Първанова: България трябва да намери мястото си като партньор в ЕС
Първанова: България трябва да намери мястото си като партньор в ЕС / снимка: БГНЕС, архив

България трябва да намери своето място като партньор в ЕС. Към момента ние сме само на дъното на класациите и сме обект на корекции, да го кажа по най-мекия начин от страна на европейските институции за проблемите, които имаме. Това каза в „Седмицата” на Дарик лидерът на НСДВ Антония Първанова. Тя е водач на листата на коалицията между НДСВ, „Обединена България” и Социалдемократическата партия за предстоящия евровот на 25 май.

„България трябва да започне да се държи като партньор, включително нашите евродепутати. Т.е. ние не трябва да гледаме само дали депутатите в една или друга посока като гласуват защитават някакъв национален интерес. Амбицията трябва да бъде много по-сериозна. Нашите евродепутати трябва да предлагат европейски инициативи, трябва да защитават такива и трябва да успяват да ги прокарват”, коментира Първанова, която вече има стаж като евродепутат.

„Темата, която е важна за нас, е каква ще бъде възможността България да защитава правата на своите граждани, но като европейски свободи, и как да използва европейския ресурс за подобряване на жизнения стандарт”, допълни тя.

„Националният интерес би трябвало да бъде формулиран от българския парламент, от българския Министерски съвет, и ние бихме били много по-ефективни, ако навреме сме брифирани каква е позицията на България. Понякога има теми, по които ние получаваме разнопосочни позиции. Така беше с директивата за тютюневите изделия. Едно идва от Министерството на икономиката, съвсем друго идва от Министерството на здравеопазването. Кое е националната позиция - тази на индустрията или тази на гражданите”, заяви още Антония Първанова.

„Има и случаи, в които позицията идва твърде късно, така че е изтекъл срокът, в който може да правим поправки и ние трябва да реагираме само чрез вота си съгласни/несъгласни. Това не е добавена стойност на евродепутата, ако трябва само да си вдига ръката. Той трябва активно да може да променя европейското законодателство в интерес и на българските граждани”, допълни тя.

По думите на Първанова основният дебат, който сега стои е накъде отива Европа.

„Либералите са на позиция, че трябва да се работи много по-интензивно за развитието на общия ни, на единния европейски пазар, за да има устойчива среда не само за бизнес, а изобщо за реализацията на младите хора. Ние сме първите, които започнаха дебатите за липсващото поколение от пазара на труда. Освен това либералите са много чувствителни по отношение правата на човека, и изобщо на гражданските права, и защитата на интересите на европейските граждани във всякакъв вид споразумения, в които влиза ЕС, включително Търговското споразумение”, каза пред Дарик лидерът на НДСВ.

Цялото интервю с Антония Първанова чуйте на Radio.DarikNews.bg