Агджа: Разкривам истината за атентата срещу папата в книга
Агджа: Разкривам истината за атентата срещу папата в книга / netinfo

Безспорно най-очакваното международно събитие от седмицата е посещението на главата на Римокатолическата църква Бенедикт XVI в Турция.

За първи път пред българска медия застава говорителят на Али Агджа – човекът, който преди 25 години стреля и рани тежко папа Йоан Павел Втори. Той говори с Дарик радио чрез говорителя си Фатих Али.

Каква е разликата между покойния папа Йоан Павел Втори и настоящия Бенедикт XVI, според Али Агджа?

Агджа обича Йоан Павел Втори. Той обаче не харесва настоящия папа. Той се срещаше с Йоан Павел, пишеше му писма. Бенедикт XI обаче не е папа заради религията, а заради бизнеса.

Каква е позицията на Агджа относно сигурността на папа Бенедикт XVI в Турция?

Ако папата не е в безопасност и нещо му се случи, докато е в Турция, то ще бъде организирано от Ватикана, а не оттук. Ватиканът се опитва да пренесе своите мръсни войни на територията на други държави. Затова сме против тя да играе мръсните си игрички в нашата страна.

Какво става с Али Агджа? Какво се случва с него?

Той е много добре. Здрав е, но вече прекалено дълго е в затвора. Той седи зад решетките две години и половина повече от присъдата му. Това е незаконно, но причините са политически. Ние обжалваме отново, все още съдът не се е произнесъл, но си мисля, че Али Агджа ще е свободен много скоро.

Посещението на Папа Бенедикт XVI в Турция отново ще припомни на света опита за покушение срещу предишния папа. В този смисъл вашият клиент планира ли някой ден да разкрие цялата истина около атентата от 1981 година?

Причините за атентата бяха религиозни. Ако прочетете легендата за Фатима и свържете нейните елементи, всичко ще ви стане ясно.

Вярва ли обаче вашият клиент в така наречената „българска връзка” в организирането на атентата? И мислите ли, че той ще потвърди тази следа сега?

Не, той не беше принуден да извърши този атентат нито от човек, нито от организация, нито от държава. Не мисля, че Агджа би казал обратното. Той беше сам и действаше сам.

Как вашият клиент ще разкрие истината от 1981 година?

В книга. По-голямата част от нея вече е готова. Скоро, след като Агджа бъде освободен, книгата ще бъде публикувана. Дори можем да направим филм по нея.

Споменава ли се България в тази книга?

Не. Поне в написаното досега никъде не присъства нищо българско. В първата част Агджа ще разкаже за него, семейството му, как папата му е простил, защо му е простил. Книгата ще съдържа и мирно послание към света. Книгата ще излезе до два месеца.