Агджа ще е на свобода до два месеца
Агджа ще е на свобода до два месеца / netinfo

Мехмед Али Агджа – турчинът, който през 1981 г. стреля и рани тежко папа Йоан Павел II, трябва да напусне затвора до два месеца. Тази надежда изрази в телефонен разговор с Дарик говорителят на „Сивия вълк” Фатих Али.

През годините мотивите на бившия член на екстремистката групировка „Сивите вълци” за опита за убийство на папа Йоан Павел II останаха противоречиви, особено по отношение на твърденията за заговор между българските тайни служби и съветското КГБ – твърдения, които България категорично отрича.

Поводът да Ви се обадя е смъртта на човека, който беше посочен от Вашия клиент като съучастник в атентата срещу папа Йоан Павел II. Защо Мехмед Али Агджа набеди Сергей Антонов?

За съжаление, дори аз не мога да дам отговор на този въпрос. Ние нямаме достъп до Агджа, който да ни позволи да обсъждаме такива неща. Не мога да ви кажа и каква е била връзката между Антонов и Агджа и дори имало ли е някаква връзка между тях. В момента съществува един вид „забранена зона” и външния свят. Това, което мога да кажа обаче, е, че скоро след като Агджа бъде освободен, много неща ще излязат на бял свят – кой наистина стои зад атентата, какви са били личните мотиви на Агджа и т.н.

Мислите ли, че Агджа заслужава свободата си?

Да, разбира се. Папа Йоан Павел II му прости. Освен това всяко наказание има определен срок, за Агджа този срок изтече, но той все още е в затвора. Не знам защо продължават да държат Агджа в затвора. Някой определени сили искат Агджа да е затворник.

Какви са тези сили, кой няма интерес Агджа да е свободен човек?

Ще кажа само едно нещо – новият папа Рацингер знае много неща за истинските причини Агджа да е все още в затвора. Много неща.

Искате да кажете, че папата стои зад заговора срещу Агджа?

Да, точно това искам да кажа. Аз лично вярвам в това. Той знае много за това и той трябва да проговори пред пресата. Но повтарям – скоро след като Агджа бъде освободен, много интересни подробности ще излязат на светло.

В последно време Агджа пишеше книга, в която да разкрие истината за атентата срещу папа Йоан Павел II. Кога тази книга ще бъде завършена?

Книгата е готова, тя ще се казва „Шифърът на Агджа”. Вече преговаряме с американски филмови продуценти, които са решили да направят филм за Агджа. Това обаче, ще стане, след като Агджа напусне затвора – тогава ще разберем истината, тогава книгата ще бъде публиката.

Кога Агджа ще бъде свободен?

До два месеца. Всички документи са подготвени и депозирани. Той ще излезе на свобода, защото няма никаква формална причина той продължава да е затворен, той е зад решетките вече три години над присъдата си.