МВР ще издава ускорено лични карти
МВР ще издава ускорено лични карти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В дните преди евровота звената „Български документи за самоличност” ще работят по специален начин.

Ако нямате издадена лична карта или сте я изгубили, откраднали, повредили, унищожили или тя е с изтекъл срок, пак ще можете да упражните правото си на глас.

Ако вече сте подали заявление за издаване на нова лична карта, процесът ще бъде ускорен или ще ви издадат удостоверение, с което ще имате възможност да гласувате. Това удостоверение ще ви послужи, ако  не могат да ви издадат нова лична карта до края на работния ден на 23 май. Вие обаче трябва да изискате да получите този документ.

Исканията за издаване на лична карта или удостоверение могат да бъдат подавани в СДВР, областните дирекции на полицията и районните управления от 20 до 24 май от 8.30 до 17.30 ч. и на 25 май от 8.00 до 17.00 ч. Удостоверенията се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко районно, областна дирекция на полицията или СДВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.