Голямата изненада от вота е осъдената на първа инстанция за корупция и бивш кмет на младост Десислава Иванчева. Тя изпревари някои парламентарно-представени партии с резултат от 1.6 процента, посочва NOVA.
 
„Любопитен играч” се оказа "Инициативният комитет за Минчо Христов", който изпреварва "Патриоти за Валери Симеонов", например. Минчо Христов беше независим депутат в 40-то народно събрание.
 
„Това е победа на всички хора, които са така наречените непослушни”, каза Иванчева.

Коя партия колко и кои депутати праща в ЕП? (ОБЗОР)
 
„Хората вече се умориха от големите партии, от техните обещания и техните лъжи”, смята от своя страна Минчо Христов. Победа на личността или отражение на гнева - според политолозите - и двете.
 
„Това е криза на демокрацията. По-голяма роля да вземат по-голям процент е ниската избирателна активност”, заяви политологът от „Галъп интернешънъл” Светлин Тачев.
 
Десислава Иванчева е човек от протестите срещу застрояването в „Младост“. После го оглави. После я отстраниха. И я обвиниха - в корупция. Осъдиха я на 20 години затвор - на първа инстанция.
 
„При нас има видими резултати за борба с корупцията. Обвинението ми в корупция е на първа инстанция - Цветан Цветанов също беше обвинен”, добави Иванчева.

Резултати при 95.20% обработени протоколи: ГЕРБ - 30.94%, БСП - 24.24%
 
Минчо Христов е патриот по убеждения - бивш депутат, изключен от групата на Сидеров през 2006, независим в 40-тия Парламент. След тези избори ще създаде ново "Движение на непартийните кандидати".
 
„Мисля, че е крайно време в парламента да не влизат партийни послушковци, които гледат с телешки възторг, време е да влязат мислещи хора”, каза Христов.

„Галъп интернешънъл“: Около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално
 
Нито Иванчева, нито Христов станаха евродепутати, но събраха гласовете на по един малък град хора.

В българското политическо надбягване финишират преди две от партиите в парламента - Атака и НФСБ. И преди партията на президента Първанов. Според политолозите, това е невиждано.
nova.bg