Св. Малинов: Целта на Реформаторския блок е България да бъде силна в ЕС
Св. Малинов: Целта на Реформаторския блок е България да бъде силна в ЕС / снимка: БГНЕС, архив
Св. Малинов: Целта на Реформаторския блок е България да бъде силна в ЕС
72578
Св. Малинов: Целта на Реформаторския блок е България да бъде силна в ЕС
  • Св. Малинов: Целта на Реформаторския блок е България да бъде силна в ЕС

Светослав Малинов: Целта на Реформаторския блок е България да бъде силна в Европейския съюз
Целта на Реформаторския блок е България да бъде силна в Европейския съюз и да сменим правителството. Това заяви в Пловдив действащият евродепутат Светослав Малинов, който е втори в листата на партията за предстоящите избори. Той бе категоричен, че страната е в сянката на едно много лошо, корумпирано и некомпетентно управление.

„Националната кампания не се получава, вяла е. Аз се надявам, че нашата кампания се получи, имаме всички индикации за това. Но една кампания обикновено е в пряка връзка с управляващите, а България в момента е в сянката на едно много лошо, корумпирано, некомпетентно управление. На всичкото отгоре управляващите отказват да участват в дебати. Вчера в националната телевизия не се появи представител на БСП, а това е дълбоко неуважение към българските граждани.

Знаете, че дебати не могат да се отказват на национално равнище. Ако се отказват, това уронва престижа и на демокрацията, и на всичко. Това усещане за старателно подготвян саботаж на дебатите от управляващите е много важен. Това е страх от опонентите. Разкритията, които направихме за „Южен поток”, които са ужасяващи, и те ще продължат и след изборите, ще доведат до оставки. Тези разкрития не могат да бъдат пресрещнати с нищо друго освен с признания в съда. Това е една от причините. Следствието обаче е усещане на хората, че изборите не са важни, че няма защо да гласуват, едно неуважително отношение към самата демокрация. Управляващите, които се чувстват слаби, винаги прибягват до този инструмент. Но европейските избори са важни, както в Европейски план, така и в национален. В европейски план – в  момента ЕС се намира в преломен момент и той е свързан с това, че се смени приоритета. Основният приоритет на ЕС, заявен дори от самия кандидат на ЕНП Жан Клод Юнкер, вече е енергийна независимост. Следователно трябва да изпратим хора, които да работят за тази енергийна независимост и да намерят най-доброто решение за България в този общ приоритет на Европейския съюз. Аз съм от тези, които смятат, че това е исторически шанс за нас. Стратегическият интерес на България съвпада в момента с този на Европейския съюз. Затова трябва да изпратим хора, които застават директно зад тази идея. Аз искам България да бъде сред учредителите на този съюз. Вероятно този нов енергиен съюз ще бъде най-голямата политика на ЕС, след въвеждането на еврото. Толкова е голямо.

Същевременно във вътрешен план аз съм убеден, че след доброто представяне на реформаторския блок, което за мен е сигурно,  ще се усети наличието на ново мнозинство. Ще има предсрочни избори. Така че, ако не са ви важни европейските избори, не ви интересува енергийната независимост на България, със сигурност искате това правителство да си отиде. Тогава гласувате за Реформаторския блок и наесен отиваме на предсрочни избори. След изпълненията на БСП на последните избори, след цялата тази атмосфера, очаквам всичко. Искрено се надявам, че, ако не от друго, то поне от срам от европейските партньори, няма да се случат най-лошите неща. Купуването на гласове е на ход корпоративният вот през работодатели също е в ход. И все пак ние имаме достатъчно гласове, за да постигнем целите си. Не трябва хората да мислят, че изборите са безсмислени или са предрешени.

Аз съм сигурен, че Реформаторския блок ще има най-малко двама евродепутати. Другите да се оправят както могат. За мен важното е РБ да стъпи здраво след тези избори и да няма никакво съмнение, че в България има ново мнозинство, и в него, в дясната му част, участва именно Реформаторския блок. Целта на тези избори е България да бъде силна в Европейския съюз, и същевременно да сменим това правителство. Това са двете цели, те са в пълна хармония, защото България не може да бъде силна с това правителство. То вече достатъчно ни посрами. Всички знаят, че правителството се подкрепя от „Атака” - една партия, която има лошо реноме в Европа. Трябва да се гласува за силна България в силна Европа, трябва да се гласува за европейски правила и европейски доходи в България и за по-0силна и единна Европа, защото България трябва да бъде член на такъв съюз. И същевременно трябва да бъде пълноправен член”, каза Светослав Малинов преди да изгледа постановка на Драматичния театър, която беше изцяло откупена от Реформаторския блок и на която бяха поканени граждани и симпатизанти на партията.