези пари ще се изгубят.

Успешното изпълнение на плановете по програма САПАРД значи ли, че някои от механизмите за усвояване на еврофондовете в България все пак работят?

Все още чакаме независимия одитен доклад върху екшън плана на България, който ще бъде предоставен на Брюксел. Вече казахме, че няма да правим плащания по САПАРД, докато не получим доказателство от независим одитен орган, че екшън планът работи. Когато пристигне докладът, ще реагираме веднага и ще вземем решения на основата на съдържащото се в него. Нещата определено се подобряват, но все още са ни необходими доказателства, че екшън планът работи достатъчно добре. Той беше подготвен от българските власти, след консултации с ЕК, по време на които беше посочено, че се нуждаем от независим одит, който да ни покаже, че програмата работи и ние да бъдем убедени, че случаят е точно такъв. След което можем да говорим за размразяване на европейските плащания.

Кой трябва да направи тази независима оценка?

Който и да е независим одитен орган. Не знам кого са избрали българските власти, но докладът се изготвя в момента. Така че, скоро ще го видим. Не знам кога точно, но очаквам да разполагаме с него до края на тази седмица. Наистина не знам кого са избрали българските власти, за да направи одитния доклад. Най-важното за нас е, че ще бъде изготвен доклад, който да покрие всички теми.

След като се запознаете със съдържанието на доклада, какви точно решения ще се вземат?

Ако в независимия доклад бъде посочено, че екшън планът работи както трябва, можем да започнем да изплащаме евросредствата. Ако това не стане обаче, ще се наложи да помолим България да изпълни още задачи. Но не бих могъл да ви кажа нищо конкретно, всичко зависи от това какво точно е съдържанието на доклада.

Ако според вас докладът не е достатъчно удовлетворителен, това ще доведе до неразмразяване на средствата?

Всичко, което бих ви казал на този етап, биха били спекулации. Защото все още не знаем какво ще е съдържанието на доклада. Надяваме се в него да се съдържа информация, която да ни докаже, че всичко е както трябва. Нека просто почакаме, за да разберем каква точно ще бъде ситуацията. Надяваме се резултатите от доклада да са достатъчно добри. Към момента не се предвиждат санкции. Това, което вече направихме, беше да замразим плащанията по еврофондовете. Замразяването ще остане в сила, докато не се докаже, че системата работи както следва. Надяваме се това да стане много скоро.

Можем ли да кажем, че ако резултатите от независимите одитни доклади не са достатъчно добри според вас, това може да доведе до неразмразяване на средствата по САПАРД от страна на ЕС?

Това е, което казвате вие. Аз казах, каквото казах – че се надяваме да има доклад, който да доказва, че системата работи както трябва. И да се съгласим, че след излизането на доклада, ще можем да започнем да работим по размразяване на фондовете. Това е, което се надяваме да се случи. Но всичко зависи от количеството работа, свършена в България.

Колко и какви са проектите по програма САПАРД?

Има широк спектър от най-различни програми. Нещата опират до модернизиране на структурата на фермите, купуването на нови машини и като цяло широк спектър от различни планове, които се покриват в рамките на проектите за околната среда, организационни и структурни проекти, наистина широк спектър от мерки, които могат да се предприемат.

На каква стойност са програмите по САПАРД?

След като удължихме програмата с 1 година, това все пак ще позволи на България да усвои средствата, които в противен случай биха били изгубени. България можеше да изгуби 75 милиона евро, ако не бяхме удължили програмата с 1 година.

Удължаването на срока за поемането на САПАРД с 1 година означава ли забавяне на плащанията, защото това би представлявало проблем за бенефициентите?

Удължаването на програмата би означавало, че бенефициентите ще имат още 1 година, за да усвоят парите. Ако не бяхме удължили програмата, субсидирането просто щеше да бъде спряно в края на тази година. Така че, наистина, може би ще отнеме повече време, за да могат средствата да достигнат до бенефициентите, но поне ще ги получат. Ако не бяхме удължили сроковете, просто нямаше да получат никакви пари в рамките на оставащите три седмици и половина. Парите щяха да бъдат спрени.

Притеснява ли ви фактът, че все още няма титуляр за поста директор на Държавен фонд „Земеделие”?

Начинът, по който българите, румънците или властите в която и да е друга страна от Европейския съюз изберат да управляват своите вътрешни институции и вътрешната си политика, не е работа на ЕК. Единственото нещо, което има значение за нас, е тази политика да бъде следвана по подходящия начин. По тази причина нямам намерение да правя коментари по въпросите за персонала по никой начин.