/ БГНЕС
На евроизборите нямаше наказателен вот и това означава, че той се отлага, заяви социологът Андрей Райчев
На евроизборите нямаше наказателен вот и това означава, че той се отлага, заяви социологът Андрей Райчев след като станаха ясни първите официални резултати от изборите за Европейски парламент.

По думите му БСП не се оказала способна да победи ГЕРБ и Корнелия Нинова е водила повече войни, отколкото е спечелила. На тези евроизбори ГЕРБ са взели около 600 000 гласа и дума не може да става за някакво тържество на ГЕРБ, коментира Райчев. По думите му "Коалиция за България", с лидер Румен Петков, "отхапа" от БСП 1,5% или около 30 000 избиратели.
 
ГЕРБ печели изборите за Европейския парламент, БСП остават втори

Вътрешната опозиция в БСП е много слаба, коментира още Андрей Райчев. Според него разликата между Корнелия Нинова и Сергей Станишев е идейна и зад тях стоят две линии, които ги има в левицата.

"Българинът потвърди сегашната конфигурация и даде по-силно присъствие на БСП в сравнение с преди. Вкара ВМРО в Европейския парламент самостоятелно, което е новост, и, ако наистина се окаже, че „Демократична България” има свой евродепутат - това е едно от изненадващите развития в днешния ден”. Така обобщи първоначалните данни Първан Симеонов от „Галъп”. „Финалната седмица на кампанията повлия на резултатите”, смята още той.
 
Първан Симеонов
БГНЕС, архив


Според Евелина Славкова влияние на резултатите е оказал и фактът, че 37% от българите са решили да гласуват в последната седмица. „Видно е, че кампанията е оказала своето влияние и е мобилизирала електорат”, уточни тя.

По колко евродепутати ще има отделните партии?

90% от хората, които са пуснали бюлетина за ГЕРБ са гласували и миналите парламентарни избори за партията на Бойко Борисов.

БГНЕС, архив

На последните евроизбори през 2014 г. резултатът на ДПС е 386 000 гласа, а на сегашните евроизбори очакваме ДПС да не достигне 300 000 и говорим за значително отстъпление. Това коментира социологът Кънчо Стойчев. Това отстъпление, най-вероятно, ще струва на ДПС депутатско място, прогнозира той.

Стойчев отбеляза, че пет години не са малко, визирайки резултатът на ДПС от евроизборите през 2014 г., и добави, че населението, което гласува за ДПС, продължава да емигрира. "Сега се очаква един закономерен и реалистичен резултат на ДПС", заяви Кънчо Стойчев.
nova.bg