Адвокат Хараламбиев ще бъде конституиран по делото срещу мъчителите
Адвокат Хараламбиев ще бъде конституиран по делото срещу мъчителите / netinfo

Българският защитник на осъдените на смърт български медицински сестри в Либия в разговор с Жени Марчева

Адвокат Хараламбиев, Джума Мишри – един от либийските офицери, е казал, че е готов да дойде в България и че въобще не се притеснява от това, защото смята, че е невинен. Вярвате ли му и може ли това да даде една съвсем различна посока на процеса, който се води тук в София срещу либийските офицери, които са измъчвали българските медицински сестри?

Това изявление го чух от българските журналисти, които след приключването на съдебното заседание, го интервюираха. Казаха, че е направил изявление, че е готов да се отзове в България и да отговаря за това, в което го обвиняват. Ще дойде да се защитава, защото се счита за невинен.

Според мен това е едно фриволно изказване, което няма никаква обосновка. Не, не вярвайте на изявлението на изявлението на Джума Мишри. Той няма да има куража и доблестта да дойде в България и да отговаря за мъченията, на които е подложил българските медицински сестри. Лично аз не му вярвам.

Разбирам, че правите опит да бъдете конституиран като адвокат по дело. Защо?

Снощи имах пространен разговор с колегата Бизанти, за да го питам съгласен ли е да участвам редом с него в този процес. Уточнихме позициите си и той заяви, че не възразява да бъда конституиран. Донесъл съм съответните документи и моето конституиране е въпрос на дни. Когато разговарях с Бизанти, изрично му казах, че моето присъствие не носи толкова юридическа полза, колкото морална стойност, тъй като медицинските сестри настояват да има в този процес и представил от българската адвокатура.

Според изявленията те се чувстват по-сигурни и по този начин мислят, че българската държава в лицето на адвокатурата не ги е изоставила. Може би в следващото съдебно заседание ще представя и съответното пълномощно. А заседанието, както е известно, се отложи за 25 март.

Как тогава бихте обяснили факта, че двамата ищци – либийски офицери, се опитват да превърнат делото от гражданско в наказателно, като се опитват да ангажират държавното обвинение – как да тълкуваме всичко това?

Аз имам свое лично обяснение, което не може да ангажира когото и да било. Много по-лесно е да се ангажира прокуратурата, която да поддържа обвинението срещу медицинските сестри в набедяване в престъпление, отколкото това да го извършат Джума Мишри и Шол. Искат да се вмести в прокрустовото ложе на този процес и самата прокуратура, която да поеме функциите на държавен обвинител. Това е обяснението ми за този процес. Дали ще стане това, ще узнаем на 25 март.

Какво да очакваме от заседанието на 25 март, какво ще се случи тогава?

Според мен тогава ще се случи следното – аз ще бъдат конституиран като защитник. По това време Бизанти ще бъде извън територията на Либия по свои лични дела и на свой ред аз ще помоля съдебния състав да ми даде време, за да се запозная с доказателствените материали. Така че и на 25-ти не очаквам някаква по-съществена развръзка по този процес.

Ще ви помоля да коментирате една новина, която се роди тук в София. Пред Дарик един от адвокатите на диктатора Саддам Хюсеин – Джовани ди Стефано, заяви, че либийският лидер Муамар Кадафи му е обещал да не убива българските медицински сестри, каквото и да решението на съда. Вие как посрещате тази вест?

Ако това е вярно, звучи оптимистично, но по либийския процес много хора се упражняваха. Нека поживеем още малко, за да видим каква ще бъде развръзката по този процес. Много правдоподобни изявления съм чул досега и нито едно не е реализирано.

Чуйте интервюто с адвокат Хари Хараламбиев в звуковия файл