Сова Харис: При избори днес БСП взима 19,2%, ГЕРБ - 17%
Сова Харис: При избори днес БСП взима 19,2%, ГЕРБ - 17% / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 19,2%, за ГЕРБ - 17,0%, за ДПС - 6,2%. Това показва проучване на агенция "Сова Харис" за нагласите на българите през последния месец, пише "Преса".

На четвърто място се подрежда "България без цензура" с 5,5%, следва Реформаторският блок с 4,1%. С приближаването на изборния ден предпочитанията на гласоподавателите са все по-ясни. Загадка обаче остава степента, в която те ще се превърнат в реални гласове. По-малко от месец преди изборите за ЕП малко над 58% от хората декларират, че ще гласуват, показва още проучването "Сова Харис".

Според оценка на социолозите реалните гласоподаватели в България са около 5 800 000 души. Това означава, че при декларираната активност на 25 май до урните ще отидат около 3 400 000 души. Трябва да отбележим, че подобна масовост обикновено има на парламентарни избори. При избори за европейски институции избирателната активност по традиция е доста по-ниска.

Ако приемем, че на 25 май наистина ще гласуват малко над 60% от избирателите, при всички случаи основното противоборство ще бъде между БСП и ГЕРБ. Това е и основният избор, пред който ще бъдат изправени повечето хора. Има относителен паритет между двете най-масово подкрепяни политически организации, обаче се очертава тенденция за надмощие на левицата. Ако през февруари регистрирахме почти пълно равенство и дори лек превес за ГЕРБ, а през март напред излезе БСП, сега вече наблюдаваме и нейна преднина с над 2%. Изглежда социалната проблематика се възприема по-добре в обществото и постепенно взема връх над аргументите за важността на фискалната дисциплина, подчертава Васил Тончев от "Сова Харис".

Ако активността на 25 май бъде около декларираната, БСП и ГЕРБ може да разчитат на по 6 депутатски места в ЕП, ДПС и коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. - на по 2, и РБ - на 1 място, според изследването на "Сова Харис". Агенцията отбелязва, че ГЕРБ и проектът на Николай Бареков получават по 1 място, благодарение на закръглянето на остатъчните резултати. За втория вариант, агенцията съди по няколко индикатора, които потвърждават, че твърдо решилите да гласуват са 42% от всички избиратели. Това представлява малко над 2 400 000 души. Ако само тези хора гласуват, това би довело до значителни промени в съотношението на силите. Тъй като твърдото ядро на БСП е съществено по-голямо от това на ГЕРБ, ножицата между двете формации ще се разтвори и БСП ще получи още1 мандат, а ГЕРБ ще изгуби 1 място. Относителното присъствие на ДПС ще нарасне значително и движението ще получи възможност дори за 2 допълнителни мандата. Коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. ще мине границата за 1 мандат, а РБ ще остане под чертата. При този вариант на ниска активност разпределението би било: 7 места за БСП, 5 за ГЕРБ, 4 за ДПС и 1 за проекта на Николай Бареков.

При третия вариант, ако активността достигне около 50%, което представлява около 2 900 000 души, тогава БСП ще запази позицията си от 7 места, ГЕРБ ще има сигурни петима евродепутати, ДПС- трима, коалицията на Бареков - 1, и едно място ще се разпредели според остатъка вероятно между ГЕРБ и коалицията на Бареков.

Според проучването на "Сова Харис" ако се проведат нови парламентарни избори, нагласите показват, че БСП печели 19,8%, ГЕРБ - 17,2%, ДПС - 6,6%, Коалицията на Бареков - 6,0%, РБ - 3,8%. Сред политическите лидери най-голямо доверие имат еврокомисар Кристалина Георгиева - 41,5%, следвана от столичния кмет Йорданка Фандъкова - 33,5%, на трето място е премиерът Пламен Орешарски - 30,3%, следван от вицепрезидента Маргарита Попова - 27,7%, лидера на БСП Сергей Станишев - 25,6%, президента Росен Плевнелиев - 25,2%, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - 24,8%.

За доверието в институциите може да се каже, че българите имат най-голямо доверие на Българската православна църква - 50,4%, следват Европейският парламент - 43.8%, омбудсманът - 43.7%, ЕК - 42.9%, МВР - 42.0%, правителство - 31.1%, прокуратура - 30.0%, Конституционен съд - 22.2%, парламент - 19.8%, Върховен административен съд - 19.6%, Върховен касационен съд - 19.2%.