/ БТА
Словашки медии публикуваха днес първи неофициални резултати от изборите за Европейски парламент в Словакия, които бяха произведени вчера.

В. "Денник Ен" пише, като се позовава на свои източници, че на първо място се класира основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия" с 27,8 % от гласовете. Ако този резултат се потвърди, това означава, че "Прогресивна Словакия" ще разполага с шестима евродепутати.

На второ място е управляващата партия на премиера Роберт Фицо "Посока - социална демокрация" с 24,8 % от гласовете и би разполагала с петима евродепутати.

Според неофициалните резултати, публикувани от "Денник Ен", на трето място се нарежда националистическата партия "Република" с 12,5 % от гласовете, която няма представители в националния парламент на Словакия. Ако неофициалните резултати се потвърдят, това ще означава, че "Република", чийто лидер е евродепутатът Милан Ухрик, ще разполага с две места в Европейския парламент. "Денник Ен" окачествява третото място на "Република" като изненада.

На четвърто място със 7,2 % се нарежда партията "Глас - социална демокрация" на избрания президент Петер Пелегрини, който ще встъпи в длъжност на 15 юни. "Глас" ще има един евродепутат.

Един депутат ще има и консервативното Християндемократическо движение, което се класира на пето място също с над 7 % от подадените гласове.

Останалите политически сили, взели участие в европейските избори, не преминават 5-процентния избирателен праг, пише "Денник Ен".

Новинарският портал sme.sk също съобщава, като се позовава на свои източници от политическите среди, че "Прогресивна Словакия" и "Посока - социална демокрация" са получили най-много гласове на изборите и "Прогресивна Словакия" ще удържи победа.

Това са първите неофициални резултати от евроизборите, за които съобщават словашките медии, след като в 01:00 ч. тази нощ бе вдигната забраната за непозволена агитация и оповестяване на резултати от екзитполове и социологически проучвания.

Окончателните резултати от европейските избори в Словакия ще бъдат оповестени след 23:00 ч. днес, след като приключи гласуването на евроизборите във всички страни от Европейския съюз.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА